Най-динамичните IT компании: Триумф на стартъпите и рисковия капитал

София отново доминира класацията на най-бързо растящите софтуерни компании

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Най-бързо растящите софтуерни компании през 2022 г. са разнообразни като продукти и целева аудитория.
  • Поне една четвърт от компаниите в класацията са стартъпи, финансирани от фондове за рисков капитал.
  • Доминацията на София отново е почти пълна - изключение е само една варненска компания.

Целта на стартъпите е да растат с висока скорост. Ако не го правят или дейността им въобще не го предполага, тогава вероятно са просто млади компании. Целта на фондовете за рисков капитал е именно да отсяват стартъпите от младите компании, да им дадат пари и да се надяват, че тези пари ще се умножат многократно. Тази формула, измислена през 50-те години в САЩ и постоянно усъвършенствана из целия свят оттогава насам, изглежда, е заработила устойчиво и в България, защото от 20-те най-бързо растящи софтуерни компании по приходи в България за 2022 г. спрямо 2021 г. поне пет са финансирани с рисков капитал, включително и лидерът.

Предвид че това е втора поредна година, в която класацията "Гепард" е доминирана от стартъпи, подкрепени от рисков капитал, вече може да се говори за систематичен успех. Той не е изненадващ - през последните години парите за инвестиции в стартъпи в България се увеличиха неколкократно, а освен това самите мениджъри на фондове натрупаха опит и отсяват по-добре качествените екипи и компании на ранен етап.

В числа най-динамичните IT компании изглеждат така: средният ръст на компаниите за 2022 спрямо 2021 г., ако се сравняват общите приходи на дружествата за едната и другата година, е 188.9%. Средноаритметичната стойност на процентния ръст на всички компании е дори по-впечатляващ - 399.6%, като това се дължи преди всичко на 43-кратния ръст на победителя в класацията - MYX, който освен най-бързо растящата компания в IT класацията е и най-динамичната компания в общата национална класация.

Топ 5: Софтуер за телекоми, игри, Meta и финтех

Тазгодишният топ 5 е разнообразен. Само две компании имат сходна дейност, защото разработват софтуер за телекоми.

Начело на класацията е MYX, българският стартъп за дигитални близнаци, който бе основан през 2020 г. Дигиталните близнаци са 3D модели, които позволяват на телекомите да планират ремонти и инсталиране на оборудване. Ръстът на MYX за 2022 спрямо 2021 г. е 4221% - от 169 хил. лв. до 7.3 млн. лв. приходи. Броят на служителите към края на 2022 г. е бил 114 души спрямо 15 година по-рано. Към края на 2023 г. служителите вече са били 150, а ръстът през същата година по предварителни данни е бил над двоен, което прави двегодишния растеж стократен.

Пред "Капитал" Деан Безлов, съосновател и директор развитие в MYX, коментира, че ръстът се дължи както на привличането на големи телекоми от Германия като клиенти, така и на добавянето на допълнителни услуги към портфолиото. "Започнахме да предоставяме допълнителни услуги към нашия продукт - например изготвяне на документация за строежи за телеком оборудване в Германия", казва той.

MYX е финансирана от българския фонд NV3, който до края на 2023 г. инвестираше средства от Фонда на фондовете, както и от швейцарския телеком Connect44 (повече за MYX и техния растеж четете в профила на компанията).

На втора позиция се нарежда студиото за видеоигри Black Sea Games, което работи през едноименното дружество "Блек сий геймс". Ръстът на компанията през 2022 г. е 429%, от 1.39 млн. лв. до 7.4 млн. лв. Това се дължи преди всичко на излизането на играта Knights of Honor 2, по която студиото е работило пет години преди това.

Веселин Ханджиев, директор и основател на Black Sea Games, коментира пред "Капитал": "Ако разпределим резултатите през годините, ще видим, че ръстът не е чак толкова голям", имайки предвид годините на разработка на играта. Публикуването на Knights of Honor 2 е повлияло положително и на финансовия резултат, който скача от минимална загуба през 2021 г. до 939 хил. лв. печалба през 2022 г.

Следващата година обаче не е била добра за компанията. Ханджиев описва 2023 г. като "една от най-трудните досега" и добавя: "Казвам го като човек с 25 години опит в гейм индустрията. Десетки хиляди служители в глобалния сектор загубиха работата си, много студиа за игри затвориха, а на останалите им се наложи да преосмислят плановете си. Това са процеси, които започнаха през 2023 г., но продължават с пълна сила и през 2024 г. Ние се насочваме повече към т.нар. инди сектор, оптимизираме разходите си и планираме да работим по-малко с външни инвеститори и издатели."

Третото място е за дружеството "Адлуп", чиито приходи растат с 427% до 19.9 млн. лв. За компанията трудно може да се намери информация, но пък е лесно да бъде сбъркана с едноименна френска компания. Сайтът на компанията не работи, но според профила ѝ в LinkedIn тя е "глобална бизнес платформа за директна търговия между доставчици на телеком услуги".

На четвърто място е българската компания за възпроизвеждане на изображения Acutance Imaging, която през октомври 2023 г. е била придобита от американския технологичен гигант Meta, компанията - майка на Facebook и Instagram. Това е първо придобиване на българска компания от някоя от т.нар. Big Tech компании. Приходите на дружеството "Акутанс имейджинг" са пораснали с 337% до 10.6 млн. лв. през 2022 г., като броят на служителите е постоянен от две години насам - 31 души. Повече за Acutance Imaging можете да прочетете в новината за придобиването на стр. XXX.

Челната петица се затваря от финтех компанията Finrax, която работи по технология за търговци, които искат да приемат плащания в криптовалути. Софтуерът на Finrax позволява криптовалутите да бъдат обърнати автоматично в еквивалента им в традиционна валута. Приходите на компанията през 2022 г. са пораснали с 242% до точно 5 млн. лв. В това време броят на служителите е пораснал от 9 до 24, а към края на 2023 г. те са били 30.

Извън петицата - още разнообразие

Подобно на челото, в останалата част от класацията има ясно разнообразие - от финтех компании, през доставчици на облачни услуги до разработчици на софтуер по поръчка.

На девето място е Europe Cloud, български партньор на облачните услуги на Google. Приходите на компанията за 2022 г. са пораснали със 193% до 17.2 млн. лв. В рамките на тази година дружеството "Юръп клауд" е пораснало от буквално солов опит (с един назначен служител) до такъв с осем души екип, а сега според отговори на компанията към "Капитал" служителите са 24.

"Екипът, състоящ се от професионално сертифицирани облачни архитекти, осигурява 24-часова поддръжка за пълния набор от услуги, включително и оптимизиране на разходите за облачни услуги, сигурност, миграция и много други", коментира пред "Капитал" Йордан Младенов, управляващ директор на Europe Cloud. Той добавя, че за краткия си период на съществуване фирмата е работила по 2000 проекта в 20 държави. Относно 2023 г. Младенов казва, че голяма част от фокуса през нея е бил върху оптимизиране на разходи за облачни услуги при клиенти, които са били в очакване на рецесия.

В класацията намират място и няколко добре познати имена. На 11 място е Payhawk, чието едноименно българско дружество "Пейхоук" е пораснало със 185% до 8.8 млн. лв. приходи. Броят на наетите в този период се е утроил до 154 души. Важно уточнение, че това са само приходите на българското дружество, в което се разработва продуктът на компанията, докато търговските приходи се отчитат предимно в дружествата във Великобритания и САЩ. Резултатите там не са публични.

Payhawk продължава да бъде единственият български еднорог, след като в началото на 2022 г. набра допълнителни 100 млн. долара към първоначално обявения си рунд от 112 млн. долара и вдигна оценката си до 1 млрд. долара. Payhawk хвана един от последните силни месеци за рисковия капитал, след което оценките на стартъпите спряха да бъдат толкова либерални. Именно тези пари са обяснението за бързото разширение на Payhawk през периода, който покрива тазгодишния "Гепард".

Друго познато име от българската стартъп екосистема, което намира място в "Гепард", е AMPECO. Стартъпът разработва софтуер за управление на зарядни станции за електрически коли. Приходите на българското дружество "Ампеко" растат със 151% през 2022 г. до 8.2 млн. лв. През 2021 г. AMPECO получи инвестиция от българския фонд LAUNCHub и германския Cavalry Ventures, а в началото на 2023 г. добави още 13 млн. долара от BMW i Ventures, фондът за рисков капитал на едноименния производител на коли. Общо до този момент AMPECO е набрала 16 млн. долара с външно финансиране.

Другите два стартъпа със солидни инвестиции в себе си затварят топ 20 на класацията. На 17-о място е "Лусидлинк", българското дружество на LucidLink - българско-американска компания за свръхбърза връзка до облачни услуги. За 2022 г. приходите в България растат със 117% до 6.1 млн. лв. През 2022 г. LucidLink получи инвестиция 20 млн. долара и оценка 200 млн. долара, а в края на 2023 г. добави още 75 млн. долара, но без да оповестява новата си оценка. Дял в компанията има българският фонд BrightCap Ventures.

На 20 място е българското дружество на Plan A, основаната от Любомила Йорданова компания, която разработва софтуер за изчисление на въглеродния отпечатък на компаниите. Дружеството "План Ей" е отчело 108% ръст за 2022 г., като в този период служителите в България са се увеличили значително - от 13 до 44. В края на 2023 г. компанията набра 27 млн. евро инвестиция.

Вечният географски проблем

Извън впечатляващите ръстове и тази година в класацията личи един пословичен проблем - почти всички технологични компании се намират в София. В тазгодишната класация има само една компания извън столицата - Black Sea Games от Варна. Показателно е, че дори класацията да бъде разтеглена до топ 50, в нея би имало едва още пет компании, които не са от София - три от Варна и по една от Пловдив и Бургас.

Свръхконцентрацията на технологични компании и стартъпи в София вече се забелязва и на ниво държавна политика. В началото на 2024 г. Фондът на фондовете обяви първите конкурси за нови фондове за рисков капитал. Една от големите разлики спрямо процедурите преди пет години е, че в новите изисквания изрично е записано, че процент от портфейла на фондовете трябва да бъде инвестиран в компании извън софийския регион.

Дали подобни изисквания биха имали голям ефект е спорно, защото причината София да привлича и произвежда толкова много компании е голямото население, което предполага по-лесно намиране на служители. Това колело се завърта само защото в София се намират и големите академии за програмисти, както и фондовете за рисков капитал. С други думи, географският проблем продължава да бъде далеч от решаване.

Старият гепард

Безспорно най-изненадващото име в тазгодишната класация "Гепард" е това на "Риск-Електроник", чиито приходи растат със 138% до 5.4 млн. лв. "Риск-Електроник" е една от най-старите частни технологични компании в България, основана през 1990 г., едва месеци след падането на Тодор Живков от власт. През последните няколко години компанията е направила значителни промени в портфолиото си и в момента предлага услуги в сферата на информационната сигурност, интернет на нещата (IoT), индустриален софтуер, както и дигитализиране на процеси в публичния сектор.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар