🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цените на жилищата поставят нови рекорди в САЩ и Европа

Поскъпването на имотите и недостигът на достъпни домове доведе до критики към големите търговски наемодатели в няколко европейски държави

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Цените на жилищата поставиха нови рекорди в САЩ и части от Европа, тъй като огромните фискални и парични стимули помагат на пазарите на жилищни имоти да продължават да се възстановяват след пандемията от коронавирус. Миналия месец средната цена на построена къща в САЩ се е повишила с рекордните 23.6% на годишна база до нов връх от 350 300 долара. Увеличенията в цените се наблюдават във всички региони на страната, съобщи Националната асоциация на брокерите (NAR) във вторник.

Европейският пазар на жилища също продължава да се покачва въпреки кризата заради COVID-19, пише Financial Times. В Нидерландия през май цените са се повишили с 12.9% спрямо година по-рано. Това е най-бързият темп на растеж от 2001 г. насам, съобщава местното статистическо бюро.

Броят на продажбите на жилищни имоти намалява както в САЩ, така и в Нидерландия, въпреки че цените продължават да растат, което предполага, че търсенето надхвърля предлагането. Имотният регистър в Нидерландия съобщи, че е регистрирал 16 126 сделки с жилищни имоти през май, което е с 12.1% по-малко спрямо година по-рано. Продажбите на използвани жилища в САЩ са спаднали с 0.9% между април и май до сезонно коригиран годишен темп от 5.8 млн. Общият брой на предлаганите за продажба жилища в САЩ е бил 1.2 млн. през май - с 20.6% по-малко от май 2020 г., казват от NAR, въпреки че е нараснал със 7% спрямо април.

Някои икономисти смятат, че спадът в обема на продажбите може да е знак, че пазарът на жилища в САЩ е достигнал своя връх, след като активността през миналата година достигна най-високото ниво от 2006 г. насам. "Спадът в продажбите и нарастването на имотите за продажба означава, че силният възходящ натиск върху цените скоро трябва да започне да избледнява", смята Иън Шепърдсън, главен икономист в консултантската компания Pantheon Macroeconomics. Други виждат по-нататъшни покачвания на цените, подхранвани от политиките на централните банки. "Разхлабените парични условия могат да тласнат цените на активите още по-високо, рискувайки евентуална рязка корекция", твърди Адам Слейтър, икономист от Oxford Economics. "За централните банки нито този резултат, нито постоянно покачващата се инфлация са привлекателни перспективи."

Растящите цени на жилищата привлякоха вниманието на Федералния резерв на САЩ, особено имайки предвид месечните му покупки на обезпечени с ипотека ценни книжа на стойност 40 млрд. долара, които съставляват част от програмата на Резерва за изкупуване на облигации на стойност 120 млрд. долара.

Робърт Каплан, президент на Федералната резервна банка на Далас, наскоро предупреди, че цените са на "исторически повишени" нива и подчерта покупките на големи количества жилищни имоти от финансови инвеститори. Частната инвестиционна група Blackstone във вторник се договори за сделка на стойност 6 млрд. долара за придобиване на Home Partners of America - купувач и оператор на еднофамилни имоти под наем с портфолио от над 17 хил. жилища. "Все по-често еднофамилните купувачи биват изтласквани от пазара", каза Каплан на събитие в понеделник, организирано от мозъчния тръст Official Monetary and Financial Institutions Forum. "На този етап поставяме въпроса дали жилищният пазар наистина се нуждае от подкрепата [на Федералния резерв] от 40 млрд. долара на месец."

Ръст и в еврозоната

Европейската централна банка заяви в доклад тази седмица, че през четвъртото тримесечие на миналата година цените на жилищата в еврозоната са се увеличили с 5.8% спрямо предходната година - най-високият темп на растеж от средата на 2007 г. насам. Според доклада на Германия, Франция и Нидерландия се падат почти три четвърти от общото увеличение на цените на жилищата в еврозоната през миналата година.

Повишаването на цените и недостигът на достъпни домове предизвикаха критики към големите търговски наемодатели в няколко европейски държави. Ирландия наложи 10% гербова марка на всеки, който купува 10 или повече къщи за период от 12 месеца, за да спре финансовите инвеститори да купуват голям брой имоти. В Германия планираното сливане на стойност 18 млрд. евро между Vonovia, най-големият наемодател на жилища в страната, и нейния конкурент Deutsche Wohnen предизвика искания за регулация на наемите и дори национализация на компаниите.

Въпросът за цената на жилищата също беше част от критиката, насочена към разхлабената парична политика на Европейската централна банка. Нейният президент Кристин Лагард дава обяснения по темата в Европейския парламент тази седмица.

"Младите хора и семействата от средната класа са принудени да се надпреварват, като плащат прекомерно на прегрял пазар на жилища", твърди Мичил Хогевеен, евроскептичен нидерландски евродепутат. "Това е една от последиците от щедрите ви ниски лихви и печатане на пари, за да поддържате по-слабите страни от еврозоната на повърхността."

В отговор Лагард заяви, че "няма силни признаци на жилищен балон, задвижван с кредити, в еврозоната като цяло", но тя добави, че има "уязвимост на жилищните недвижими имоти" в някои държави и в частност в някои градове.

Все още няма коментари
Нов коментар