🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавните банки в Китай затягат ограниченията за финансиране на руски клиенти

Мерките ще бъдат разширени до всички клиенти, които извършват бизнес или прехвърлят стоки към Русия през трети страни

Най-малко две банки започнаха преглед на бизнес операциите си в Русия през последните седмици, като фокусът е върху трансграничните сделки
Най-малко две банки започнаха преглед на бизнес операциите си в Русия през последните седмици, като фокусът е върху трансграничните сделки
Най-малко две банки започнаха преглед на бизнес операциите си в Русия през последните седмици, като фокусът е върху трансграничните сделки    ©  Reuters
Най-малко две банки започнаха преглед на бизнес операциите си в Русия през последните седмици, като фокусът е върху трансграничните сделки    ©  Reuters

Държавните банки в Китай засилват рестрикциите за финансиране на руски клиенти. Новината идва, след като САЩ разрешиха допълнителни санкции за финансовите компании, които подпомагат военните усилия на Москва в Украйна, с изпълнителна заповед на президента Джо Байдън от декември 2023 г.

Най-малко две банки започнаха преглед на бизнес операциите си в Русия през последните седмици, като фокусът е върху трансграничните сделки, твърдят източници, пожелали анонимност, пише Bloomberg. Банките ще прекъснат връзките си с клиенти от санкционния списък и ще спрат да предоставят всякакви финансови услуги на руската военна индустрия, независимо от валутата или местоположението на трансакциите.

Кредиторите засилват надлежната проверка на клиентите, включително дали техните бизнес регистрации и оторизирани бенефициенти са от Русия. Мерките ще бъдат разширени до всички клиенти, които извършват бизнес в страната или прехвърлят важни стоки към Русия през трети страни, твърдят още източниците. Изброените продукти са от ключово значение за способността на страната да създава военни оръжия.

Промяната в позицията на китайските банки е индикатор за ескалация на ограниченията, наложени от тях през 2022 г., след като началото на руската инвазия в Украйна предизвика вълна от санкции от много западни държави. Развитието подчертава степента, в която Китай се съобразява със санкциите на САЩ, въпреки че принципно се противопоставя на тях и обещава да поддържа икономически връзки с Русия. Правителството на президента Си Цзинпин избягва да предоставя голяма военна помощ на Русия, въпреки че предоставя дипломатическа подкрепа на Путин и засилва търговията в областите, които все още не са обект на санкциите. Пекин отрича да снабдява своя съсед с оръжия и твърди, че не подкрепя руската агресия, но въпреки това отказва да спазва международните санкции.

Банките ще прекъснат връзките си с клиенти от санкционния списък и ще спрат да предоставят всякакви финансови услуги на руската военна индустрия, независимо от валутата или местоположението на трансакциите.

Износът на Китай за Русия нарасна в хода на войната и страната се превърна в най-големия вносител на изкопаеми горива от Русия, като доставките на въглища се удвоиха от 2020 г. насам. Западните санкции лишиха централната банка на Русия от достъпа й до около половината от нейните международни резерви, оставяйки я в притежание основно на злато и юани. Тези обстоятелства повлияха на увеличението при използването на китайската валута, като данните показват ръст до 27% на дела на търговския сетълмент, базиран на юани, към септември 2023 г. спрямо 15% в края на 2021 г.

Историята сочи, че най-големите четири държавни банки в Китай са спазвали предишни санкции на САЩ срещу Иран и Северна Корея, за да избегнат загубата на достъп до системата за клиринг в щатски долари. Китай e вторият по големина международен кредитор на САЩ и остава силно зависим от тяхната финансова система по отношение на международната търговия. В последната серия от ограничения за банките беше наредено те да се придържат към по-строги условия за финансиране в случаите, когато не могат да потвърдят дали свързаният им с Русия бизнес засяга секторите с критични компоненти.

Международна изолация

През март 2022 г., след като руските банки бяха откъснати от глобалните разплащателни мрежи на Visa и Mastercard, те се обърнаха към техен аналог - китайската платежна система UnionPay. Тя обаче остава предпазлива към сътрудничество със санкционираните руски банки заради опасения, че това може да доведе до санкциониране на самата нея. Справка на сайта на UnionPay показва, че към днешна дата руските банки, в които може да се заяви карта, поддържаща китайската разплащателната система, са "Руската земеделска банка", "Газпромбанк" и "Примсоцбанк".

Оставащата алтернатива за картови плащания е руската платежна система "Мир", създадена през 2015 г. от Руската централна банка след западните санкции за анексирането на Крим. Ограниченият обхват на руските банкови карти обаче подчертава все по-задълбочаващата се изолацията на Москва.

Все още няма коментари
Нов коментар