🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Моето си е мое, общото е чуждо

Закон ще опита да вкара ред в междусъседските отношения в блока

Студентски град е най-добрият пример за лошо управление на етажната собственост
Студентски град е най-добрият пример за лошо управление на етажната собственост
Студентски град е най-добрият пример за лошо управление на етажната собственост    ©  Надежда Чипева
Студентски град е най-добрият пример за лошо управление на етажната собственост    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Филмовата реплика "Кучета и котки може, а прасета не може" стана класическа за търканията между съседите в новите панелни квартали. Макар че "Селянинът с колелото" е сниман през 1974 г., когато преселването от къщата на село в градски жилищни блокове е било в зародиш, и до днес изразът остава символ на тежката комуникация със съседите. Годините проблемно общуване и липсата на координиране между обитателите на сградите са довели до много по-сериозен и трудно разрешим проблем от съседското прасе под балкона, а именно разрушаване на жилищния фонд на страната, смята архитект Георги Георгиев, председател на Българската жилищна асоциация. По думите му господстващото отношение към етажната собственост в момента може да се обобщи с "мойто си е мое, общото е чуждо", поне що се отнася до поемането на разходите по належащи ремонти.

Като на възможно частично решение на наболелия проблем се гледа на внесения от кабинета в парламента проектозакон за управление на етажната собственост. Целта му е да регулира правата и задълженията на собствениците на самостоятелни обекти в сградата при стопанисването и поддържането на външните коридори, общите тавански помещения, покриви, фасади и т.н. в тях. Новите правила въвеждат и ред за контрола и санкциите при неизпълнение на задълженията и създават нов начин на сдружаване на собствениците. В момента част от междусъседските отношения са уредени в главата "Етажна собственост" в Закона за собствеността и в Правилника за управлението, реда и надзора в етажната собственост, но ефектът от текстовете е видим дори при бърза разходка из панелните квартали.

Фонд за ремонти

Законът предвижда задължително всеки вход или кооперация да има фонд "Ремонт и обновяване", в който да се събират пари за поддръжка на така наречените общи части, за изолиране, обновяване или реконструкция на сградата. Той ще се пълни с редовни вноски от собствениците, като те сами ще определят размера им. При гласуването им ще е нужно съгласието на собствениците на 75% от общите части. Друг източник на средства ще са глобите, събирани от провинили се обитатели на входа, които нарушават реда и не изпълняват решения на съседската общност. Във фонда ще влизат и приходите от наеми на общите площи като тези, които плащат мобилните оператори, за да поставят свои клетки на покривите. Естествено не отпадат и месечните вноски за покриване на обичайните разходи за стълбищно осветление, асансьор, чистачка, портиер и т.н. "Не мисля че има достатъчно механизми, които да стимулират този фонд да бъде попълван," смята Боян Захариев от института "Отворено общество".

Текстовете не предвиждат забрана за използването на жилищни площи за офиси и търговия, но фирмите ще трябва да заплащат повече за общи консумативи. Обитател, отсъствал повече от месец, ще плаща наполовина, а ако ви дойдат гости за няколко дни, такса няма да се дължи.

Съдружници по обща воля

Проектът предоставя право на избор за формата на управление на блока - чрез общото събрание на собствениците, каквато е сегашната практика, или чрез общото събрание на сдружението на собствениците (нещо като юридическо лице). Новата форма ще е възможна само ако са съгласни всички собственици (във входа или цялата сграда) и ще се развалят, ако някой се отказва от по-нататъшно участие. Сдруженията ще се регистрират в кметствата безплатно. По думите на Стефан Хубанов - началник сектор "Жилищна политика" в Министерството на регионалното развитие и един от авторите на проекта, сдружаването е най-важната част в закона.

Другото очаквано следствие е засилване на интереса към санирането на старите жилищни сгради, но това е непрекият ефект, на който се надяват експертите от министерството. "Разчитам сдружаването да може да стане факт и да има достъп до повече кредитиране", смята и Боян Захариев.

Според авторите на проекта чрез регистрацията на юридически лица по-лесно ще се събират дълговете към топлофикациите и водоснабдяване и ще могат по-лесно да се решават градските проблеми, защото ще се знае кой е отговорен да контактува с общината. Критиките на неправителствения сектор обаче са, че законът не защитава интересите на отделните собственици. И че по действащите закони само юридически лица могат разчитат на държавно финансиране при санирането на сгради.

В енергийния закон пък е предвидено членовете на сдружението да ползват отстъпка от цената за отопление. Естествено пак на принципа или за всички, или за никого. Минаха обаче две години след приемането на последния енергиен закон, докато първите две топлофикации дръзнат да обявят такава цена. В София отстъпката е 5% от редовната цена на топлоенергията, а в Пловдив - 8%.

Наказание по съседски

Предвидени са санкции за собственици на апартаменти, които нарушават реда или не изпълняват решенията на общото събрание на блока, като минималният им размер е 500 лв., а максимален 5000 лв. Каква ще е точната сума ще се определя от останалите обитатели на блока. В момента глобите могат да варират от 1 до 60 лева. Най-тежкото наказание, предвидено в законопроекта, е прогонване от сградата на собственик, който системно нарушава правилника за вътрешния ред и добрите нрави или излага сградата на опасност от пожар. Това става с решение на общото събрание, като са необходими гласовете на повече от 75 на сто от всички членове на сдружението. Тази възможност съществува и в сега действащия закон за собствеността, но няма публично известен случай мярката да е приложена досега.

Иначе открит е въпросът дали санкциите ще проработят. Те могат да бъдат обжалвани от наказаните нарушители. Ако глобите влязат в сила, със събирането им ще се заемат съдия-изпълнители.

Опитът да се уредят нормативно отношенията, изглежда, е в правилната посока. Въпросът е, че границата между личната свобода като собственик на апартамент и колективната отговорност е тънка. В практиката пак може да се окаже, че средностатистическият собственик на средностатистическа панелка в България получава на хартия права, от които не може да се възползва. И всичко да си тече постарому, въпреки специалния закон.

Урбанизация

80 на сто от населението в българските градове живее в блокове и кооперации по данни на Националния статистически институт. Това означава, че около 4 млн. българи са пряко заинтересовани от новия проектозакон.

Глоби

5000 лв. е максималната парична санкция за собственици на апартаменти, които нарушават реда или не изпълняват решенията на общото събрание на блока. Минималният размер на глобата е 500 лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vladimiryosifov avatar :-|
    Владимир Йосифов
    • + 1

    Най-лесно ще се решат проблемите с наемателите !

    Държавата трябва да се занимава НЕ с организиране на грабежи от фирми, които чакат да откраднат пари от собствениците с ремонти или топломери !

    Държавата РъБъ трябва да уреди правата и задълженията на наемателите.
    Наемателите са спонсорите на всяка сграда !!!

    http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,1020/Itemid,99999999/

    Нередност?
Нов коментар