Мигни и парите са при теб

Инфраструктурата Blink дава възможност за незабавни преводи и през българските банки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от първите услуги, с които финтех компаниите си създадоха лоялни клиенти и дръпнаха пред банките, бяха светкавичните и евтини преводи, които могат да се правят денонощно, дори и в почивен ден. Сега това е съвсем възможно и за местните банки, след като "Национална картова и платежна схема", която е част от БОРИКА, създаде инфраструктурата Blink.

През нея вече се осъществяват преводи в рамките на до 10 секунди и до 30 хил. лв., като целта е това да може да се случва денонощно през цялата година без значение от празници и почивни дни. В момента откъм инфраструктурата са се включили само четири платежни институции. Първите незабавните преводи станаха валидни за клиенти на TBI Bank и Пощенска банка в края на миналата година - физически и юридически лица със сметка в една от двете банки. Oт тази година към Blink се присъединиха ПИБ и дъщерната й финтех компания MyFin. И двете предлагат преводите само в мобилните си банкирания, като за TBI Bank и Пощенска банка това предстои, засега са в клон (към 10 март).

От TBI Bank уточниха, че в периода април-юни първо ще въведат незабавните преводи в онлайн банкирането, а след това и в мобилното през телефон. Светкавични преводи могат да се правят само между тези платежни оператори, които са се включили в системата. Технологията на самия превод не се различава от обикновения, като той има повече смисъл, когато става през мобилен канал, за да не се губи време. В края на миналата година от БОРИКА коментираха пред "Капитал", че интерес има и от останалите банки, като в пилотния проект са участвали 6 платежни институции.

Крайният срок за така наречената достижимост на услугата за незабавни плащания през Blink е 1 април 2023 г., което означава, че дотогава всички доставчици на платежни услуги трябва да имат готовност да получават незабавни плащания. Едва ли някоя банка би решила да се лиши от това конкурентно предимство. Още повече че освен за физически лица то е силно насочено и към бизнес клиенти. Чрез Blink например плащания през ПОС терминал ще постъпват незабавно по сметките на търговеца, което е много полезно за малки и средни предприятия, имащи нужда от бърз оборотен капитал.

В категорията "Такси" засега банките остават по-скъпи от финтех компаниите, които не начисляват такси или ако има такива, те са много ниски. Поне за физическите лица. В тази категория по-конкурентна изглежда единствено MyFin, която е обявила такса 0.55 лв. за незабавен превод в местна валута, без да е уточнено дали става с Blink. При ПИБ тя е 1 лв. за физически лица и 1.20 за бизнес клиенти.

В момента таксата, която е обявила Пощенска банка за незабавен превод през Blink за физически лица, е 7 лв. за транзакция в клон, което е над 5 лв. за стандартен превод с вальор следващия ден и под 20-те лева за бърз превод през RINGS, който става в рамките на деня. Таксите за юридически лица са същите, като разликата е при RINGS - за компаниите тя е 25 лв. на транзакция.

При TBI Bank тези тарифи са 2 лв. незабавен превод, колкото е обикновеният, а през RINGS е 16 лв. Очаква се цената за незабавен превод през онлайн банкирането да е според тарифата на банката, като не очакват промяна в нея. От банката посочиха, че входящите незабавни плащания се е увеличили с 300%, след като в системата са се включили от ПИБ в края на януари и очакват тенденцията да се запази с включване на още банки в системата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1

    Доколкото ми е известно,... през борика/рингс/сепа и сега разплащанията са инстантни.. Дори през пос терминал, ипей или банковите приложения, където дори са безплатни...
    Каква е целта на излишни приложения като револ'т или блинк? Поддържат ли те ЛГБТКПЗН и как?
    Рекламни приходи през немаркирани т.нар. адверториали?
    https://youtu.be/PvjIhd9RaG8

    Нередност?
Нов коментар