🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата игнорира бездействието на министри за грижата за паметник на културата

Спецпрокуратурата не е открила престъпление или виновник, че сградата на Рибарското училище на остров Св. св. Кирик и Юлита се разпада от години, а собственикът - Министерство на културата, не я поддържа

Сградата на Рибарското училище на остров Св. св. Кирик и Юлита е завършена през 1930 г. и в нея започват учебни занимания.
Сградата на Рибарското училище на остров Св. св. Кирик и Юлита е завършена през 1930 г. и в нея започват учебни занимания.
Сградата на Рибарското училище на остров Св. св. Кирик и Юлита е завършена през 1930 г. и в нея започват учебни занимания.    ©  Цветелина Белутова
Сградата на Рибарското училище на остров Св. св. Кирик и Юлита е завършена през 1930 г. и в нея започват учебни занимания.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Областният управител на Бургас подава сигнал за безстопанственост заради разпадащото се Рибарско училище до Созопол
  • Спецпрокуратурата не вижда проблем, макар че за период от 10 години нищо съществено не се е случило там
  • От 2014 г. сградата е паметник на културата от национално значение, но никой не я е поддържал

От години остров Св. св. Кирик и Юлита до пристанището на Стария град в Созопол тъне в разруха. Островът е отговорност на Министерство на културата след решение на първия кабинет на ГЕРБ през 2010 г. На него се намира и сградата на рибарското училище, паметник на културата с национално значение, която е разграбена от вандали и природата упорито я руши.

През 2021 г. областната управителка на Бургас Мария Нейкова подава сигнал в прокуратурата срещу Министъра на културата след като със служебния министър Велислав Минеков започват работа по казуса с острова.

На 18 март 2022 г. обаче, няколко седмици преди официално да бъде закрита, Специализираната прокуратурата отказва да образува досъдебно производство, защото не смята, че има престъпление, научи "Капитал". Според Спецпрокуратурата нито един министър на културата в последното десетилетие не е виновен за състоянието й. Доводите са интересни: хем сградата се руши, хем министърът бил направил всичко необходимо, че да я опази. На практика излиза, че собственикът е нямало как да спаси паметника на културата.

Парадоксално е, че именно Министерство на културата е принципал на Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), т.е. отговаря за културните паметници, но не се грижи за тези сгради, които са негова собственост.

Сигнал в пустиня

През април 2010 г., по време на първия мандат на ГЕРБ, островът е отнет от регионалното министерство с решение на Министерски съвет и се предава за управление на Министерство на културата. "Миналото на острова и пагубното състояние, до което са оставени да стигнат сградите върху него, стана повод да се подаде сигнал от областния управител до Районна прокуратура в Бургас през 2021 г.", разказват от областната администрация за "Капитал". Районна прокуратура - Бургас изпраща сигнала по компетентност до Специализирана прокуратура, защото именно тя разследва евентуални престъпления на представители на властта. Специализирана прокуратура е проверила дали има престъпление по чл. 219 от Наказателния кодекс, т.е. за безстопанственост. Тя обаче е отказала да образува досъдебно наказателно производство защото не установила извършено престъпление, съобщиха за "Капитал" от кабинета на областната администрация, която ни предостави и постановлението за отказ.

Какво е открила прокурорката по делото:

В постановлението се цитира проверка на Главна дирекция ИОКН и дирекция "Културно наследство, музеи и изобразително изкуство" от 2019 г., че в периода 2010-2020 г. сградата на бившата Морска търговска гимназия била в "тежко състояние". "Имало пукнатини, паднали мазилки, оголена армировка по колони, греди и плочи. Достъпът на сградата бил възможен чрез няколко входа, имало следи от вандалски прояви. Самонасялата се растителност допълнително ускорявала влошаването на състоянието й", цитира се проверката в поставноелението на прокуратурата. Всичко това е обобщено в докладна записка, предоставена на министъра на културата, който по това време е Боил Банов.

Същевременно обаче в постановлението си Спецпрокуратурата изтъква, че охрана била назначена за периода от 2010 г. - 2020 г. "През периода от 2010 г. до момента е осигурявана физическа охрана и са били осъществяване необходимите строително-монтажни дейности", посочва обаче прокурорката, като аргумент, че все пак безстопанственост няма. Хем има достъп до няколко входа, който очевидно не е спрян, хем имало охрана.

Писмено свдение е взето от бивша служителка на предния стопанин на острова - регионалното министерство, като тя подчертава, че при предаването му на МК сградата е била амортизирана заради продължително неизползване.

Що се отнася до поддържането на сградата, още през 2010 г. МК съгласува основен ремонт на сградата на училището с подписа на тогавашния зам.-министър д-р Тодор Чобанов. Има дори разрешение за строеж от созополската община от 2011 г. за този ремонт и "адаптация за музей на Черноморската култура", но тази адаптация не се случва досега.

След това чак през ноември 2020 г. министърът Банов съгласувал техническо задание и проект за аварийно укрепване на сградата на училището. Странно е, че това се случва толкова късно, след като няколко години по- назад лошото й състояние е установено.

Още през 2011 г. в специална концепция за бъдещето на острова, изготвена по поръчка на министереството, се посочва, че "голяма част от архитектурните й елементи са в лошо техническо състояние: фасадните мазилки са обрушени и опадали на много места, частично са разрушени декоративните рамки около прозорците, както и покривните корнизи, от които липсват отделни елементи".

Важно е да се отбележи, че училището е паметник на културата от местно значение от 2009 г. и през януари 2014 г., по време на кабинета на Пламен Орешарски, е повишена в паметник от национално значение. Въпреки официалният й вече статут през тези години стопанинът й в лицето на държавата не се грижи за нея.

Министерството казва: дръжте министерството!

На 31 март 2020 кметът на община Созопол пише писмо до министъра относно аварийното състояние, в отговор на което инспектор от министерството установил влошеното състояние на Рибарското училище. Експертът връща топката на кмета, който трябвало да издаде заповед за провеждане на комисия по реда на Закона за културното наследство (ЗКН), която да установи състоянието на недвижимата културна наследство. Кметът издал такава заповед. В постановлението няма информация какво се е случило с комисията.

Това обаче е един абсурден порочен кръг. По този член от ЗКН трябва комисията да издаде протокол какво е състоянието на сградата, след това да издаде заповед, с която да задължи собственикът да я ремонтира.

Да преговорим: кметът на Созопол се оплаква на министерството, че сградата му е зле. То знае, ама все пак нарежда кметът да назначи комисия, която да констатира това лошо състояние. Крайният резултат би бил комисията да каже също, че сградата е зле, за да може кметът да задължи министерството да се погрижи за нея. То обаче е наясно с това, затова теоретично не е необходимо созополският кмет да го .

Министри на културата в периода 2010 г. - 2021 г.

За периода, в който Св. св. Кирик и Юлита е под шапката на културното министерество и до подаванена сигнала в прокуратурата , начело на институцията най- дълго е бил Вежди Рашидов - от 2009 г. до 2013 г. и след това от 2014 г. до 2017 г. Другият министър от ГЕРБ, управлявал цял мандат - четири години, е Боил Банов. По време на кабинета на Пламен Орешарски за около година начело е историкът Петър Стоянович. Имало е няколко служебни министри за по няколко месеца: Владимир Пенев, Мартин Иванов, Рашко Младенов и по време на подаване на сигнала поста заема Велислав Минеков.

Защо прокуратурата не вижда престъпление

В постановлението прокурорката посочва, че за да има престъпление по безстопанственост, министърът на културата не трябва да е положил достатъчно грижи за ръководене, управление, стопанисване или запазване на повереното му имущество. Такова престъпление може да се извърши само по непредпазливост в нейните две форми - небрежност и самонадеяност. При небрежност длъжностното лице не съзнава, че като резултат от неговите действия или бездействия ще настъпят значителни щети, повреда, унищожение или разпиляване на повереното му имущество, но е било длъжно и е могло да предвиди това, ако беше изпълнило работата си с достатъчно грижи.

"При така установената фактическа обстановка намирам, че по преписката не се съдържат данни министър на културата на Република България да е осъществил състав на престъпление по чл. 219 по НК", обобщава се в текста.

"Министерство на културата в лицето на съответния министър е полагало необходимите и възможни грижи за запазване на имуществото", констатира се още, въпреки че сградата е в очевидно лош вид. На практика Спецпрокуратурата казва, че не е имало какво друго да се направи.

Според нея нямало нарушаване или неизпълнение на задълженията или превишаване на правата от страна на който и да е министър в тези години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Демокрация... всичко което не носи огромна печалба е оставено на самотек и разпад.

    Нередност?
Нов коментар