🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Една десета от световната електроенергия миналата година е била от слънце и вятър

Чистата енергия за пръв път е повече от произведената от въглища, показва доклад на Ember

Електроенергията, генерирана от слънчеви панели и вятърни турбини, е нараснала до рекордните 10% от световния енергиен микс през 2021 г. Общо чистата енергия в световен план достига дял 38% и за пръв път надхвърля дела на тока от въглищни централи. Това показва доклад на британската неправителствена организация Ember, която работи в сферата на енергийния преход. В общо 10 страни произведеното от вятър и слънце електричество има дял от над една четвърт, а първенец е Дания с 52%. Данните идват в момент на недостиг на енергия във възстановяващите се от пандемията икономики и търсене на алтернативи на руските енергийни източници след инвазията на Русия в Украйна.

Генерираният от слънчева енергия ток се е увеличил с 23% през 2021 г., а този от вятър - с 14%. Заедно двата възобновяеми източника представляват 10.3% от общото световно производство на електроенергия, което е с 1 процентен пункт повече, отколкото през 2020 г. Делът им се е удвоил спрямо 2016 г. Проучването обхваща данни за 209 държави за периода от 2000 до 2020 г., като за 2021 г. са включени още 75 страни. Най-бърза е трансформацията в Нидерландия, Австралия и Виетнам, където около 10% от производството на енергия е преминало от изкопаеми горива към възобновяеми източници само през последните две години.

Според доклада, ако делът на слънчевата и вятърната енергия продължи да расте със същия темп, ще е възможно покачването на световната температура да бъде ограничено до 1.5 градуса - праг, който според учените трябва да не бъде преминаван, за да се избегне климатична криза. Тази цел ще изисква до 2030 г. да се поддържа 10-годишна средна стойност на ръста от 20% с натрупване. Основният проблем, който забавя темпа на растеж, са местни ограничения, като например разрешителни, коментира глобалният ръководител на Ember Дейв Джоунс.

Крачка назад

Въпреки нарастването на соларната и вятърната енергия производството от въглища също отбеляза най-големия си ръст поне от 1985 г. насам, като се увеличава с 9% през 2021 г. до 10 042 TWh. Това означава, че 59% от новото производство е от въглища. Общото увеличение на използването на изкопаеми горива е изтласкало въглеродните емисии до най-високи нива за всички времена. Предишният рекорд беше през 2018 г., като през последните две години обемите на световните емисии вървяха надолу.

2021 г. регистрира най-големия годишен ръст на търсенето на електроенергия от 1 414 TWh на глобално ниво. Увеличението е 5.4% и е съпоставимо с това да се прибави страна като Индия към световното потребление.

Най-голямо нарастване на търсенето на въглища е регистрирано в Китай. През 2021 г. то е с 13% над нивата точно преди пандемията, показват данните. Страната до голяма степен разчита на въглищата за производство на електроенергия, но през 2021 г. за пръв път преминава прага от 10% на дела на електроенергията от вятър и слънце наред с шест други страни.

Къде стои България

Произведеното в България електричество от слънчева и вятърна енергия варира между 5.5% и малко над 7% от 2013 г. насам според данните на Ember. Най-голям дял достига през 2020 г., а миналата година леко спада. Делът на енергията от въглищните централи през 2021 г. следва глобалната тенденция и нараства с 4.5 пункта до 38%. Това води до повишение и на въглеродните емисии.

Проучването показва, че в последните 3 години в страната чистата енергия има превес над тази от изкопаеми горива, като през миналата година делът на чистата е 55%. По-голяма част от нея обаче е от атомна енергия. Световната тенденция е по-различна - на глобално ниво токът, произведен от замърсяващи горива, е 62% от общия.

Банките са дали на индустрията за изкопаеми горива 742 млрд. долара през 2021 г.

Банките в световен мащаб са предоставили финансиране от 742 млрд. долара на компании за въглища, нефт и природен газ през 2021 г., показва доклад на Rainforest Action Network, цитиран от Financial Times. Това е незначителен спад в сравнение с отпуснатите 750 млрд. от топ 60-те банки през предходната година въпреки ангажиментите на кредиторите за по-чисти инвестиции и присъединяването на много от тях към алианса на Марк Карни. Финансирането продължава да се доминира от четири американски банки - JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citi и Bank of America, които са част от Net-Zero Banking Alliance под шапката на водената от Карни организация.

От подписването на Парижкото споразумение през 2016 г. досега банките са предоставили общо 4.6 трлн. долара на замърсяващата индустрия, достигайки пик от 830 млрд. долара през 2019 г., показва докладът.

За сравнение, 5.7 трлн. долара годишно са необходимите инвестиции в чиста енергия, за да се избегнат "опасни нива" на климатичните промени, казва скорошен анализ на International Renewable Energy Agency.
Все още няма коментари
Нов коментар