Светла Несторова е новият главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие"

Тя поема поста от Даниела Петкова, която се оттегля след 30 години начело на лидера в пенсионното осигуряване

Светла Несторова    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата по активи пенсионна компания в България ПОК "Доверие" скоро ще има нов главен изпълнителен директор. Това е Светла Несторова, която досега оглавяваше "Булстрад живот" - друга компания в структурата на мажоритарния собственик на австрийското осигурително дружество Vienna Insurance Group.

Това става ясно от официално прессъобщение. В него е цитиран председателят на надзорния съвет на Пенсионно-осигурителна компания "Доверие" Петер Хьофингер, който определя рокадата като "еволюционна стъпка в една естествена смяна на поколенията, която идва да обезпечи продължаващо развитие и стратегическа приемственост на две изключително успешни компании със силни ръководни екипи".

Справка в Търговския регистър показва, че Даниела Петкова, която оглавяваше компанията от 30 години, вече е освободена от управителния съвет на ПОК "Доверие". Новата директорка обаче още не е вписана, като за целта е нужно първо тя да получи одобрение от Комисията за финансов надзор. Предвид че Светла Несторова от години е главен изпълнителен директор в друга поднадзорна на регулатора компания обаче, това може да се счита по-скоро за формалност.

Освободеният от Несторова пост начело на "Булстрад живот" пък се планира да бъде поет от Ангел Виденов. Той работи в дружеството от 2007 г. и от 2016 г. до момента е изпълнителен директор.

Лидер на лидера

ПОК "Доверие" е най-голямата пенсионна компания в България. Към края на 2023 г. тя управлява почти 5.7 млрд. лв. активи на осигурени във фондовете ѝ лица, което ѝ отрежда 24.6% пазарен дял. Според статистиката на КФН в "Доверие" се осигуряват 1.25 млн. лица, като по този показател също заема почти една четвърт от пазара. Тази бройка обаче включва известно двойно броене, като осигурените само в универсалния пенсионен фонд на компанията са малко над 1 млн. души.

За 2023 г. приходите на ПОК "Доверие" се покачват с 6.5% до 75.1 млн. лв. От тях традиционно най-съществен дял имат приходите от такси и удръжки - почти 62 млн. лв., като при тях ръстът е 15.6%. Печалбата на компанията пък скача с цели 57.2% до 29.1 млн. лв. През 2022 г. International Finance Corporation (ІFС), чacт oт Групата на Cвeтoвнaтa бaнĸa, влезе като акционер в пенсионната компания с близо 10% дял. Малък дял в компанията има и синдикатът КНСБ.

Основният акционер е австрийската VIG, която обединява над 50 застрахователни компании и пенсионни фондове в 30 държави с над 29 хил. служители и над 28 млн. клиенти. В България освен "Доверие" тя е собственик и на общо и животозастрахователите "Булстрад".

Както отиващата си директорка, така и наследничката ѝ са дългогодишни мениджъри в структурата на VIG. Даниела Петкова е част от екипа на "Доверие" от основаването ѝ през 1994 г., като се издига през главен счетоводител и финансов директор до CEO от 2000 г.

Светла Несторова пък е в "Булстрад живот" от 2004 г., като постъпва като маркетингов директор, а от 2006 г. оглавява дружеството. Тя е била и член на одитния комитет на "Доверие" (2013-2017 г.), а впоследствие и на надзорния съвет (2017-2019). Била е два мандата е председател на управителния съвет на браншовата Асоциация на българските застрахователи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • + 2

    Тази беше нагла. През 2019 съм имал 11800 лв по партидата. Оттогава до днес не съм спрял да внасям. Днес имам 9500. Значи половината е загубено по борсите. Но 3 % си вемат комсионна. Да не говорим , че друга част от фондовете инвестират в свързани лица и са кухи...

    Нередност?
  • 3
    qfb43537261 avatar :-|
    Locke
    • + 1

    До коментар [#2] от "djb95":

    Стана ми интересно, защото и аз съм клиент на този фонд. Погледнах си партидата към края на 2019 и съм имал значително по-малко пари отколкото към днешна дата. Дори като махна вноските от края на 2019 до днес, пак сумата сега е повече от тази през 2019, така че не знам как е възможно да сте имал 11800 през 2019 и 9500 сега, особено ако за периода сте внасял още.

    Нередност?
Нов коментар