🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансов форум: "Инвестиции, иновации, технологии 2024"/ Алекс Филипс: AI предоставя както възможности, така и рискове във финтех сектора

Алекс Филипс - старши вицепрезидент "Финансови линии" - FINPRO, Marsh UK
Алекс Филипс - старши вицепрезидент "Финансови линии" - FINPRO, Marsh UK
Алекс Филипс - старши вицепрезидент "Финансови линии" - FINPRO, Marsh UK
Алекс Филипс - старши вицепрезидент "Финансови линии" - FINPRO, Marsh UK
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Алекс Филипс е старши вицепрезидент "Финансови линии" - FINPRO, Marsh UK. Той ще бъде лектор на финансовия форум "Инвестиции, иновации, технологии 2024", организиран от "Капитал". Конференцията ще се проведе на 26 март т.г. Повече за събитието и регистрацията може да видите тук.

Кои са най-големите рискове във финтех сектора днес?

В бързо развиващия се финтех сектор има значителни рискове. Един от основните рискове е киберсигурността. Тъй като финтех компаниите боравят с чувствителни финансови данни и извършват трансакции онлайн, те се превръщат в привлекателна цел за киберпрестъпниците. Нарушаването на сигурността на данните, хакерските атаки и кражбата на самоличност са основни проблеми в сектора.

Друг риск е спазването на нормативните изисквания. Финтех компаниите трябва да се ориентират в сложните и променящи се регулаторни рамки, за да гарантират, че отговарят на законовите изисквания. И не на последно място са оперативните рискове, като например системни сривове или прекъсвания, които могат да повлияят на безпроблемното функциониране на финтех услугите.

Как да се управляват тези рискове?

За да се управляват успешно рисковете във финтех сектора, компаниите трябва да имат цялостен подход. За рисковете, свързани с киберсигурността, от решаващо значение е прилагането на надеждни мерки за киберсигурност, като например криптиране, многофакторна автентикация и редовни одити на сигурността. Финтех компаниите трябва да инвестират и в обучение на служителите, за да повишат осведомеността им за най-добрите практики в областта на киберсигурността. Що се отнася до спазването на нормативните изисквания, от съществено значение е системата за вътрешен контрол в организацията, провеждането на редовни одити за спазване на нормативните изисквания и поддържането на актуална информация за регулаторните промени. Оперативните рискове могат да бъдат намалени чрез надеждни планове за непрекъсваемост на дейността, поддържане на резервна база данни и стратегии за възстановяване след инциденти.

Кои рискове са извън строгите граници на финтех сектора и трябва да се разглеждат в по-широк контекст?

Въпреки че финтех компаниите са изправени пред специфични за сектора рискове, съществуват и по-широки рискове, които излизат извън строгите граници на сектора. Например геополитическите рискове, търговски спорове или политическата нестабилност също могат да имат неблагоприятни последици. Всъщност дезинформацията и липсата на прозрачност са най-големите краткосрочни рискове според Доклада за глобалните рискове за 2024 г. Освен това рисковете, свързани със защитата на лични данни и защитата на потребителите, не се ограничават само до финтех, а засягат различни отрасли, които боравят с лична информация.

Смятате ли, че AI - изкуственият интелект, е риск, дори заплаха?

AI предоставя както възможности, така и рискове във финтех сектора. Въпреки че технологиите на изкуствения интелект могат да повишат ефективността, да подобрят вземането на решения и да позволят персонализирано преживяване на клиентите, те също така въвеждат нови рискове. Едно от опасенията е резултатите да са пристрастни или дискриминационни, ако алгоритмите на изкуствения интелект не са правилно разработени и контролирани. Съществува и риск от предоверяване на системите за изкуствен интелект без подходящ човешки надзор. Освен това трябва внимателно да се разгледат етичните последици от изкуствения интелект, като например опасенията за неприкосновеността на личния живот и закриването на работни места. Като цяло е важно да се подходи към внедряването на изкуствен интелект по отговорен и етичен начин, за да се намалят потенциалните рискове.