BLD започна да строи комплекс от къщи край Владая

Инвестицията в Sofia Slow Life District ще започне със 17 къщи с оценка около 8 млн. лева

Първият етап на строителство включва 17 двуетажни и триетажни къщи със самостоятелни дворове
Първият етап на строителство включва 17 двуетажни и триетажни къщи със самостоятелни дворове
Първият етап на строителство включва 17 двуетажни и триетажни къщи със самостоятелни дворове
Първият етап на строителство включва 17 двуетажни и триетажни къщи със самостоятелни дворове
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

BLD Bulgaria обяви, че е започнала строителството на жилищния проект Sofia Slow Life District във вилна зона Приплат край Владая. Първата фаза ще включва 17 еднофамилни къщи с отделни дворове и се очаква да приключи през септември 2020 г., съобщиха от компанията инвеститор.

Проект за над 4 млн. евро, терен от 60 дка

Къщите са два типа – на две нива с площ 240 кв.м и на три нива с площ 350 кв.м, с паркоместа или гаражи за два автомобила. Големината на дворовете ще варира между 500 и 900 кв.м. При обявените цени от около 250 000 евро без ДДС за къща от първия етап на проекта най-общо излиза, че инвеститорът може да получи около 4.25 млн. евро без ДДС.

Предвидено е да има обществена зона, поддръжка и транспорт за децата сутрин и вечер спрямо училищното разписание.

Вилната зона Приплат е на равен терен, южен склон, с ниска денивелация, в полите на Витоша, а разстоянието от табела "София" е точно 4 км, обяснява Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD Bulgaria, част от групата на Христо Илиев AG Capital.

Според Имотния регистър дружеството "БЛД Владая", с капитал е 8.2 млн. лева, е изкупило близо 67 дка земя в района чрез сделки за близо 70 отделни парцела. От тях 47 дка вече са в регулация. Цялата земя и правото за строеж са ипотекирани в Райфайзенбанк срещу кредит от над 5 млн. лева. Това предполага, че над половината от проекта ще бъде финансирана със собствени средства.

В търсене на къща близо до София

"Тенденцията купувачите все по-често да търсят къщи в близост до София е вече устойчива и ще се засилва с времето. Затова и решихме да изградим проект, който да отговаря на това, което към момента е все още незапълнена пазарна ниша – възможност за "екологичен и спокоен" начин на живот, но близо до опциите на големия град", казва Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD Bulgaria, компанията - инвеститор в проекта.

"Само допреди няколко години хората не можеха да си представят да пътуват всеки ден с автомобил на относително големи разстояния и пазарът на къщи се ограничаваше с Бояна и Драгалевци. Днес тези квартали вече се считат за част от града, там се засилва пазарът на апартаменти, те спират да са дестинация за къщи, добавя той.

Семейства на средна възраст със стабилни доходи

Проектът е насочен към семейства на средна възраст със стабилни доходи, които търсят самостоятелна среда, но в общност на хора със сходни ценности. Хора, чиято професия предполага близост до големия град и позволява работа от вкъщи, а не фиксирано пребиваване в офис, обяснява Цветомир Цонев, директор продажби в BLD Bulgaria. По думите му този тип купувачи са готови да изтеглят ипотечен заем за къща, особено ако не разполагат с вила или наследствен дом на село.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol

    Много красиви и чисто изглеждат, но и много са скъпи.

    Нередност?
  • 2
    koger.bg avatar :-|
    koger.bg

    В региона има и по-достъпни като цени варианти за строителството на къща около София.

    Нередност?
  • 3
    iev51650761 avatar :-|
    koger.bg

    За повече информация относно строителство на нискоенергийни сглобяеми, енергийно ефективни монолитни или пасивни къщи: https://koger.bg/

    Нередност?
Нов коментар