Американският фонд Advent е пред покупка на българската myPOS

Сделката ще е през британското дружество на компанията за POS терминали, коeто отчита приходи от 60 млн. евро за 2022 г.

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Американският фонд Advent International е пред придобиване на българския финтех myPOS, показва съобщение за концентрация в българския и кипърския антимонополен орган. Не са ясни финансовите параметри на сделката и от MyPOS казаха, че няма да коментират на този етап. В съобщението на Комисията за защита на конкуренцията става ясно единствено името на директното дружество купувач, както и че става въпрос за прехвърляне на 100% от компанията, която предлага достъпни POS терминали за малки и средни бизнеси на редица европейски пазари.

Advent, познат в България като първият приватизатор на БТК, е голям играч на private equitiy пазара и обичайно целите му са мажоритарни дялове, а инвестициите му рядко са под 100 млн. долара.

Според съобщението на регулаторите сделката ще бъде осъществена през специално създаденото през юни британско дружество Al Circle BidCo Ltd. Неговата собственост на свой ред минава през верига други компании (Al Circle MidCo --> Al Circle HoldCo 2 --> Al Circle HoldCo --> AI Global Investments II & CY SCA от Люксембург), преди да стигне до Advent.

Варненският ПОС

Придобиваното дружество също е регистрирано във Великобритания - myPOS World Ltd, чиято основна дейност е предоставянето на платежни решения - мобилни POS терминали и софтуер на малки и средни фирми. Приходите му за 2022 г. са нараснали с 40% до 60.2 млн. евро, а печалбата леко се свива до 5.4 млн. евро. То има дъщерни търговски дружества в много страни, но огромната част от реалната му дейност, както и служителите са съсредоточени в България.

myPOS е създадена през 2014 г. във Варна от Христо Георгиев и Явор Петров, като през 2017 г. централата на компанията се мести във Великобритания, а в България работи през дружеството "Майпос сървисиз" и "Майпос технолъджис". Приходите на първото за 2022 г. достигат 23.3 млн. лв. спрямо 14 млн. лв. година по-рано при около 25 служители. Второто пък изработва технологичните решения и има около 370 служители. То отчита 99.4 млн. лв. приходи за 2022 г. при 68 млн. лв. година по-рано, а печалбата му скача от 12.1 на 20.7 млн. лв. През 2021 г. то е изплатило 9.8 млн. лв. дивидент, а през 2022 г. сумата нараства до 10.9 млн. лв. Отделно според отчета възнагражденията на ръководството за миналата година са били 8.4 млн. лв., които почти се удвояват от 4.4 млн. лв. през 2021 г.

Към момента като собственик на MyPOS e посочена създадената през 2021 г. Fintech Ventures Partners, като при учредяването ѝ в нея дялове имат 12 лица с по под 10%. Сред тях са съоснователят Явор Петров и мениджъри на компанията като Максим Кочнев и Вася Прокопиев, но не и Христо Георгиев. Неговото име в последните години беше често споменавано около отнетия от ЕЦБ лиценз на малтийската Sata bank през 2020 г. Георгиев беше основен инвеститор и част от ръководството ѝ, като отхвърляше всички обвинения от малтийските власти и обжалваше отнемането на лиценза. Още през 2020 г. той обяви, че е излязъл от собствеността на другата ключова компания, основана от него "Айкарт", като скъсването на връзките може да се обясни именно с регулаторния риск, който участието му носи, след като е бил в ръководството на затворена банка. Все пак той не излиза изцяло от MyPOS, като продължава да е в борда на "Майпос технолъджис".

Според сайта на компанията myPOS има над 150 хиляди клиенти на около 30 пазара в Европа, от които около 8000 търговци в България. За 2022 г. компанията отчита 57% растеж на плащанията до около 8 млрд. евро, а в България той е дори по-висок - 77% спрямо предходната година. Компанията инвестира и в т.нар. experience центрове в европейски градове като Рим, Париж, Виена, Амстердам, Лондон, Букурещ, Варна и София.

Четвъртата сделка на Advent

Advent International e основан през 1984 г. в Бостън и за близо 40 години е инвестирал над 75 млрд. долара в над 410 фирми. Ако приключи успешно сделката за myPOS, ще е четвъртото капиталовложение на фонда в компания в България след производителя на керамични плочки "КАИ Груп", БТК и "Девин". Най-известна е сделката за бившия телекомуникационен монополист, в който Advent влезе през 2004 г., като купи 65% за 230 млн. евро и 50 млн. евро увеличение на капитала. Малко по-късно го продаде на исландския бизнесмен Тор Бьорголфсон. При КАИ и "Девин" купувачи бяха западни компании от секторите, а не отново финансови инвеститори.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 1
    • + 4

    С Айкарт трябваше да започнете, за да разберем с кого си имаме работа.
    Айкарт са бързи кредити, предоставяни чрез кредитни карти, чиято лихва достига до 80-120%, което си е ограбване посред бял ден.
    Мислех си, че времето им е минало, ама май докато има шарани, ще има и рибари.

    Нередност?
  • 3
    korc avatar :-|
    Кортик

    Дано този път заесно с Адвент не участва и Тор Бьорголфсон. Тор фалира банката си и заедно с нея и Исландия. Стана причина за новото чудо "Исландска революция".

    Нередност?
Нов коментар