🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Норвежката B2Holding продава бизнеса си в България за над 90 млн. лева

Купувач на "Агенция за събиране на вземания" е дружество, свързано с лидера на колекторския пазар "С.Г. груп"

Според главния изпълнителен директор на B2Holding Ерик Йонсен продажбата на АСВ е още една стъпка в комуникираната стратегия за намаляване на географския обхват и насочването на капитала към ключовите пазари на групата
Според главния изпълнителен директор на B2Holding Ерик Йонсен продажбата на АСВ е още една стъпка в комуникираната стратегия за намаляване на географския обхват и насочването на капитала към ключовите пазари на групата
Според главния изпълнителен директор на B2Holding Ерик Йонсен продажбата на АСВ е още една стъпка в комуникираната стратегия за намаляване на географския обхват и насочването на капитала към ключовите пазари на групата    ©  B2Holding
Според главния изпълнителен директор на B2Holding Ерик Йонсен продажбата на АСВ е още една стъпка в комуникираната стратегия за намаляване на географския обхват и насочването на капитала към ключовите пазари на групата    ©  B2Holding
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След шест години присъствие в България норвежката B2Holding напуска страната. От компанията съобщиха, че са подписали споразумение за продажба на 100% от капитала на дъщерното й дружество "Агенция за събиране на вземания" (АСВ) за 48.4 млн. евро. Сделката все още не е финализирана, като се очаква това да стане през октомври, тъй като подлежи на регулаторно одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

В официалното съобщение купувачът не е назован, като се казва само, че е местно проектно дружество (SPV).

По информация на "Капитал" новият собственик ще е компания от орбитата на конкурента на АСВ "С.Г. груп", който и в момента е най-голям на колекторския пазар в България, но сега вече ще управлява активи в пъти повече от следващите по големина играчи на пазара.

Очакваната сделка

За желанието на B2Holding да излезе от страната и преговорите на "С.Г. груп" за покупка на бизнеса й в бранша се говори от месеци. През юли "Капитал" писа по темата, като тогава от двете страни отказваха коментар. Затова и обявената сделка не е толкова изненадваща.

Новото на този етап е обявената цена 48.4 млн. евро, която според съобщението на B2Holding е близо до 100% от счетоводната стойност на портфейлите от вземания на АСВ. Въпреки нея норвежката компания, чиито акции се търгуват на борсата в Осло, ще трябва да отчете около 105 млн. крони (над 10 млн. евро) обезценки, най-вече на положителна репутация в баланса й. Макар че договорът е подписан след средата на годината, отписването ще бъде отразено още в отчета за второ тримесечие.

Според главния изпълнителен директор на B2Holding Ерик Йонсен продажбата на АСВ е още една стъпка в комуникираната стратегия за намаляване на географския обхват и насочването на капитала към ключовите пазари на групата. В официалното съобщение той благодари на изпълнителния директор на българската компания Юлия Юргакиева и на екипа й и им пожелава успехи в бъдеще.

Скритият купувач

Най-необичайното в съобщението от продавача е, че в него тайна е не цената или други условия по сделката, а кой ще бъде новият собственик на бизнеса. Там единствено се казва, че е местно SPV, но не е дадено нито името на номиналното дружество купувач, нито на реалния собственик или група зад него. Това е странно, тъй като най-малкото прекият купувач ще трябва да бъде официално оповестен в близките дни в искането до КЗК за одобряване на сделката.

За потайността може да има различни обяснения. Едното е именно увеличаване на шансовете за получаване на зелена светлина от антимонополния регулатор. КЗК твърде често подхожда формално и не търси периферно свързани лица.

"С.Г. груп" е лидер по активи на българския пазар на събиране на необслужвани вземания, а АСВ е втори. Така реално обединението на двете най-големи компании в бранша би трябвало да привлече доста обстоен и внимателен преглед от КЗК. Механичен сбор само на "С.Г. груп", свързаната с нея "Колект БГ" и АСВ прави сумата на придобитите необслужвани заеми около 500 млн. лв., докато следващият най-голям играч - "ЕОС матрикс", е с под 80 млн. лв. активи под управление.

Друга хипотеза е норвежката компания да избягва да споменава името на контрагента си чисто по репутационни причини - понякога международните групи не желаят да носят риска от сделки с местни играчи.

План в действие

Извън тази сделка вече е факт и друга в звеното на "С.Г. груп" за потребителско финансиране - "Финанс плюс мениджмънт холдинг". В началото на август то официално е придобило "Евролийз ауто" с над 80 млн. лв. активи, което вече е прекръстено на "Мъни лийз". Лизинговата компания беше част от "Еврохолд", която на 1 август я прехвърли заедно с останките от автобизнеса си на свързаното (но формално извън групата) дружество "Астерион България". Дни по-късно тя се озовава във финалния си собственик.

Планът е под шапката на "Финанс плюс мениджмънт холдинг" да влязат още фирмата за бързи кредити Money+ и платежния оператор "Пей плюс", като преди месец пред "Капитал" един от собствениците на групата, Станимир Бургаски, заяви пред "Капитал" и амбиции за изкупуване на по-малки конкуренти в тези направления и окрупняването на пазарен дял. Като цяло в хаотичната мрежа от компании около "С.Г. груп" тече мащабно преподреждане в опит да се организират в по-ясна корпоративна структура, което да обособи подхолдинги за различните направления на бизнеса й.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........

    Щеше да е интересно ако бяха засегнати и отчетите на АСВ като дружество. В Лакорда са вписани последно тези от 2019-та, които показват немалка загуба и е интересно от моя гледна точка дали това е било индивидуално събитие или някакъв тренд, който може да обоснове и желанието за изход от страната.

    Нередност?
  • 2
    psk16859562001179300 avatar :-|
    Irish Arabic

    Отлична статия. Благодаря за споделянето. https://snowrider3d.co

    Нередност?
Нов коментар