🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Революционна инвестиционна платформа демократизира достъпа до държавни ценни книжа

Антон Панайотов, основател и изпълнителен директор на "Аларик Секюритис"

Антон Панайотов, основател и изпълнителен директор на "Аларик Секюритис"
Антон Панайотов, основател и изпълнителен директор на "Аларик Секюритис"
Антон Панайотов, основател и изпълнителен директор на "Аларик Секюритис"
Антон Панайотов, основател и изпълнителен директор на "Аларик Секюритис"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За първи път в историята на българския финансов сектор се появява модерно технологично решение, което отваря пазара на държавни ценни книжа за индивидуалните инвеститори. Финансовата компания, която прави това възможно, е "Аларик Секюритис" - водещ лицензиран инвестиционен посредник, извършващ дейност в целия Европейски съюз. Наскоро компанията обяви старта на alaric.bg - първата по рода си дигитална платформа в Европа и в страната, която дава пряк онлайн достъп до държавни облигации. Тази възможност идва в период, в който облигациите представляват изключително изгодна алтернатива на депозитите в България, осигурявайки значителен потенциал за доходност.

"Аларик Секюритис" е първият български брокер, който предлага държавни облигации с минимално вложение от 1 евро.

Антон Панайотов, основател и изпълнителен директор на "Аларик Секюритис", коментира възможностите на пазара на държавни облигации, бъдещите планове за развитие на платформата и новите предложения, които клиентите могат да очакват.

Защо според вас българските спестители продължават да трупат средства в банките въпреки ниските нива на лихвите по депозитите и наличието на алтернативни възможности като държавните ценни книжа?

Една от причините според мен са инертността и убеждението на хората, че в банките е най-сигурно. Исторически погледнато, депозитът е най-познатият и традиционно използван продукт за съхранение на спестяванията на българина. Срещу това обаче спестителите вече няколко години получават нулеви, а дори и отрицателни лихви, когато приложим и инфлацията. По-високите лихви на централните банки не се прехвърлят върху депозитите в България или ако това се случва, то е много бавно. Всичко това носи само пропуснати ползи за вложителите. В същото време има инструменти, които предлагат в пъти по-висока доходност, и то при риск, близък до този при депозитите. Става въпрос за държавните ценни книжа (ДЦК). Това са инструментите, които са най-чувствителни към по-високите лихви на централните банки и резонно доходността по тях се покачва най-бързо - нещо, на което сме свидетели и в момента. Елементарна сметка показва следното: При съвкупно депозити от 100 милиарда лева, носещи нулева доходност, а 12-месечни ДЦК, носещи 3.5% на годишна база, това са 3.5 милиарда лева, които не са стигнали до вложителите.

Ако лихвите по депозитите са близки до нула, то какви са тези по ДЦК?

В момента има много широк набор от краткосрочни държавни ценни книжа на страни като Германия, Франция, Белгия, Испания с добър инвестиционен рейтинг, които носят 3-3.5% доходност, а доскоро носеха и 4%. Виждаме значителен брой компании, които започнаха активно да управляват своята ликвидност в такива ДЦК с матуритети от 1 до 12 месеца. Индивидуалният спестител вече има същата възможност да вложи спестяванията си в подобни книжа и да получи заслужена доходност за парите си. ДЦК са гарантирани от техния издател, в случая правителствата, а сами по-себе си депозитите са квази-ДЦК заради държавната гаранция по тях. Имат почти същия риск, но много различна доходност. За да бъде застрашена инвестицията в ДЦК, държавата, която ги е издала, трябва да фалира и да преструктурира своя дълг, което се случва изключително рядко, особено за държави с инвестиционен рейтинг, каквито "Аларик" основно предлага.

Покупката на ДЦК обаче се смята за скъпа, сложна и изискваща големи суми за инвестиция, което е сред причините да държи индивидуалните инвеститори далеч от тях. Как може да се промени това и какви са иновациите, които направи "Аларик", за да улесни процеса на инвестиране в държавни облигации?

Доскоро това беше точно така. Oблигациите изискваха минимално вложение от 5000 евро и нагоре, най-често 100 000, което ги правеше труднодостъпни за много хора. "Аларик" е първият български брокер, който предлага държавни ценни книжа с минимално вложение от 1 евро. Разработихме платформата alaric.bg, която позволява лесно и напълно дистанционно да се инвестира в ДЦК на страни като Германия, Франция, Испания и Италия. Типичните срокове са от 1 до 12 месеца, като клиентът може да прекрати и да продаде книжата във всеки един момент и да получи натрупаната по купона лихва. За да се инвестира през платформата, трябва да се направи регистрация през сайта alaric.bg, като не се изисква посещението на офис. Това улеснява още повече процедурата. С услугата си "Аларик" демократизира напълно един инструмент, който досега е бил запазен само за големи институционални инвеститори като банки, застрахователни и пенсионни фондове.

А какви критерии използвате при подбора на ДЦК за alaric.bg? Защо подбрахте именно краткосрочни държавни ценни книжа на водещи европейски икономики като Германия, Франция, Италия и Испания?

Основната ни цел е да предлагаме надеждни държавни ценни книжа с висок кредитен рейтинг, подбрани в диапазона от ААА до B, и гарантирани от съответната държава издател. Това е и причината да изберем тези четири държави, освен всичко това са и най-силните икономики в еврозоната. Фокусът е върху краткосрочни ценни книжа, тъй като те предоставят атрактивна доходност и същевременно осигуряват висока ликвидност на вложените средства.

Прави впечатление, че не предлагате ДЦК на България. Каква е причината за това?

Пазарът на държавни ценни книжа в България страда от някои недостатъци, като основните са, че липсва първичен пазар на дребно, както и че вторичният е недостатъчно развит. Практически няма достатъчно на брой емисии с матуритет до 12 месеца. Това прави покупко-продажбата на български ДЦК недостатъчно изгодна. В тези книжа няма добра ликвидност и затова разликата между цена "Купува" и цена "Продава" е толкова голяма, че транзакциите изяждат доходността по българските държавните облигации, като я намалят до нива, близки до тези на облигациите на Германия например. Това е и причината все още да не сме ги добавили за покупка през платформата. Стремежът ни е да осигурим най-добрия и икономически изгоден подбор от инструменти на клиентите си.

Таксите също са един от важните фактори, когато влагаш или инвестираш средства. Какви са те при alaric.bg, как влияят на инвестиционните възможности и решения на индивидуалните клиенти в сравнение с традиционните финансови инструменти?

При нас таксите са много ниски, смея да кажа, че спрямо обратната връзка и от самите ни клиенти те са дори най-ниските на пазара. Имаме такса при покупка или продажба, която е с размер 0.15% от стойността на сделката, като има и такса за съхранение на ДЦК от 0.1%. Това е доста под нивата на таксите, които се начисляват при инвестиция например във взаимен фонд, застраховка "Живот", пенсионен фонд или при сделки с обикновени акции. Таксите са важни, тъй като ако са прекалено високи, те изяждат от доходността на инвестицията и я обезсмислят.

Каква е вашата перспектива за държавните ценни книжа като инвестиция с нисък риск, особено в сравнение с други финансови инструменти на пазара?

При очакванията, че лихвите на централните банки ще останат високи и през тази година, това чертае запазване на по-висока доходност и по държавните облигации.

На ДЦК обаче не трябва да гледаме единствено като алтернатива на депозита. Само по себе си включването на ДЦК в един инвестиционен портфейл би спомогнало за диверсификация на общия инвестиционен риск. Държавните ценни книжа обикновено имат по-ниска корелация с акции и други инвестиционни активи, което означава, че те могат да действат като буфер по време на нестабилност или несигурност на пазара.

Как се осигурява защита за индивидуалните инвеститори в небанковия финансов сектор?

Небанковият финансов сектор е също толкова регулиран и защитен, колкото и банковият. Дейността му е под надзора на Комисията за финансов надзор и Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA). За индивидуалните инвеститори се осигурява допълнителна защита чрез дейността на Фонда за компенсиране на инвеститорите в размер до 40 000 лв. В регулираните компании работят финансови експерти като брокери и консултанти, които също са лицензирани от регулаторите и имат разрешение да изпълняват специфичната дейност.

Какви са плановете ви за развитие на платформата? Има ли други инструменти, които смятате да добавите през настоящата година?

Нашето желание е да разширим постепенно продуктовата линия и да дадем още повече възможности за избор. Намеренията ни са в първата половина на годината да добавим и емисии ДЦК с по-висока доходност като тези на Румъния, Македония и други регионални и ЕС сателитни държави. Следващата стъпка ще е да дадем възможност за покупка и на средносрочни емисии с падежи от 12 до 24 месеца, както и корпоративни облигации на водещи европейски компании. В плановете ни за годината е да стъпим и на румънски пазар с подходящи емисии на държавни облигации.

За "Аларик Секюритис"

"Аларик Секюритис" е водещ лицензиран инвестиционен посредник, който извършва дейност в целия Европейски съюз и е регулиран от Комисията за финансов надзор (КФН) и Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA). Компанията е основана е през 2011 г. и има централен офис в София, България, a на групово ниво има присъствие в Лондон, Люксембург и Истанбул. "Аларик" разполага с екип от около 100 специалисти и експерти в областта на капиталовите пазари и финтех разработките и има установени партньорства с водещи финансови институции като Goldman Sachs, ABN Amro, Bank of New York Mellon, Barclays, Nomura, UBS, Julius Bar, Deloitte, Banque Internationale à Luxembourg и други.

Компанията има значителен високотехнологичен капацитет и широк спектър на междуборсова и банкова свързаност и предлага богат набор от собствени технологични решения за търговия на американските фондови пазари (търговски платформи Hammer, Hammer Lite, Hammer Lite Plus). Тези решения задоволяват разнообразните нужди на клиенти от различни профили - от начинаещи до активно търгуващи професионални трейдъри. Чрез Hammer Lite брокерът предлага и възможности за търговия без комисионна такса (commission-free-trading в акции и опции).

На българския капиталов пазар "Аларик Секюритис" се фокусира върху предоставянето на лесен, бърз и информиран достъп до нискорискови финансови продукти, които до момента са били предназначени главно за големи и институционални инвеститори.

Какво стои зад името на компанията

Зад името на "Аларик Секюритис" се крие вдъхновяваща история за бунтарство и промяна. Визиготският вожд Аларик не само защитава северните граници на Римската империя, но и създава нов ред, полагайки основите на Вестготското кралство. Със своя непримирим дух и решителност той преобразява хода на историята на Европа.

Точно като вожда, чието име носи, "Аларик Секюритис" се стреми да бъде иновативна, динамична и революционна в своя подход към инвестициите и финансите. Мисията й е да демократизира финансовите пазари, като предостави на всеки индивидуален инвеститор възможността да управлява своите средства по най-добрия начин чрез широк набор от финансови инструменти.