🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Capital One планира да купи Discover Financial Services за 35.3 млрд. долара

Това ще бъде най-голямата сделка в американския банков сектор за последните години

Capital One е четвъртият по големина участник на американския пазар на кредитни карти, а Discover - шестият
Capital One е четвъртият по големина участник на американския пазар на кредитни карти, а Discover - шестият
Capital One е четвъртият по големина участник на американския пазар на кредитни карти, а Discover - шестият    ©  Reuters
Capital One е четвъртият по големина участник на американския пазар на кредитни карти, а Discover - шестият    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската банка Capital One планира да придобие Discover Financial Services в сделка с акции на стойност 35.3 млрд. долара, обявиха от двете финансови институции. Те очакват сливането да бъде приключено в края на 2024 г. или в началото на 2025 г., ако получат регулаторно одобрение и такова от акционерите на компаниите.

"Чрез тази комбинация създаваме компания, която е изключително добре позиционирана, за да направи значителна стойност за потребителите, малкия бизнес, търговците и акционерите, тъй като технологиите продължават да трансформират пазара на разплащания и банкиране", заяви Ричард Феърбанк, основател и главен изпълнителен директор на Capital One.

Експерти очакват сделката между двата американски кредитора да бъде разгледана обстойно от американските антитръстови регулатори предвид размера на бизнеса с кредитни карти на двете компании.

Съгласно условията на сделката акционерите на Discover ще получат 1.0192 акции на Capital One за всяка притежавана акция на Discover, което представлява премия около 27% спрямо цената на акциите на Discover при затварянето в петък. Ако придобиването бъде осъществено, акционерите на Capital One ще притежават 60% от обединеното дружество, докато акционерите на Discover - останалите 40%. При приключването на сделката трима от членовете на управителния на Discover ще се присъединят към борда на директорите на Capital One, се казва в изявлението на компаниите.

По-строг регулаторен контрол

Експерти очакват сделката между двата американски кредитора да бъде разгледана обстойно от американските антитръстови регулатори предвид размера на бизнеса с кредитни карти на двете компании. По данни на Nilson, цитирани от Reuters, Capital One е четвъртият по големина участник на американския пазар на кредитни карти, а Discover - шестият.

Discover също така управлява и четвъртата по големина американска платежна мрежа с глобален мащаб със 70 млн. обекта в повече от 200 държави и територии. "Това придобиване добавя мащаб и инвестиции, което позволява на мрежата Discover да бъде по-конкурентоспособна на най-големите мрежи за разплащания", се казва в изявление на компаниите.

"Предвиждам, че тази сделка... ще предизвика значителен отпор и ще бъде подложена на засилен регулаторен контрол", заяви в имейл за Reuters Джереми Крес, професор по бизнес право в Мичиганския университет, който преди това е работил по надзора на банковите сливания във Федералния резерв. "Това ще бъде първото голямо изпитание за регулацията на банковите сливания след заповедта на администрацията на Байдън за насърчаване на конкуренцията през 2021 г."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар