ЕЦБ остави основните лихви на рекордно високо ниво без намек за понижения

Инвеститори и анализатори обаче очакват облекчаването на паричната политика да започне още през април или юни

"Твърде рано е да обсъждаме понижения на лихвите", заяви управителят на ЕЦБ Кристин Лагард
"Твърде рано е да обсъждаме понижения на лихвите", заяви управителят на ЕЦБ Кристин Лагард
"Твърде рано е да обсъждаме понижения на лихвите", заяви управителят на ЕЦБ Кристин Лагард    ©  Reuters
"Твърде рано е да обсъждаме понижения на лихвите", заяви управителят на ЕЦБ Кристин Лагард    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано реши да остави без промяна основните си лихвени проценти на първото си заседание за тази година. Така депозитната лихва на базираната във Франкфурт институция остава най-високото си ниво в историята на еврозоната - 4%, а сигнали кога ще започне облекчаване на паричната политика засега липсват. "Твърде рано е да обсъждаме понижения на лихвите", заяви управителят на ЕЦБ Кристин Лагард, която отново потвърди решимостта на управителния съвет да поддържа разходите по заемите на "достатъчно рестриктивно ниво толкова дълго, колкото е необходимо", за да се върне инфлацията към целта от 2%.

Инвеститорите обаче залагат, че ЕЦБ ще бъде принудена да смени посоката и да започне да облекчава паричната политика още през април или юни, като предвиждат пет последователни понижения тази година.

През септември ЕЦБ приключи най-резкия в историята си цикъл на затягане в отговор на рекордно високата инфлация в 20-те страни, използващи единната валута. Ръстът на потребителските цени се забави значително от 10.6% в края на 2022 г. до 2.4% през ноември, но през декември отново се повиши до 2.9%, а ценовото напрежение все още не е напълно преодоляно. "Управителният съвет счита, че основните лихвени проценти на ЕЦБ са на нива, които, поддържани за достатъчно дълъг период от време, ще допринесат значително за постигането целта", добавя още ЕЦБ. Централните банкери заявяват, че ще продължат да вземат решенията си в зависимост от актуалните данни, което означава, че не се ангажират с конкретна политика и си запазват правото при необходимост да коригират лихвените проценти.

Решението на ЕЦБ имаше известно въздействие върху финансовите пазари, но инвеститорите все още очакват лихвените проценти да паднат с общо 125 базисни пункта тази година, започвайки от април или юни. "Ще видим намаления на лихвените проценти през годината, но не мисля, че пазарите оценяват правилно времето и степента", смята Йорг Асмусен, бивш член на борда на ЕЦБ, цитиран от Financial Times.

Опасения за икономиката

Повечето икономисти понижиха прогнозите си за растежа и инфлацията в еврозоната тази година, след като слабите данни за промишленото производство, продажбите и бизнес активността дадоха сигнал за забавяне на икономиката. Анализаторите се опасяват, че продължаващият ръст на доходите и прекъсването на веригите за доставки, причинени от атаки срещу кораби в Червено море, могат да задържат инфлацията висока. Мрачните перспективи бяха затвърдени от последните данни за бизнес климата сред германските предприятия на института Ifo, които показаха неочакван спад с 1.1 пункта до 85.2, най-ниското ниво от май 2020 г.

Икономиката на еврозоната вероятно е стагнирала през последното тримесечие на 2023 г., заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, но има признаци, че растежът може да се засили през следващите месеци. Въпреки последното повишаване на инфлацията през декември тенденцията остава низходяща, каза още тя.

Икономистите на Deutsche Bank прогнозират инфлацията в еврозоната да спадне до 2% още преди средата на тази година - с година или повече по-рано, отколкото смята ЕЦБ. По-ниската инфлация би означавала по-високи реални лихвени проценти, което на практика представлява допълнително затягане на условията за финансиране в рецесионна среда. "Това би повишило риска от същинска рецесия и истински шок за пазара на труда", добавят от Deutsche Bank.

Централните банки в Япония, Канада и Норвегия също оставиха без промяна лихвените си проценти на последните си заседания, докато Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка се очаква да вземат подобно решение следващата седмица.