🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шефът на BlackRock предупреждава за глобална пенсионна криза

В годишното си писмо Лари Финк се застъпва и за "енергийния прагматизъм" на фона на атаките срещу позицията за климата

Като дядо и като американец Лари Финк смята, че трябва да се направи повече за справяне с високите нива на отчаяние сред младите хора.
Като дядо и като американец Лари Финк смята, че трябва да се направи повече за справяне с високите нива на отчаяние сред младите хора.
Като дядо и като американец Лари Финк смята, че трябва да се направи повече за справяне с високите нива на отчаяние сред младите хора.    ©  Reuters
Като дядо и като американец Лари Финк смята, че трябва да се направи повече за справяне с високите нива на отчаяние сред младите хора.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Светът е изправен пред надвиснала "пенсионна криза", която изисква преосмисляне на пенсиите и моделите на работа, тъй като медицинските постижения увеличават продължителността на живота. Това предупреди главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк в своето внимателно наблюдавано годишно писмо до изпълнителните директори и инвеститорите. Финк, чиито предишни послания допринесоха за засилване на интереса към капитализма и изменението на климата, цитира прогнозите на ООН, според които до 2050 г. всеки шести човек в света ще бъде на възраст над 65 години в сравнение с всеки 11 през 2019 г., като призова за по-широко използване на капиталовите пазари в световен мащаб, за да се помогне на работниците да спестяват за старини, съобщава Financial Times.

САЩ не са готови

Ръководителят на BlackRock също така предупреди, че нарастването на пенсионните планове с дефинирани вноски в съчетание с покачващия се натиск върху държавната програма за социално осигуряване е довело до това, че САЩ са особено неподготвени за огромното увеличение на броя на пенсионерите.

"Ние насочваме огромна част от енергията си към това да помогнем на хората да живеят по-дълго. Но дори малка част от тези усилия не се изразходват за подпомагане на хората да си позволят тези допълнителни години", пише той.

"Днес в Америка посланието за пенсиониране, което правителството и компаниите отправят към своите работници, е: "Вие сте сами." Финк описва несъответствието между това, което американците спестяват, и това, от което ще се нуждаят, като "толкова голям и спешен проблем, че правителствените и корпоративните лидери [трябва] да спрат да работят както обикновено [и] да излязат от своите изолирани офиси и да седнат на една маса, за да намерят решение".

Повече от половината от управляваните от BlackRock активи в размер на 10 трлн. долара са пенсионни спестявания, включително институционални пенсионни фондове, корпоративни планове с дефинирани вноски, известни като 401(к), и индивидуални сметки.

Целта на посланието

Новият фокус на Финк върху пенсионирането е съпътстван от усилията му да намери среден подход в политическите войни за устойчиво инвестиране - подход, който той нарича "енергиен прагматизъм".

Предишните му писма превърнаха BlackRock в мишена на дебатите за изменението на климата и отговорностите на компаниите да реагират на него.

Позовавайки се на пътуванията си до 17 държави през миналата година, Финк пише, че световните политици и бизнесмени все повече планират да инвестират както в нефт и газ за енергийна сигурност, така и в зелена енергия за енергийния преход. "Тези лидери вярват, че светът все още се нуждае и от двете. Те са много по-прагматични по отношение на енергията, отколкото догматични", пише Финк. "Никой няма да подкрепи декарбонизацията, ако това означава да се откаже от отоплението на дома си през зимата или от охлаждането му през лятото. Или ако разходите за това са непосилни."

Финк не е сам

Финк не е сам в притесненията си относно пенсионирането. През последните пет години Конгресът прие два пакета от реформи, целящи да направят 401(к) и други пенсионни планове по-всеобхватни и ефективни.

Тасунда Браун Дъкет, главен изпълнителен директор на пенсионната компания TIAA, от няколко години говори за разликата от 4 трлн. долара между това, от което американците се нуждаят за старини, и това, което са спестили. Тя твърди, че всички компании трябва да бъдат задължени да включат работниците си в спестовен план, който ще създаде значителен пенсионен фонд, а не да оставят на отделните лица да избират.

В писмото на Финк се повдигат повече въпроси, отколкото се предлагат конкретни решения, но той пише, че Япония е намерила начини да насърчи хората да останат на работа по-дълго и че националната система за пенсионни спестявания в Австралия, известна като гаранция за пенсионно осигуряване, е била ефективна за създаването на по-големи пенсионни фондове за повече работници.

Като дядо и като американец Финк пише, че трябва да се направи повече за справяне с високите нива на отчаяние сред младите хора. "Ако бъдещите поколения не се чувстват обнадеждени за тази страна и за бъдещето си в нея, тогава САЩ не само губят силата, която кара хората да искат да инвестират. Америка ще изгуби и това, което я прави Америка", пише той.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    Напечатаните пари създават чудовища.

    Нередност?
Нов коментар