Естествен имот

Проектът GORA край "Хладилника" в столицата създава жилищна среда с мисъл и емоция

GORA
GORA
GORA    ©  GORA
GORA    ©  GORA
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

"Гледах максимално да не презастроявам имота и да дам свобода на хората, които живеят вътре." Подобно изречение звучи все по-непривично в София - обект на пореден строителен бум, но все още е водещ принцип за мнозина. Това е и амбицията на строящия се в момента проект GORA и на инвеститора зад него Богомил Николов. GORA се намира на няколкостотин метра в източна посока от бул. "Черни връх" по ремонтираната наскоро ул. "Филип Кутев". В края на следващата година там трябва да бъде завършен проектът, който включва една офис и четири жилищни сгради.

Все едно не си в града

"Искам да постигна среда, която е близо до центъра, но ти дава комфорта да живееш все едно не си в града", разказва Николов. GORA е разположен на общо 19 декара, пет от които са отредени за офис сграда и прилежащата й земя, а останалите малко над 13 декара - за жилищен комплекс от четири сгради.

"Офис сградата ще бъде от северната страна на парцела, откъм булеварда, за да служи като бариера между жилищата и булеварда", довършва Богомил Николов. От останалите три страни комплексът е заобиколен от р. Драгалевска и зелени площи, върху които не е позволено застрояване. "Много емоция вложих в проекта, много време го проектирахме, доста се връщахме, докато намерим най-точния вариант и най-точната формула. Благодарен съм на "Иво Петров архитекти", разказва Николов.

Жилищната част включва четири сгради. Те са разположени стъпаловидно, като най-ниските са от южната страна, за да се запази максимално гледката към планината. Комплексът включва общо 62 апартамента. Останалите 10 декара ще бъдат парк в рамките на комплекса. "В този имот можех да постигна много по-интензивно застрояване, но не това е замисълът", казва Николов.

GORA се намира в един от най-динамично развиващите се райони - бившата научно-производствена зона (НПЗ) "Хладилника". Тук в момента Столичната община експериментира - опитва се да изпревари инвестиционните намерения в близост, като предварително планира и осигури нужната автомобилна и пешеходна инфраструктура. "Ако планът се осъществи, този район има голямата възможност да бъде хубав вторичен център на града благодарение на метрото, болниците, близкия мол и планираните офисни и жилищни площи", вярва инвеститорът.

Качествени сгради и нова общност

Жилищните сгради в GORA са опит на Николов да реализира идеята си за качествено създаване на сгради и на нова общност. "Комфортът е съвкупност от много фактори - това включва местоположението, но и условията за живот вътре", казва той. Апартаментите в комплекса са с големина между 80 и 260 кв.м, с тавани с височина 3 м, френски прозорци с висококачествена дограма и енергоефективни всесезонни стъкла с изолация от 14 см каменна вата. "Фасадите са вентилируеми, което се среща много рядко, и са направени от естествени материали - камък и дърво", разказва Николов. Това оскъпява и забавя проекта, но е важна част от неговата визия.Мисълта към детайлите е водеща и във вътрешността на комплекса. "Апартаментите са с индивидуални газови котлета, с подово отопление, приземните етажи са и със завършени индивидуални дворчета", обяснява инвеститорът.

В комплекса няма да има придвижване с автомобил - навсякъде е осигурено подземно паркиране. Гаражите са с големи квадратури, за да побират по два автомобила и други вещи. До всяка стълбищна клетка в гаражите ще има помещение за изхвърляне на боклук. "Така, тръгвайки за работа, има къде да изхвърлиш боклука си, а по улиците на комплекса няма кофи. Това е малко удобство, което прави живота по-лесен, а не коства кой знае какво", смята Богомил Николов. Допълнително всеки от апартаментите ще бъде бъде окабелен с всичко нужно за "умен дом", така че всеки обитател да инсталира "умни" завеси, щори, управление на аудио- и тв системи и др.

"Аз търся баланс. Като качество и предлаган начин на живот цените в комплекса трябва да са много по-високи от обявените. Но не искам да минавам граница, която ще спре хората да купуват, както и да не се купуват имоти за инвестиционни цели", разказва инвеститорът. Вместо това той си представя, че GORA ще бъде обитавана от хора, на които ще им бъде приятно да живеят заедно - професионалисти, предприемачи с малък и среден бизнес.