Магазин "направи си сам" и мебелна къща отварят до IKEA

Над 40% от площите в Sofia Ring Mall вече са договорени с наематели

Либерис Московитис    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Инвеститорите

Над 120 млн. евро ще е инвестицията в Sofia Ring Mall, съобщиха компаниите зад проекта – гръцките Danaos Group и Fourlis Group.

Над 40% от средствата ще са собствено участие, за останалите вече е договорен заемен ресурс.

Търговският център ще е с обща разгъната площ 172 хил. кв.м и отдаваема част 69 хил. кв.м. Магазинът на IKEA е разположен на 30 хил. кв.м. Общо магазините в мола и мебелната верига ще се обслужват от паркинг за 3500 автомобила.

Необичайна комбинация от магазини ще се оформи след малко повече от година около първия хипермаркет на IKEA в София. В съседство до шведския гигант на софийския околовръстен път вече са договорили площи конкурентна верига в лицето на мебелна къща "Явор" и магазин от типа "направи си сам" на френската марка Mr. Bricolage. И двата обекта ще отворят през есента на 2013 г. в строящия се до IKEA търговски център Sofia Ring Mall. Сред ключовите наематели в мола ще са също "Пикадили", "Техномаркет" и Public, както и индийската верига кина CineGrand.

Синергия

"Ние няма да построим поредния мол. Това ще е най-големият ритейл център, който ще генерира успешен бизнес за години", заяви изпълнителният директор на Sofia Ring Mall Либерис Московитис. Заради близостта до IKEA и локацията на софийското околовръстно концепцията на Sofia Ring Mall е да бъде комбинация между мол и ритейл парк. Едно от нивата ще е почти изцяло за биг-бокс наематели (хипермаркети). То ще има директен достъп от паркинга и там ще са магазините на мебелна къща "Явор" , "Пикадили", Mr. Bricolage, "Техномаркет".

Съчетаването на конкурентни мебелни вериги не притеснява Colliers, които отдават площите в Sofia Ring Mall. Иглика Йорданова, мениджър "Търговски площи" даде пример с търговската зона около румънския Baneasa Mall в Букурещ, където IKEA успешно съжителства с местната мебелна верига Mobbo. Според нея самото присъствие на шведския бранд превръща мястото в дестинация за пазаруване, от което се възползват и други търговци.

"В случая с IKEA и "Явор" става въпрос за ясно разграничени брандове, които ще създават поток от купувачи един към друг", посочи Иглика Йорданова. Според нея около IKEA вече се оформя цял клъстър от хипермаркети със стоки за дома, техника, спортни магазини и др.

Търговският директор на мебелна къща "Явор" Николай Толев също смята, че концепциите на двете мебелни вериги по-скоро се допълват. Успоредно с новия си обект в Sofia Ring Mall мебелната къща ще запази и сегашния - в близост до "Технополис" край "Бизнес парк София".

Присъствието в мол е странно и за Mr. Bricolage, която обичайно присъства със самостоятелни обекти на пазара. Според изпълнителния директор на "Доверие Брико" Андрей Евтимов концепцията не е типична за веригата. Причината тя да влезе в Sofia Ring Mall е комбинацията между мол и ритейл парк, както и фактът, че достъпът към частта с хипермаркетите ще е отделен от този към шопинг зоната.

Забавления

Шест месеца след началото на строителството на Sofia Ring Mall около 40% от площите в мола са отдадени. Зоната за мода и развлечения също се пълни, като вече са подписани договори с Intersport и модния бранд New Look. И двете марки са на българския пазар през Fourlis Group, един от инвеститорите в мола (в карето). За New Look магазинът от 850 кв.м ще е първият в страната.

Заради местоположението в полите на Витоша концепцията на Sofia Ring Mall е на лайфстайл център – място, което съчетава пазаруването с голяма зона със заведения, развлечения и зелени площи. В развлекателната част един от ключовите наематели ще е индийската верига CineGrand, която отваря мултиплекс с 10 кинозали. Архитектурата също е съобразена с концепцията – с много открити пространства и над 8000 кв.м остъкляване и достъп на дневна светлина. Автор е проектантското бюро L35.  

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gligi avatar :-|
    gligi
    • + 32

    Единственото хубаво нещо относно строенето на молове е че не ги строи държавата!

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#1] от "gligi":

    А слънчевите панелки пак не ги строи държавата, но им подписва договори за изкупуване на 30 пъти пазарната цена, 20 години напред. Като се гласува лобисткият закон за публично-частно партньорство, след 5 години държавата ще осъмне с десетки хиляди договори като със слънчевите панелнки, според които има да плаща 20 години наем за училища без ученици, поликлиники без пациенти и фонтани, на които няма пари да плати тока за помпата. Цялата паплач от имотния балон се е прехвърлила във ВЕИ, а извика ли оттам народът на умряло, веднага се прехвърля на ПЧП.

    Нередност?
  • 3
    dnk avatar :-|
    dnk
    • + 4

    "Ние няма да построим поредния мол. ..", заяви изпълнителният директор на Sofia Ring Mall Либерис Московитис

    След като вече имаме политици които не са политици, ядем храна която не е храна вече ще имаме и мол който не е мол - бравус, ашколсън, машалаааааа.

    Нередност?
  • 4
    dnk avatar :-P
    dnk
    • + 4

    Ха, то и името на човека едно оксиморонно таквоз - Либерис Московитис - Свободко Московски на българо-гръцки :)

    Нередност?
Нов коментар