🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Водещите китайски банки затягат експозицията към по-малките, за да ограничат кредитния риск

Средните и малките финансови институции отговарят за около половината от обема на търговията на междубанковия пазар

Този ход идва на фона на нарастващите опасения за състоянието на по-малките банки в страната поради задълбочаващата се криза в сектора на недвижимите имоти и нарастващия дълг на местните власти
Този ход идва на фона на нарастващите опасения за състоянието на по-малките банки в страната поради задълбочаващата се криза в сектора на недвижимите имоти и нарастващия дълг на местните власти
Този ход идва на фона на нарастващите опасения за състоянието на по-малките банки в страната поради задълбочаващата се криза в сектора на недвижимите имоти и нарастващия дълг на местните власти    ©  Reuters
Този ход идва на фона на нарастващите опасения за състоянието на по-малките банки в страната поради задълбочаващата се криза в сектора на недвижимите имоти и нарастващия дълг на местните власти    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някои от най-големите китайски банки са засилили контрола върху качеството на активите на по-малките си конкуренти и са затегнали стандартите за междубанково кредитиране в опит да ограничат кредитния риск. Това съобщава Reuters, позовавайки се на трима източници, запознати с въпроса. Според източниците две от най-големите държавни банки и една от водещите частни финансови институции през последните няколко месеца са засилили проверките на по-малките кредитори, за да установят кои от тях имат лошо качество на активите и висок риск от неизпълнение на задълженията си.

Двете държавни банки са взели решение да намалят лимитите за междубанково кредитиране и да определят по-кратки срокове за погасяване на по-малки дружества, считани за високорискови, твърдят двама от източниците.

Един от тях - високопоставен служител в частната банка, е заявил, че банката е затегнала критериите си за отпускане на кредити на по-малките си колеги. Като част от това тя е спряла да купува облигации, емитирани от по-малки банки, чиито общи активи са на стойност под 40 млрд. долара.

Според един от източниците на агенцията някои от малките кредитори, които фирмата му е прегледала и оценила като рискови, се намират в силно задлъжнели райони, като части от Североизточен Китай, региона на Вътрешна Монголия и провинция Хънан.

Имотните проблеми

Този ход идва на фона на нарастващите опасения за състоянието на по-малките банки в страната поради задълбочаващата се криза в сектора на недвижимите имоти и нарастващия дълг на местните власти. Предпазливият подход на някои големи банки към по-малките им колеги може да задълбочи капиталовите им проблеми, тъй като те имат по-малко други възможности за набиране на средства, което може да принуди Пекин да се намеси с още мерки за подкрепа, добавя Reuters.

Докато по-големите китайски банки използват предимно депозити на клиенти като източник на финансиране през последните години, по-малките кредитори агресивно заемат средства от местните си конкуренти.

Лихвените проценти за търгуемите депозитни сертификати (NCD), които са рутинен инструмент за набиране на средства за малките кредитори, се повишават постоянно от август насам отчасти поради недостига на ликвидност през последните месеци на фона на голямото предлагане на дълг. Според бележка на китайската брокерска компания TF Securities лихвеният процент по едногодишните NCD, продавани от малки и средни търговски банки извън градските райони, достигна 2.84% в средата на декември, което е най-високото равнище от август.

Според изявление, публикувано на 30 ноември на уебсайта на Shanghai Commercial Paper Exchange, 10 малки и средни банки не са изпълнили задълженията си поне три пъти в продължение на шест месеца през изминалата година.

На средните и по-малките банки в Китай се падат около половината от обема на търговията на пазара на междубанково кредитиране, сочат данни от Китайската система за валутна търговия (CFETS), която се контролира от централната банка. Китайската народна банка и Националната администрация за финансово регулиране - надзорният орган, който следи за всички аспекти на финансовия сектор на Китай, възлизащ на 63 трлн. долара, не са отговорили на искането на агенцията за коментар.

Все още няма коментари
Нов коментар