🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите американски банки ще отчетат рязък ръст на лошите кредити

Очакванията са приходите да са се свили през последното тримесечие на 2023 г. поради неизплатените дългове и влиянието на високите лихвени проценти

Шестте най-големи американски кредитора ще публикуват отчетите си за последното тримесечие в средата на месеца
Шестте най-големи американски кредитора ще публикуват отчетите си за последното тримесечие в средата на месеца
Шестте най-големи американски кредитора ще публикуват отчетите си за последното тримесечие в средата на месеца    ©  Reuters
Шестте най-големи американски кредитора ще публикуват отчетите си за последното тримесечие в средата на месеца    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Натрупване на лоши кредити се очаква да се отрази на перспективите на големите американски банки, които този месец ще публикуват отчетите си за последното тримесечие на изминалата година. Прогнозите на анализаторите, до които се е допитала Bloomberg, са, че необслужваните дългове на четирите най-големите американски кредитора - JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup - за последните три месеца на 2023 г. ще достигнат общо 24.4 млрд. долара. Това е ръст с близо 6 млрд. долара спрямо края на 2022 г. Става дума за дългове, свързани с кредитополучатели, които не са извършили плащане поне през последните 90 дни.

Според оценката банковите приходи са се свили през последното тримесечие на изминалата година, като причината за това са неизплатените заеми, както и продължителното въздействие на по-високите лихвени проценти, които повишават разходите по депозитите, съобщава Financial Times. Освен това през декември редица големи банки съобщиха, че планират да направят еднократни разходи до края на годината, за да платят за специалната вноска, налагана от Федералната корпорация за застраховане на депозитите, за да възстановят 18.5 млрд. долара, които регулаторът изразходи в резултат на миналогодишните фалити на Silicon Valley Bank и Signature.

Съкращаването на разходите също е продължило през приключилото тримесечие. Citigroup, която е в процес на най-мащабната си реорганизация от години насам, вероятно ще направи разходи за покриване на съкращенията и други свързани с тях разходи. Миналия месец Wells Fargo заяви, че заделя 1 млрд. долара за разходи за съкращения през четвъртото тримесечие.

Като цяло прогнозите са, че приходите на шестте големи банки, включително Goldman Sachs и Morgan Stanley, ще се свият средно с 13% през последното тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на предходната година.

Въпреки очаквания спад на приходите инвеститорите изкупуват банкови акции, които са поскъпнали с 20% от края на октомври, показва индексът KBW Nasdaq Bank. Стимул за растежа е сигналът на Федералния резерв от края на миналата година, че вероятно е приключил с повишаването на лихвените проценти.

Ограничаване на печалбите

Но дори и натискът на лихвените проценти да намалява, повишаването на неизплатените заеми може да продължи да ограничава печалбите на банките. В момента равнището на необслужваните кредити все още е под пика от 30 млрд. долара по време на пандемията, като според големите банки нарастването на неизплатените дългове може скоро да се забави.

През третото тримесечие редица банки намалиха размера на средствата, които заделят за бъдещи лоши кредити. Очаква се през последните три месеца на годината провизиите да са по-малко, отново да намалеят, но ако средствата, които банките заделят за лоши кредити, неочаквано скочат, това може да предизвика тревога сред инвеститорите.

Търговските имоти, и по-специално ипотеките върху по-малко натоварените офис сгради, бяха един от най-големите фактори за увеличаване на проблемните дългове. Напоследък обаче просрочията по потребителските заеми, особено по кредитните карти и дълговете за автомобили, се увеличават. Това изнервя някои анализатори, особено поради факта, че средствата, които банките заделят сега за резерви за загуби от кредити, са значително по-малки от тези, които заделяха, когато лошите кредити нарастваха в началото на пандемията.

"Банковите резерви са достатъчни в момента, защото не сме близо до нивата на стрес от тогава", каза Джерард Касиди, банков анализатор в RBC Capital Markets. "Но дали те са осигурени достатъчно за твърдо икономическо приземяване? Отговорът е не."

Все още няма коментари
Нов коментар