ПИБ и "С.Г. груп" се споразумяха за проблемните 300 млн. лв. заем

Молбите за несъстоятелност са оттеглени, след като банката и колекторската компания са договорили разсрочване на дълга

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разразилата се в последните седмици война между Първа инвестиционна банка и един от най-големите ѝ длъжници "С.Г. груп" приключи светкавично, както и започна. Молбите за несъстоятелност, паралелно движещи се в София и Стара Загора, са оттеглени, след като двете страни са постигнали споразумение.

Официално съобщение за договореното дойде от финансовата институция, която в лаконично уведомление до инвеститорите си на 7 януари заяви: "Във връзка с проявен медиен интерес Ви информираме, че в резултат на предприети мерки, беше постигнато споразумение между Първа инвестиционна банка и "С. Г. груп". Споразумението гарантира, че задълженията към банката ще бъдат изпълнени."

След него акциите на ПИБ на БФБ се покачиха с 23% до 2.86 лв. Така те в голяма степен върнаха спада, който инкасираха от нивата си около 3.10-3.20 лв., след като миналата седмица "Капитал" съобщи за конфликта около необслужваните задължения за около 300 млн. лв.

От официалното съобщение не се разбира в какво точно се изразява споразумението. По информация на "Капитал" не става дума за погасяване, а за предоговаряне, чрез разсрочване на падежиралите задължения (30 млн. лв.) по главницата на облигациите на "С.Г. груп" с около година. А при другата компания с дълг към ПИБ - "Силвър проджект" (доскоро "Мъни плюс пениджмънт"), планът е да се върне към живот и да започне да си обслужва дълга от 45.7 млн. лв.

Вече в Търговския регистър може да се види и заявление, с което "С.Г. груп", която беше прекръстена на "Финансова инвестиционна компания" и с преместено седалище в Перник, си връща името и се връща обратно в София.

Преструктурирането на заема означава, че банката все пак ще трябва да начисли провизии по него, но доста по-малко отколкото при хипотезата, че има длъжник в несъстоятелност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    300 милки са си пари...

    Нередност?
Нов коментар