Новото нормално в търговията с Китай и как Ebury може да помогне

Стартъпът, който е част от групата на испанската банка Santander, предлага съдействие при преговорите за преминаване към разплащания в китайски юани

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Коронавирусът и икономическите последствия от него промениха много сектори. Едни от най-засегнатите неизменно са производството и доставките на суровини, стоки и услуги. Причините за това са няколко и варират от непредвидимостта на блокадите по пътищата до плаващите цени на транспортните контейнери, които се повишиха няколко пъти през последните няколко седмици. А проблемите в транспорта създават проблеми по цялата верига на доставки - от производството, през търговията, чак до ритейла.

Транспортните контейнери са ключова част от множество вериги на доставки и голямо количество бизнеси зависят от тяхната достъпност. Понастоящем те се характеризират с високата си цена, причината за която е фактът, че близо 90% от всички контейнери на пазара са концентрирани в малък брой спедиторски компании. В допълнение към това - контейнерите в момента пътуват предимно еднопосочно от Китай към Европа и европейските компании покриват транспорта и в двете посоки.

Всички тези фактори неизменно се отразяват и на бизнесите в България. Цените на стоките в щатски долари и евро се увеличават за българските вносители, а причината е поскъпването на китайския юан спрямо долара и заложеният валутен буфер в цената. Нещо повече - анализатори на финтех компанията Ebury прогнозират, че китайската валута не е достигнала най-високите си ценови нива, което означава, че едно последвало поскъпване допълнително би увеличило цените за внос.

Китайският ефект върху българския бизнес

Тези тенденции при морския транспорт неимоверно оказват своето влияние върху бизнеса. Българските компании, които вече са фиксирали цените към своите крайни клиенти за бъдещ период от време, се оказват с намален марж на печалба, особено ако нямат гъвкавост при своето крайно ценообразуване. Същевременно тези, които имат гъвкавост при ценообразуването си към крайния клиент, трябва да избират между ценова конкурентоспособност или защита на маржа си на печалба и са в търсене на алтернативни доставчици.

Основаният през 2009 г. в Лондон стартъп Ebury може да предложи частично решение на тези проблеми. Сред вариантите са възможността за разплащане в китайски юани, както и последвало фиксиране на курса на валутата и следователно на самата цена за компанията клиент в България за периода, за който е фиксирана с доставчика. По този начин българската фирма може да си защити маржа на печалба и да получи стабилност на цената на вноса, като премахне валутния буфер, заложен в цената от китайския му доставчик.

Специалисти от Ebury отбелязват още, че, ако преди е имало тенденция за обезценяване на китайския юан спрямо другите валути, ситуацията вече не е такава и се очаква все по-голямо отражение върху бизнес отношенията между партньори от Китай и България.

Освен самата възможност за разплащане в китайски юан Ebury има и специализиран отдел за преговаряне с доставчици от азиатската държава от страна на клиентите и може да предложи съдействие при преговорите за преминаване към разплащания в китайски юани. Също така, предвид тенденцията за поскъпване на китайския юан спрямо щатския долар и еврото, все по-често самите производителите в Китай започват да обсъждат със своите чуждестранни партньори фактуриране в местната валута.

Ползи и за двете страни

От Ebury посочват, че има редица ползи за българските вносители, ако те решат да се разплащат в китайски юани. От една страна, производителите в Китай включват буфер от 5-10% в крайната цена на продуктите си за клиентите заради валутния риск, който те поемат при обявена цена във валута, различна от китайски юан. В ситуация, в която българските вносители получат възможност за извършване на разплащания в локалната валута, те могат да се възползват от реалната цена на продукта.

От друга страна, българските вносители могат да получат фиксирана цена за стоката в китайски юани, която няма да се променя в зависимост от флуктуациите на валутния пазар, какъвто всъщност е случаят при стоки, закупени в щатски долари или евро. Всичко това води до предвидимост в разходите, защото българските компании могат да управляват валутния риск, като застраховат курса към момента на бюджетиране за бъдещ период от време.

Същевременно налице са ползи и за производителите от Китай, които изберат да фактурират в местната си валута. Едно от предимствата е фактът, че властите в страната предлагат различни стимули на китайските производители, ако започнат да фактурират чуждестранните си клиенти в китайски юани с цел интернационализиране на китайския юан. Китайските производители имат данъчни облекчения, вариращи спрямо индустрията при износ на стоката си, но повечето от тях не са запознати, че могат да ги получат и в случаите, в които фактурират и получават приходите си от своите чуждестранни партньори директно в китайски юани.

В допълнение към това, от Ebury отбелязват, че ако китайските производители фактурират в китайски юани, те получават актив, който в сегашната ситуация поскъпва с времето, и следователно им дава възможност да го продадат на по-висока цена в бъдеще. Затова започват да предпочитат да получават китайски юани, за разлика от през последните 15 години, когато тенденцията е била в обратната посока.

Какво предлага Ebury:

  • възможност за плащане на китайски партньори в китайски юан и управление на валутния риск
  • помощ при преговори за преминаване към разплащания в китайски юан
  • фиксиране на курса на китайския юан за български компании за определен период, което води до стабилност на цената и премахване на валутния буфер, заложен от китайския доставчик
  • сигурност при плащане в китайски юан