🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорите намаляват очакванията си за понижаване на лихвите в САЩ

Това се дължи главно на по-доброто състояние на трудовия пазар

По-доброто от очакваното състояние на трудовия пазар в САЩ е главният фактор за коригираните очаквания
По-доброто от очакваното състояние на трудовия пазар в САЩ е главният фактор за коригираните очаквания
По-доброто от очакваното състояние на трудовия пазар в САЩ е главният фактор за коригираните очаквания    ©  Reuters
По-доброто от очакваното състояние на трудовия пазар в САЩ е главният фактор за коригираните очаквания    ©  Reuters

Инвеститорите коригират очакванията си за намаляване на лихвените проценти в САЩ през тази година. В момента те залагат на пет или шест намалявания от по четвърт процент от страна на Федералния резерв в сравнение с очаквания за шест или седем в края на 2023 г. Освен това шансът първото понижаване да се случи през март вече е 75%, докато в края на миналата година това не беше под въпрос, съобщава Financial Times.

Промяната се дължи предимно на по-доброто от очакваното състояние на трудовия пазар в САЩ. Данните на Бюрото по трудова статистика показват, че през декември са добавени 216 хил. работни места, което е сигурен признак, че бизнесът се справя с по-високите лихвени проценти.

"Декемврийският доклад за заетостта беше по-силен от общите консенсусни очаквания", каза пред FT Стивън Стенли, главен икономист за САЩ в испанската банка Santander. Той добави, че въпреки че данните не са толкова добри, колкото изглеждат първоначално, те "категорично оспорват" неотдавнашните "очаквания за ранни и агресивни намаления на лихвените проценти от Фед тази година".

"Последният доклад за работните места е единствената част от данните, които ни липсваха, за да видим, че пазарите показват някаква умереност", каза пред изданието Флориан Иелпо, ръководител на макросектора в швейцарската банка Lombard Odier. Според него след последното заседание на Фед за паричната политика "ценообразуването за намаляване на лихвените проценти продължи много напред само по себе си, далеч отвъд това, което Фед съобщаваше".

Краят на миналата година беше характеризиран със засилване на залозите, че централните банки в западните страни ще започнат бързо да намаляват лихвените проценти тази година. Това доведе и до най-голямото двумесечно закупуване на облигации от няколко години насам. Пазарните очаквания до голяма степен бяха провокирани от Федералния резерв, като финансовата институция заяви, че очаква понижаване на лихвените проценти в размер на 75 базисни пункта през 2024 г.

Допълнителен фактор, който кара инвеститорите да успокоят очакванията си, е, че прогнозите за задаваща се рецесия за момента изглежда няма да се сбъднат. Евентуалното намаляване на бизнес активността би накарала Фед да понижи лихвените проценти в опит да стимулира икономиката, но този сценарий изглежда все по-малко вероятен.

Европа следва САЩ

Инвеститорите в Европа последваха колегите си отвъд Атлантика в понижаването на цените на облигациите. Тази гледна точка беше подкрепена от данни, показващи, че инфлацията в еврозоната се е повишила до 2.9% през декември и така за първи път от шест месеца насам беше отчетен ръст на цените. В същия момент възходящите ревизии на показанията на бизнес активността тази седмица предполагат, че икономиката е по-силна, отколкото се смяташе преди. По този начин съмненията относно това кога Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне понижаване на лихвените проценти се увеличиха.

"Като се имат предвид последните данни за PMI и тези за инфлацията, мисля, че ЕЦБ ще намали лихвите най-рано на заседанието си през юни", каза пред FT Томаш Виладек, главен европейски икономист в T Rowe Price.

Пазарите вече залагат, че ЕЦБ ще намали лихвата с 1.46 процентни пункта тази година. Това е сериозен спад от данните от началото на годината, когато се предричаше понижение със 1.64 процентни пункта, като вероятността за първото понижение през март падна до около 50%.

Подобна е тенденцията относно Bank of England. Очакванията са лихвените проценти в Обединеното кралство да паднат до 4% до края на годината, което е по-малко от залога от 3.5% в края на миналата година. Сегашното ниво на лихвените проценти на Острова е 5.25%.