💯Моят Капитал | Как лесно да се инвестира в ДЦК; Биткойн донесе 150% доходност

Месечен бюлетин с най-интересното от света на личните финанси

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Държавните облигации по света се оказаха една от водещите алтернативи по доходност на банковия депозит през тази година. Има обаче един проблем - достъпът до тях, особено в България, е труден. За разлика от САЩ, където има доста по-добре развита инфраструктура и финансови платформи за това. И тук обаче нещата постепенно се променят - финансовата компания и лицензиран инвестиционен посредник "Аларик секюритис" представи през миналата седмица своя платформа за търговия, която дава възможност след регистрация да се инвестира в облигации на Франция, Италия, Германия и Испания, като минималната сума е 1 евро.

Книжата са с краткосрочен матуритет - от 1 до 12 месеца, а доходността по тях е между 0.4 и 3.53%. Още за услугата разказва Славчо Кузмов. Все повече посредници се отварят за индивидуални клиенти, макар при тях минималната сума все още да е висока, но има такива, които са готови да го направят и срещу 5 и 10 хил. лв

В края на ноември българската банка TBI bank не успя да пласира свои корпоративни облигации заради по-висока търсена доходност от инвеститорите. В същото време обаче поради силен интерес от български инвеститори към отменената емисия TBI Bank реши да издаде облигационна емисия на българския пазар с годишна доходност между 9.5% и 10.0% в евро, съобщиха от "Експат капитал". За да се участва в нея минималната сума е 100 хил. евро, а крайният срок 7 декември, този четвъртък.

В момента в САЩ цикълът на повишение на лихвите вече е приключил. Залозите са, че догодина ще има понижение с поне 1.25% от страна на Фед. Всичко това натисна доходността по 10-годишните американски трежъри и тя вече е под 4.3%. А само в средата на октомври беше 5%. В еврозоната процесът е с леко забавяне, но по всичко личи, че шансовете за доходност от облигации постепенно ще намаляват. В началото на тази седмица златото удари исторически връх от 2100 долара за унция, което е резултат от горните тенденции, но и от поевтиняването на долара.

Портфейл

Ренесансът на криптовалутите: биткойн е донесъл почти 150% доходност тази година

От Робърт Христов

След като преди месец риторично намекнахме, че идва нов криптобум, днес пазарът преживява своя ренесанс. За последните 30 дни биткойн е повишил цената си от 34 500 до 41 500 долара, което е увеличение от над 19%. Етериум, втората по големина криптовалута, е повишила стойността си с над 22%, въпреки че BTC/ETH графиката показва доминантността на BTC през изминалата година - над 140% ръст спрямо долара срещу съответно 75%. Алтернативните валути засега преследват BTC, но за алткойн бичи сезон е още рано да се говори.

Факторите за възходящия тренд са положителната реакция на скорошното заявление на Федералния резерв, което предполага по-мека монетарна политика и възможност за намаляване на лихвените проценти, предстоящия биткойн халвинг, основен елемент в историята на дигиталните активи като цяло и очакваното приемане на първите биткойн ETF-и с реално притежание. Спекулира се, че последното ще има огромно въздействие върху институционалните инвеститори и техните нагласи за биткойн и блокчейн сектора, докато биткойн халвингът ще намали значително натиска на продажби, които криптоминьорите създават.

Не пропускайте

Първото в България IPO от две години насам започва тази седмица. Амбицията на "Булметал" е да събере 10 млн. лв. от инвеститорите.

Българската лихвена аномалия. Затягането на паричната политика от ЕЦБ почти не беше усетено от българските домакинства досега. Кои са факторите, които може да променят лихвите.

Как трябва да инвестират младите. Пазарите им раздадоха лоша ръка. Могат ли да я изиграят по-добре.

ChatGPT пее, играе и... инвестира. Функциите на програмата с изкуствен интелект постоянно се увеличават и подобряват, а вече са в помощ и на инвеститори.

Ако имате въпроси, свързани с управление на личните ви финанси, може да пишете на [email protected]. Ако този бюлетин ви е харесал, може да се абонирате тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар