Нарастват очакванията за рецесия в еврозоната

Икономистите предвиждат намаляването на лихвените проценти да започне през втората половина на 2024 г.

Данните за производството и секторът на услугите увеличиха прогнозите за задаваща се рецесия.
Данните за производството и секторът на услугите увеличиха прогнозите за задаваща се рецесия.
Данните за производството и секторът на услугите увеличиха прогнозите за задаваща се рецесия.    ©  Reuters
Данните за производството и секторът на услугите увеличиха прогнозите за задаваща се рецесия.    ©  Reuters

Шансовете за рецесия в еврозоната се увеличават заради влошаването на активността в частния сектор, съобщава Bloomberg. Според анализатори това засилва аргументите за намаляване на лихвените проценти, въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) все още не е готова на подобен ход, и дори отхвърли идеята за задаващо се намаляване на лихвите.

Данните от петък показаха, че индексът на мениджърите по поръчките на S&P Global се е свил за седми пореден месец през декември, достигайки 47 пункта. Това опроверга очакванията на икономистите за лек ръст, като показанията за производството и услугите сигнализират за спад.

Въпреки данните банкерите в ЕЦБ бяха единодушни относно отхвърлянето на очакванията за предстоящи намаления на разходите по заемите. Според тях инфлацията продължава да изисква по-строга парична политика, като намаляване може да се очаква през второто или третото тримесечие на годината.

Докато ръстът на потребителските цени сега се срива, шефът на Bank of France Франсоа Вилерой дьо Галау и неговият естонски колега Мадис Мюлер заявиха, че все още е рано за предприемане на подобен ход от страна на ЕЦБ. Подобни надежди са "малко оптимистични" и "малко преждевременни", заяви Мюлер в петък, цитиран от Bloomberg. Вилерой от своя страна призова за "увереност и търпение", като каза, че ЕЦБ се ръководи от данни, а не от календар.

Коментарите съвпадат с позицията на управителя на финансовата институция Кристин Лагард, която заяви след заседанието на банката в четвъртък, че служителите "категорично" не трябва да намаляват бдителността си и че намаляването на лихвените проценти не е било обсъждано "изобщо" на политическата среща. Тя също така разкри по-добри перспективи за последното тримесечие на годината от тези, предложени от резултатите на Индекса на мениджърите по покупките (PMI), посочвайки, че производството нараства с 0.1%.

Проучването на PMI в еврозоната се основава на отговори на проучвания от компании, базирани в Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Австрия, Ирландия и Гърция, но е полезно да се отбележи, че най-новите данни са така наречените "бързи" числа. Това означава, че те се основават на 85% до 90% от общите отговори на PMI, събрани всеки месец, и се използват като разширена прогноза.

"Отново числата рисуват обезсърчаваща картина, тъй като икономиката на еврозоната не показва никакви ясни признаци на възстановяване", каза д-р Сайръс де ла Рубия, главен икономист в HCOB, цитиран от Euronews.

Очакванията на икономистите

"Проучването предполага, че по-широката картина е на икономика, която все още се свива. Това създава негативни рискове за нашите прогнози, както и за тези на ЕЦБ, и трябва да поддържа пазарните очаквания за намаляване на лихвените проценти преди юни", заяви пред изданието икономистът Дейвид Пауъл.

Проучване на икономисти, проведено от Bloomberg, показва, че те не са толкова оптимистично настроени. Според тях ЕЦБ ще направи първото понижение на лихвените проценти едва през втората половина на 2024 г.

"Вероятността еврозоната да бъде в рецесия от третото тримесечие насам остава значително висока", добави Де ла Рубия пред Bloomberg. Тази липса на инерция се вижда и в прогнозите за двете водещи икономики в региона. Бундесбанк заяви в петък, че брутният вътрешен продукт на Германия ще нарасне с едва 0.4% през следващата година. В четвъртък статистическата служба на Франция заяви, че прогнозира производството да остане непроменено през това тримесечие и да нарасне само с 0.2% през първите две тримесечия на 2024 г.

"С изключение на шокове или изненади, повишаването на лихвите приключи - но това не означава бързо намаляване на лихвите", каза Вилерой. "В планините има върхове и спускания и има плата", добави той. "Днес сме на плато и трябва да си дадем време да се насладим на гледката - да оценим ефекта от паричната политика."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov

    За последните 100 години данни Федералния резерв е намалявал лихвите в няколко сценария-криза за пари/ликвидност/,икономическа криза,или...преди война,говорим за голяма война от мащаба на Първата и Втората световна война.В нито един случай Централна банка не е намалявала лихвите при растяща икономика и положителен икономически растеж.С две думи за да се случи това намаление на лихвите трябва да се случи нещо достатъчно лошо,негативно както кризата от 2008 година за да имаме намаляване на лихвените проценти

    Нередност?
Нов коментар