🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С глава в облаците

Повечето проекти за български небостъргачи са замразени. Няколко все пак ще се строят

Така ще изглежда след завършването си 140 метровата сграда на &bdquo;Форт Нокс&ldquo;<br />
Така ще изглежда след завършването си 140 метровата сграда на &bdquo;Форт Нокс&ldquo;<br />
Така ще изглежда след завършването си 140 метровата сграда на &bdquo;Форт Нокс&ldquo;<br />    ©  Капитал
Така ще изглежда след завършването си 140 метровата сграда на &bdquo;Форт Нокс&ldquo;<br />    ©  Капитал
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Единственото по-трудно нещо от строителството на небостъргач е изкарването на печалба от него. Тази максима от години се повтаря в инвестиционните среди, но глобалният възход на пазара на имоти помогна на немалко предприемачи буквално "да заровят глава в облаците" и да забравят за нея. Световната еуфория, макар и в умалени мащаби не подмина и България, като през последните години не един предприемач обяви високите си планове. За добро или зло, строежът на нито една подобна сграда така и не започна преди кризата да приземи очакванията им.

Все пак високи сгради, макар и не точно небостъргачи, започват да се строят, и то точно сега. Разликата обаче е в новата гледна точка на инвеститорите, които вече не разчитат основно на спекулативни продажби на терен с извадено разрешително за строеж, а внимателно анализират пазарната ситуация и използват ефектите на кризата, като движеща сила, която да изтласка печалбите им нагоре.

Най-близо до небето

Едно от последните попълнения в списъка на инвеститори, вперили поглед в облаците над България, е компанията, специализирана в търговия с метали, "Форт Нокс". Тя планира да изгради 140-метрова сграда на терен от 15 декара с лице към столичния булевард "Цариградско шосе" (в непосредствена близост до магазина на "Метро"). Общата разгърната застроена площ на сградата след завършването й ще бъде 80 хил. кв.м, като архитектурният проект (виж илюстрацията) е дело на световноизвестното проектантско бюро "Аткинс дизайн" в партньорство с българското студио "А и А архитекти".

"Само преди два месеца не бяхме убедени дали да започваме проекта. Колкото повече време минава обаче, толкова по-сигурни сме в неговата рентабилност", обясни изпълнителният директор на "Форт Нокс" Георги Иванов. По думите му веднага след приключването на административните процедури по изваждане на необходимите разрешителни компанията ще стартира строителството. Първата копка най-вероятно ще е в началото на следващата година.
Иванов обяснява, че последните разчети, които компанията е правила, показват, че дори при месечен наем от 6-7 евро на кв.м от дългосрочна гледна точка проектът ще е на печалба. За сравнение средното ниво, на което в момента се отдава квадратен метър висок клас офиси в София, е 13 евро. В същото време много от проектите за офис сгради, които трябваше да бъдат изградени в столицата, бяха замразени и потенциалната конкуренция значително намаля. А падащите цени на желязото, терените и строителните услуги чувствително намаляват разходите на инвеститорите. "Надяваме се, че когато завършим проекта, стагнацията ще е преминала и компаниите ще имат нужда от нови престижни офиси, каквито ние ще можем да им предложим", аргументира инвестицията Иванов. От "Форт Нокс" заявиха, че няма да е проблем да финансира изграждането на проекта със собствени средства и именно това е основната причина да се заемат с него. Източници на "Капитал" разказват, че в съседство на проекта на "Форт Нокс" е и друга висока сграда. По непотвърдена информация инвеститор в нея е дъщерно дружество на "Винпром Пещера", а в момента тече конкурсът за избор на архитект. Заданието, което са получили проектантските бюра, поканени да участват в надпреварата, е за визия на комплекс от сгради, най-високата от които трябва да е 90 метра.

Най-високата сграда, която в момента се строи в столичния квартал "Дианабад", е на "Софарма имоти". След завършването й тя ще се издита на 80 метра над земята.

Загубени в кризата

В мъгла обаче остава бъдещето на други подобни проекти. По думите на Кирил Домусчиев, съсобственик в "Адванс пропъртис", проектът за 180-метрова кула на терена на бившия завод "Балканкар Средец" е временно стопиран, въпреки че вече са направени изкопните работи за полагане на основите на сградата. За неизвестно бъдеще е отложено и изграждането на небостъргач в Бургас, чиито доскорошен собственик беше Ваклин Стойновски.

Не е ясна и съдбата на проекта на братята Стефан и Красимир Джанкови за строителството на два небостъргача в квартал "Сердика". Първоначално техният проект беше спрян от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След преработване на проекта получиха необходимото разрешително за изграждане на 270-метрова сграда, но въпреки това строителството й така и не е започнало.

Сходна е съдбата и на един от най-обсъжданите в публичното пространство планове за строителство на висока сграда - "Ропотамо плаза", който трябва да бъде изграден в близката до центъра част на бул. "Цариградско шосе". Проектът е на крачка от получаването на разрешително за строеж, но ще започне да се изгражда след осигуряване на банково финансиране. Замразен е и планът за висока офис сграда зад централна гара. Там испанската компания "Риофиса" планираше да изгради 110-метрова кула, но вече близо две години строителство не е започнало. Обяснението е - затруднения в испанската централа.

Така кризата отряза най-високите планове на инвеститорите, но все пак малка част от проектите ще се случат.

38 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Няколко все пак ще се строят
    • - 2
    • + 20

    От "ще" до "се" ............
    Ганев да ви е на помощ.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Джони
    • - 2
    • + 33

    По-трудно от строителството на небостъргач е само отрезвяването от свръхлакомията.....

    Нередност?
  • 3
    sjf18531334 avatar :-|
    Чоко
    • - 2
    • + 24

    Свръхлакомията е пряко свързана с последващото я във времето разширение на изхода на "дебелото черво".

    Нередност?
  • 4
    the8 avatar :-|
    The 8
    • - 2
    • + 21

    То и на "Цар Борис" и "Гешов" : "започва строителството на 40-етажния небостъргач Европа Тауър...Сградата ще е висока 180 метра – с най-голямата височина в София и в страната" . Мдааа...и какво стана - вдигат шум, правят реклама и после...чушки! Опс, май небоСТИГАЧът не бил изчислен на земетръс като за 9-ка в БГ. Смешници..180 метра! Айде в първи клас...

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    oopaaa
    • - 4
    • + 25

    стройте колкото можете, само не по морето и планините. Оставете поне малко природа за бъдещите поколения

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Архитекта
    • - 4
    • + 48

    Небостъргач без метро непосредствено до него е кауза пердута. Аз и в момента работя близо до Метро и трябва да кажа, че място за паркиране трудно се намира. Не се минава и ден, без някой колега да си намери колата с нарязани гуми, изкъртено огледало или ауспух, тампониран със силиконова пяна. Съответно трябва да призная, че на вид високообразовани адвокати и одитори съм ги виждал да дерат със швейцарско ножче по ламарината на коли пред офиса, които те смятат за конкуренти и се стараят да изгонят. А сега представете си при тази идилия какво ще стане, ако до нас цъфнат 2 небостъргача с по 3 хиляди работещи и 300 паркоместа? Швейцарското ножче, което до вчера е стъргало боя, ще почне гарантирано да стърга гръкляни и карантия! Гарантирано! Българи сме си, знаем си че за таралясник човек убиваме!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-?
    axa
    • + 22

    Гледам архитектът ме е изпреварил, но въпросът наистина е съществен: а къде по дяволите ще бъдат паркингите на тези чудовища?!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-P
    Concreteman(Цимент)
    • - 2
    • + 39

    Голяма част от нашите пишман-инвеститори нямат ни най-малка представа какви сериозни технически проблеми има за решаване при строителството на високи сгради. Ще дам конкретен пример. Строителството на небостъргача, разположен на ъгъла на булевардите „Борис III” и „Гешов” започна без да е ясно откъде ще се вземат материалите, от който ще се произвежда бетона. Става дума за високоякостен бетон, който не може да се прави от случайни продукти. Този, дето играеше роля на инвеститор, искаше да излива фундамента на сградата, който е от около 15 000 кубични метра – наведнъж. Човекът хабер си няма, че затова трябва да събере няколко от най-големите производители, които да работят денонощно без прекъсване, за да може да се произведе такова количество бетон. Има и един друг момент, за който инвеститорът не беше и чувал – големите бетонови масиви имат нужда от система за охлаждане, в противен случай в тях се развива висока температура и се стига до напукване. Спирам дотук, това е само зрънце от цялата проблематика.
    Та нашите крупни бизнесмен трябва да знаят, че строителството на небостъргач не става само с един куфар препрани пари или източен ДДС, трябва и акъл.

    Нередност?
  • 9
    eurorealiste avatar :-|
    еврореалист
    • - 2
    • + 29

    Такива мини-небостъргачи може и да не се построят въобще, но едно е сигурно: у нас продължава с ударни темпове строежът на Небостъргача на безумието - Mad Tower. Няма да има по-висок в света.
    Основни строителни материали: алчност и спекула, "споявани" от бетона на късогледството. С арматура от корупция и дограма от българска черна завист. Как ще лъшти на слънцето само... :)
    Тук кризата няма да удари въобще. За наличието на гореспоменатите "строителни материали" не трябва да берем грижа: у нас такива се произвеждат в изобилие, даже имаме и за износ, а качеството е превъзходно. Даже и строителите няма да пестят от материала. Напротив. За да е по-здрав строежа, ще се влага с 30% повече от разчетите.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    До 5
    • + 8

    К'ви бъдещи поколения, к'ви 5 лв.!?

    Нередност?
Нов коментар