"С.Г. груп": От колектор към финансов мегахолдинг

Лидерът при събирачите на дългове се готви да купи "Евролийз", а има амбиции да придобие и най-големия си конкурент

В последните две години Money+ ударно навлезе с реклама и вече е отпуснала потребителски кредити за над 60 млн. лв.
В последните две години Money+ ударно навлезе с реклама и вече е отпуснала потребителски кредити за над 60 млн. лв.
В последните две години Money+ ударно навлезе с реклама и вече е отпуснала потребителски кредити за над 60 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
В последните две години Money+ ударно навлезе с реклама и вече е отпуснала потребителски кредити за над 60 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Най-големият играч на пазара на събиране на вземания ще пренареди фирмите си в ясна корпоративна структура
  • Ще купи и "Евролийз ауто", за да разрасне звеното си за небанкови заеми, в които навлиза агресивно.
  • "С.Г. груп" е в разговори да придобие и най-големия си конкурент - норвежката "Агенция за събиране на вземания".

В последните няколко години "С.Г. груп" се разрасна бурно и се превърна в най-големия играч на колекторския пазар. Благодарение на обилно финансиране от банки - най-вече ПИБ и ББР, тя пряко и чрез свързани компании придоби внушителни портфейли необслужвани заеми от банки. След като миналата година купи рекордният пакет от 434 млн. евро стари лоши кредити от Пощенска банка, вече под контрола й са вземания с номинал около 2 млрд. лв. Те, разбира се, няма как да се възстановят напълно и това не е реалната им стойност, но активите само на основните дружества в групата надхвърлят 0.5 млрд. лв.

Новините тази година са три. Първо, тече вътрешно преструктуриране и отчетлив опит хаотичната структура от компании да се подреди. Второ, освен в събирането на вземания вече "С.Г. груп" дава все по-ясна заявка да стане голям играч и в други сегменти на небанковото финансиране под шапката на новосъздадения "Финанс плюс мениджмънт холдинг". И трето, групата става все по-голяма с нови подготвяни покупки, някои от които са на финалната права.

Един разбъркан холдинг

Зад създадената през 2005 г. "С.Г. груп" седят четири лица с равни дялове. Те са Станимир Бургаски, Адам Сотков, Юлиян Цампаров и баща му Бойчо Цампаров. Това разпределение обаче далеч не навсякъде може да се види по официалните регистри. Всъщност групата представлява доста хаотична плетеница от дружества, много от които се водят собственост само на някои от тях или пък на различни техни роднини.

Тази "структура" е страничен продукт на началните години на растежа на групата. Всяко от дружествата е създавано или придобивано в някой момент с финансиране от различни банки. Сега по думите на Станимир Бургаски е дошло време всичко това да се подреди и вече първите стъпки се виждат в Търговския регистър. Финалната цел е скоро да има общо дружество майка, регистрирано в Холандия, което на свой ред да държи българска холдингова компания и под нея да се оформят няколко тематични подхолдинга. "Идеята ни е да изместим финансирането нагоре на върха на групата, а не в оперативните дружества. Искаме да станем една ясно структурирана прозрачна компания, което да ни позволи да излезем и на регионалния пазар", обясни Бургаски пред "Капитал".

Според очертаната от него схема целият колекторски бизнес ще влезе под шапката на "Иновативни финанси холдинг" - компания, която и сега е притежавана от четиримата и е собственик на самото "С.Г. груп". Там обаче ще се озоват още други компании като "Колект БГ", която през 2019 г. изкупи портфейли от Пощенска и Общинска банка със 75 млн. лв. финансиране от ББР, и други по-малки и обслужващи бизнеса на групата дружества. А оперативното управление ще е поверено на Драгомир Милков, който е дългогодишен служител в групата.

Второто направление - компании за потребителско кредитиране и финансови услуги, ще се озоват в наскоро създадения "Финанс плюс мениджмънт холдинг". А третият подхолдинг - "Импакт дивелъпмънт", ще обедини различни инвестиционни и строителни проекти, които не са пряко свързани с основната дейност. Според Станимир Бургаски целта е в края на годината да има консолидирани отчети на групата и тази по-подредена и изчистена структура да й позволи да се финансира и от международни институции, както и да мисли евентуално за листване на акции или облигации на някои от подхолдингите.

Колектор плюс още неща

Най-много новости има около "Финанс плюс мениджмънт холдинг", То е регистрирано през февруари 2022 г., като за негов мениджър е привлечена Здравка Русева, която от 2013 г. е в мениджмънта на Инвестбанк, а впоследствие се издигна до изпълнителен директор и председател на управителния съвет. Преди това е била и в мениджмънта на МКБ Юнионбанк.

Първоначално едноличен собственик на новия холдинг е "Иновативни финанси холдинг". Впоследствие през юли капиталът на "Финанс плюс мениджмънт холдинг" е увеличен на няколко пъти - самата "С.Г. груп" апортира вземания, оценени на над 130 млн. лв., а още няколко милиона в кеш са вкарани от свързаната "Корпоративна колекторска компания" (ККК). По думите на Бургаски предстоят и още няколко инжекции на капитал и като крайно ККК ще е мажоритарен акционер. Тя реално ще се превърне в българската шапка на цялата група.

Паралелно с капитализирането върви и изпълването на "Финанс плюс мениджмънт холдинг" със съдържание. Името му видимо кореспондира с това на "Мъни плюс мениджмънт" - компания за бързи кредити, която досега беше по-скоро периферно свързана със "С.Г. груп". Собствеността в нея се водеше на Владимир Владимиров, баща на един от мениджърите в групата, адв. Здравко Иванов. Сега от свиканото общо събрание на кредиторската компания става ясно, че предстои прехвърлянето й към новия холдинг.

Самото "Мъни плюс мениджмънт" е наследник на фирмата за бързи кредити "Кредихелп", като сега вече оперира основно под марката Money+. В последните две години тя навлезе ударно с реклама и започна да завладява пазарен дял, като според отчета за 2021 г. активите й се удвояват до 61 млн. лв., а приходите достигат 19.4 млн. лв. при 10.8 млн. лв. за 2020 г. Финансирането на тази експанзия първоначално идва от кредитна линия за до 50 млн. лв. от ПИБ с 8.5% лихва. През 2021 г. е сключена и седемгодишна облигационна емисия за 12 млн. лв., при която първите пет години лихвата е 5%, а след това се покачва на 9%. Money+ се стреми да се позиционира по-близо до специализираните в потребителското кредитиране банкови играчи като TBI и BNP Paribas Personal Finance, а не до типичните бързи кредити като Easy Credit, Cash Credit и Credissimo и уверенията на мениджмънта са, че искат да държат ГПР в рамките на 40% и без да залагат скрити такси. Според Бургаски те са като мост за клиенти на фирми за бързи кредити, често обединяват техни задължения и им позволяват да намалят вноската си. "Дори всеки месец губим клиенти, които са успели да станат клиенти на банки, и то на някои от водещите банки", каза той пред "Капитал".

Холдингът обаче има начертани планове за навлизане и в други сегменти. Вече има постигната договореност да бъде купена "Евролийз ауто", където като втори изпълнителен директор е вписана Здравка Русева. Сделката, макар още да не е обявена официално, е на финалната права и не е голяма изненада. Собственикът й "Еврохолд" миналата година придоби активите на CEZ в България и обяви планове да се фокусира в застрахователния и енергийния бизнес, а да се раздели с продажбите на автомобили и лизинга.

"Евролийз ауто" е основното дружество на лизинговия подхолдинг на "Еврохолд", който за 2021 г. отчита 126 млн. лв. активи, 7 млн. лв. лихвени приходи и над 2 млн. лв. печалба, която обаче е резултат предимно от еднократен ефект. Самото "Евролийз ауто" има над 80 млн. лв. активи и генерира 4.6 млн. лв. от лихвения приход в групата. Досега обаче то беше интегрирано в бизнеса с продажба на нови автомобили на "Еврохолд", който вече беше в голямата част продаден на други местни купувачи. А и лизинговият пазар вече е доста разпределен и големите дилъри на нови автомобили си имат установени партньори. Така че новият собственик ще трябва да заложи на друга стратегия. Една от целите според Бургаски е компанията активно да се позиционира в лизинга на електромобили, а извън това ще работи предимно на вторичния пазар на автомобили.

Освен това планът е във "Финанс плюс мениджмънт холдинг" да влезе и създадената миналата година "Пей плюс", която ще разработва платежни услуги. Засега няма намерения за навлизане в по-тежко регулирани сфери на финансите като застраховането, но пък по уверенията на Бургаски Money+ има интерес към придобиване на по-малки конкуренти, чрез които да окрупни дял.

С апетит за още една голяма хапка

През 2019 г. "С.Г. груп" стана най-голямата колекторска компания по активи, но това се дължеше най-вече на съмнително оценен пакет за 236 млн. лв., който тя купи от ПИБ. Въпреки че необслужваните кредити в него са стари, сделката мина на над 40% от номинала им, като според представители на сектора е много, може би в пъти, над пазарните нива. Финансирането на сделката също дойде от същата банка и като цяло й помогна чувствително да разкраси баланса си за стрес теста на ЕЦБ. За сравнение - следващият в класацията - "Агенция за събиране на вземания" (АСВ), която е собственост на норвежката B2 Holding, има около 130 млн. лв. активи.

Сега обаче има реална опция лидерската позиция да се затвърди и подплати реално. Според няколко източника от пазара "С.Г. груп" е в напреднали преговори да придобие именно "Агенция за събиране на вземания".

На този етап и двете страни нормално отричат и отказват коментар. "Няма сделка за продажбата на АСВ и не бихме могли да коментираме. Нашият собственик - B2Holding, е публична компания, чиито акции се търгуват на фондовата борса в Осло, и ако сключи споразумение за продажбата на свое дъщерно дружество, тя ще публикува официална информация", заявиха от АСВ.

Дали ще се стигне до финализиране на сделката все още не е сигурно, като по информация на "Капитал" колебанията и бавенето са по-скоро от страна на продавача. Той има и още бизнес в региона и не е изключено да търси и купувач за цял пакет компании.

Ако все пак се стигне до продажба, тя би създала същински хегемон при лошите кредити в България, особено след като се консолидират и другите компании от групата. Механичен сбор само на "С.Г. груп", АСВ и "Колект БГ" прави сума на придобитите необслужвани заеми около 500 млн. лв., докато следващият най-голям играч - "ЕОС Матрикс", е с под 80 млн. лв. активи под управление. При силна антимонополна комисия подобна концентрация би следвало да е трудна за одобрение.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pce16705717531153741 avatar :-|
    denica prase

    Това е една от най-проницателните статии, които съм чел, благодаря за точната информация, която сте избрали. https://ducklife.online

    Нередност?
  • 2
    wls16753277021161644 avatar :-|
    Steele Nickle

    След като миналата година купи рекордният пакет от 434 млн. https://backroomsgame.io

    Нередност?
  • 3
    gnh16760046841162654 avatar :-|
    Lily Smith

    След края на предходната година той закупи рекордния пакет за 434 милиона долара. https://backroomsgame.net/

    Нередност?
  • 4
    qld451165546 avatar :-|
    qld451165546
    • - 1

    Едно от най-ярките произведения, които някога съм чел; като фокуса върху детайлите. https://coreball.co

    Нередност?
  • 7
    nxh16922194841189212 avatar :-|
    Алина Виденеева

    The world of software is vast and multifaceted, and having a reliable file portal is a must for anyone looking to explore it. Discover AllSoftLab.com here, where you'll find software downloads, expert insights, and community reviews. It's the toolkit for the modern tech-savvy individual, all under one digital roof.

    Нередност?
  • 8
    nxh16922194841189212 avatar :-|
    Алина Виденеева

    The world of software is vast and multifaceted, and having a reliable file portal is a must for anyone looking to explore it. https://allsoftlab.com/ Discover AllSoftLab.com here, where you'll find software downloads, expert insights, and community reviews. It's the toolkit for the modern tech-savvy individual, all under one digital roof.

    Нередност?
  • 10
    bum16933696851190795 avatar :-|
    Ferriss Timothy

    Важно е да се има предвид, че подходът на "С.Г. груп" към събирането на вземания може да има съществени финансови и репутационни последствия https://heictojpg.io

    Нередност?
Нов коментар