🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финтех компанията Ebury стъпва все по-уверено на българския пазар

Стартъпът, който е част от групата на испанската банка Santander, предлага финансови решения за разплащания във валута

Финтех компанията Ebury стъпва все по-уверено на българския пазар
Финтех компанията Ebury стъпва все по-уверено на българския пазар
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В условията на корона кризата бързите разплащания и финансовите услуги са от съществено значение за компаниите. Финансовият сектор е един от браншовете, които предложиха успешен отговор на създалата се извънредна ситуация през последните месеци. Една от компаниите, които допринасят за това, е финтех стартъпът Ebury. Тя е основана през 2009 г. в Лондон и е сред най-бързорастящите дружества в сектора. Фокусирана е основно върху обмена на валута, международните разплащания и управлението на валутния риск.

Част от глобална група

В първата половина на 2020 г. Ebury започва нов етап от развитието си. Финтех компанията стъпва все по-уверено на глобалния финансов пазар след като официално става част от групата на една от най-големите испански банки - Santander. Финансовата институция придобива дял от 50.1% в Ebury след инвестиция от 400 млн. евро като част от стратегията си за разширяване на услугите за валутни плащания за малки и средни компании в Латинска Америка и Азия. Сделката е обявена за пръв път през ноември 2019 г. и е финализирана през април 2020 г., когато са получени всички регулаторни одобрения по нея.

Основният бизнес на Ebury е предлагането на финансови решения за разплащания във валута, като компанията е специализирана предимно в международни разплащания, защита от промяна на валутни курсове, както и в намаляването на валутните разходи за клиентите си. През изминалата една година стартъпът е обменил валута на стойност от 23 млрд. щатски долара за потребителите си.

Финтех компанията, която е основана през 2009 г. в Лондон, оперира в 20 държави и управлява плащания в 140 валути. Доказателство за успеха на бизнес модела на Ebury е фактът, че приходите се увеличават със средно 50% годишно през последните три години. В допълнение - с подкрепата на Santander се очаква дружеството да разшири бизнеса си и да достигне до нови пазари.

Българският екип

Като част от стратегията си за глобално развитие Ebury започва да оперира и в България. През първите няколко години от развитието на компанията на местния пазар операциите се управляват дистанционно от централата й в Лондон, а впоследствие - и от Атина и Букурещ. Водещата фигура за това е настоящият директор "Продажби" за страната Деан Тодоров. Той успешно полага основите на операциите на компанията в страната, а скоро след това - през октомври 2019 г., под ръководството на регионалния директор за Източна Европа Йохан Габриелс, отваря и офис в София.

Следващият етап от развитието на Ebury в България започва в началото на 2020 г., когато финтехът допълва местния си екип с локален валутен дилър в лицето на Живко Стоянов, който има повече от седем години опит във финансовия сектор. Сред основните цели на компанията през тази година е разрастването на екипа в София, който се очаква да се удвои през следващите месеци. Към момента Ebury има над 1000 служители на глобално ниво.

От разнообразни сектори

Сред клиентите на Ebury в България са компании от разнообразни сектори, които извършват плащания в чуждестранна валута. Същевременно броят на клиентите в страната отбелязва ръст от 98% откакто компанията има физическо присъствие в София. Всичко това се случва на фона на затрудненията, които създадоха кризата с коронавируса и трудностите с вноса и износа на стоки и услуги, породени от това. Това е и едно от доказателствата, че Ebury се справя успешно с отговора на корона кризата.

В същото време интересът от страна на клиентите през последните няколко месеца продължава да расте. Основните причини за това са преминаването от еврови и доларови разплащания към такива в китайски юани и други местни валути, откриването на виртуални събирателни сметки не само в основните търгувани валути, но и в нетрадиционни, без да е необходимо търговско представителство в съответните страни, както и услугата Ebury Instant, която предлага моментални валутни преводи между клиенти в различни държави.

Ebury Instant е услуга, която позволява на клиентите на компанията да правят трансгранични преводи помежду си бързо и сигурно. Тя позволява на компаниите да ускорят своите бизнес операции чрез по-бързото изпълнение на транзакциите. Сред основните предимства на услугата са високите нива на сигурност, които системите на Ebury гарантират.

Профили

От май 2020 г. Йохан Габриелс е регионален директор в Ebury за Източна Европа и управлява операциите на офисите в България, Румъния, Полша и Чехия. Преди това е бил кънтри мениджър за България и Румъния в компанията, която осигурява бизнес решения за малки и средни компании, предимно в сферата на международната търговия и валутните сделки. Йохан Габриелс се присъединява към Ebury през 2018 г., като преди това е работил Eli Lilly, Mars, PepsiCo, Capital One, MasterCard и има дългогодишен опит и в банково-финансовия сектор на Румъния.

Деан Тодоров е директор "Продажби" за България на Ebury. Той се присъединява към компанията през 2017 г., а с откриването на българския офис на Ebury през октомври 2019 г. в София поема управлението му. Деан Тодоров е завършил "Финанси и инвестиции" в Coventry University в Обединеното кралство и започва развитието на българския пазар на компанията дистанционно от Лондон. Впоследствие продължава развитието му от Атина и Букурещ, като през това време играе ключова роля и в развитието на румънския пазар. Сега неговият фокус е успешното установяване на компанията в България като доверен партньор за финансови решения на компании с разплащания във валута.

Живко Стоянов има бакалавърска степен по "Икономика" и подспециалност "Компютърни науки" от Американския университет в България. Той е завършил и магистратура по "Международни финанси" от Amsterdam Business School. Живко Стоянов е с голям опит във финансовия сектор, като преди да се присъедини към екипа на Ebury е работил като валутен дилър в "Société Générale Експресбанк". Основният му фокус в Ebury е намирането на решения за управление и елиминиране на валутния риск за клиентите на компанията в България, чиито търговски маржове са изложени на риск заради движенията на валутните курсове.