🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финанси: Мъртви ли са цифровите валути на централните банки

Те решават някои проблеми и създават нови

Новите технологии са променили природата на парите много пъти в миналото. Древните лидийци са изобретили монетите през VII век пр.н.е.; хартиените пари се появяват в Китай през VII век. Кредитните и дебитните карти доведоха до изоставяне на книжните пари и чековете. През първото десетилетие на века плащанията чрез смартфони придобиха популярност. Използването на пари в брой сега рязко намалява, като делът им в транзакциите на дребно на десетте най-големи пазара в света е спаднал от около три четвърти до наполовина в периода от 2011 до 2021 г. според консултантската компания McKinsey.

Докато светът става безкешов, централните банкери обмислят следващата еволюция на парите. Има ентусиасти на тема "цифрови валути на централните банки" (CBDC). Повечето пари вече са цифрови, така че какво е различното при CBDC? Това е задължение на централната банка на страната, а не на търговска банка. По този начин CBDCs не носят риска, свързан с търговските банки. Но не всички са еднакви. Китайската eCNY има програмируеми правила; бразилската е само за употреба на дребно. Въпреки това всички основни CBDCs са опосредствани от търговски банки, което облекчава управленската тежест за централните банки.

През 2016 г. CBDCs почти не бяха в дневния ред на централните банки. Но нещата се промениха по две причини. Първо, съобщението на Facebook за глобална дигитална валута, наречена Libra през 2019 г., и нарастването на популярността на криптовалути като биткойн породиха опасения сред централните банкери, че базираната на банките финансова система ще загуби влияние в сравнение с дигиталните алтернативи.

Второ, много страни бяха очаровани от идеята за незабавен сетълмент на трансгранични CBDC плащания за намаляване на таксите и дори заобикаляне на долара. Интересът към създаването на нови трансгранични методи за плащане се увеличи, след като Западът наложи санкции на Русия за нейното нахлуване в Украйна. Мозъчният тръст The Atlantic Council сега казва, че 130 държави, които представляват повече от 98% от глобалния БВП, проучват CBDC.

Отскоро обаче има мърморене в знак на несъгласие. "Какъв реален проблем може да реши CBDC", попита през май Нийл Кашкари, президент на Федералния резерв на Минеаполис. Libra беше отменена поради съпротива на регулаторите и криптовалутите не получиха широко разпространение. Трансграничните CBDC проекти се борят да намерят източници на ликвидност извън традиционните капиталови пазари и остават в пилотен етап.

След като си подготвиха домашното, централните банкери от Швеция и Дания до Япония изразяват скептицизъм. Шведската Riksbank публикува доклад от 900 страници през март, в който се твърди, че аргументите за CBDC са слаби, като се позовава на вече напредналата система за плащания в страната. Икономист от голяма централна банка отбелязва, че цифровите платежни системи вече предоставят повечето от предимствата на CBDC.

CBDC също повдигат нови въпроси. Например ако са по-безопасни от депозитите в търговските банки, клиентите може да се насочат към CBDC по време на криза, което може да увеличи финансовата нестабилност. Ето защо големите CBDC имат ограничения за размера на активите и не предлагат лихва, което ги поставя на заден план. Технологичните иновации ще продължат и някои нови и подобрени видове CBDC все още може да станат важни. Но това едва ли ще се случи през 2024 г. Очаквайте страхът, че ще пропуснем нещо около CBDC, да продължава да избледнява.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар