🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

FinTech Summit 2020: Банките все повече усещат влиянието на финтех сектора

Йохан Габриелс, кънтри мениджър за Румъния и България на Ebury, за трендовете в новата индустрия

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Йохан Габриелс е кънтри мениджър за Румъния и България на компанията Ebury, която осигурява бизнес решения за малки и средни компаниите, предимно в сферата на международната търговия и валутните сделки. В началото на ноември 2019 г. испанската банка Santander придоби 50.1% от компанията след стратегическа инвестиция за 400 млн. евро. Йохан се присъединява към Ebury през 2018 г., като преди това е работил Eli Lilly, Mars, PepsiCo, Capital One, MasterCard, има дългогодишен опит и в банково-финансовия сектор на Румъния. Той ще бъде сред лекторите на Annual Fintech& InsureTech Summit, която ще се проведе на 27 февруари в София.

Кои ще са тенденциите, които ще очертават развитието на индустрията през следващите години ?

Очаквам повече сделки от страна на банките и техни партньорства с финтех компании. В ранните години на нашата индустрия банките не се притесняваха, когато техни клиенти се местят при новите в играта. Днес обаче финтех секторът стана по-зрял и съм убеден, че Ebury и колегите от други компании влизат в дневния ред на ръководствата на големите банки. Днес някои банки наистина се опитват да са по-иновативни, но се сблъскват с вътрешната корпоративна култура и правните системи и регулации.

През последните години банките и финтех си партнират основно в посока потребителите и по-рядко се случват директни трансгранични инвестиции на банки във финтех комапнии. Както например тази на Santander във Ebury, която стана през миналия ноември. Тези сделки са по-сложни и комплексни и трябва да видим повече такива през следващите години с израстването на пазара.

Повишава ли се доверието на клиентите във финтех компаниите и какво правите вие за това ?

Индустрията се наложи за по-малко от 5 години и днес повече от половината компании в Източна Европа работят или обмислят да работят с финтех компании. В Ebury вярваме, че опитът и изграждането на доверие ще са това, което правят ключовата разлика. Това е защото поставяме най-добрите хора с познания на местно ниво. Днес имаме 26 офиса и планираме да ги увеличим до повече от 40 през следващите 2 години. Инвестицията на Santander повиши значително доверието в нашата компания.

От друга страна, индустрията е подпомагана от комбинация от регулации (тук отличен пример е британският регулатор FCA) и правителствата, които окуражават иновациите във финансовите услуги. Това заедно с финтех компаниите, които вкарват по-голяма прозрачност в услугите, конкурирайки се с банките, задвижи колелата на революцията в сектора.

През последните 5 години секторът се сблъска с нарастваща конкуренция и по-добри алтернативи. През следващите няколко години балансът на силите вътре в отношенията между потребители и доставчици на финансови услуги фундаментално ще се промени. Просто потребителите ще имат достъп до плащания в реално време и персонализирани продукти, от които той или тя действително имат нужда, докато огромните и наказателни такси ще изчезнат.

В момента финтех компаниите се финансират повече с частен капитал, имат ли те бъдеще на фондовата борса?

Ще ви дам пример. Ebury имаше избор от кой да се финансира - частен капитал или инвестицията на Santander. Минусът на първият вариант е, че той следва стриктен цикъл на инвестицията си, обикновено 5-7 години, което често води до изход от нея, преди бизнесът на компанията да е готов за това. Santander осигури "търпелив", капитал без задължения за изход. Тук сме, за да останем. Но да се върна на въпроса: Да, смятам, че финтех компаниите имат място на фондовата борса, но те трябва да осигурят уникално потребителско усещане и реалистичен план.

Първичното публично предлагане (IPO) може да е мечтата за повечето компании, но това да имаш дългосрочен и доверен партньор, който разбира как работи fintech, може би е по-добрият от двата свята.

Какви са тенденциите и предизвикателствата пред сектора и кое ще задвижи растежа в сектора по света и у нас ще е и темата на конференцията на "Капитал" Annual FinTech&InsureTech Summit, която ще се проведе на 27 февруари в София. В нея ще вземат участие експерти, визионери, иноватори и представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт. Ще е се превърне ли София в следващия Fintech хъб на Централна и Източна Европа, кои са трендовете, които ще очертаят бъдещето на индустрията. Това са още част от важните теми, които ще дискутират те. Повече за конференцията може да научите тук.
Все още няма коментари
Нов коментар