🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обединение "Детско здраве": Ето това е нашата визия за нова детска болница

Обединението представи публично два проекта на бъдещото лечебно заведение

Обединение "Детско здраве": Ето това е нашата визия за нова детска болница
Обединение "Детско здраве": Ето това е нашата визия за нова детска болница
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Обединението "Детско здраве" спечели през 2019 г. обществената поръчка за проектирането и изграждането на Националната детска болница - т.нар. инженеринг, който е световен стандарт при специфични проекти като лечебни заведения, защото отговорността на архитектите и строителите е споделена и гарантирана от изпълнител с опит.

Обединението "Детско здраве" е дружество по Закона за задълженията и договорите, което представлява консорциум от строителни дружества с капацитет и опит в проектирането и изграждането на лечебни заведения. Участниците, представляващи обединението, са "Главболгарстрой" АД, "ГБС- Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД, построили болници като "Св. Екатерина", "Токуда", "УниХоспитал" в Панагюрище и др.

Консорциумът от компании, който предоставя това съдържание, работи по проекта от октомври 2020 г. И през този месец представи публично два варианта как ще изглежда детската болница според създателите им: Мая Пенчева, арх. Димитър Дачев, арх. Иво Мечанов и инж. Николай Дончев. Авторите се надяват, че работата им през изминалата една година ще достигне до повече хора и затова обединението "Детско здраве" предоставя специално видео.

Нова детска болница - сега или след 10 години

Готовите проекти спестяват време. От момента на издаването на строителното разрешително до пълното изграждане на Националната детска болница ще изминат 42 месеца, както предвиждат и условията на обществената поръчка, спечелена от "Детско здраве". В този срок е включено и събарянето на недостроената сграда, подчертават от обединението.

Експертите са изследвали всички възможни варианти за използване на ценната локация на недовършената от 1979 г. сграда за национална детска болница в двора на Медицинска академия, която е с оптимална комуникация с останалите лечебни заведения в карето, с Медицинския университет и в непосредствена близост до хеликоптерната площадка на покрива на УМБАЛ "Света Екатерина".

Двата варианта, предложени от консорциума, предвиждат събаряне на тази недовършена конструкция и изграждане на нова модерна сграда. Проектите са изработени от архитектите в обединението "Детско здраве", в който участват компании с голям опит в проектирането и строежа на болници в страната и в чужбина. Техните имена, както и тези на строителните инженери в "Детско здраве", стоят зад емблематични решения и сгради в българското здравеопазване като "Токуда болница", болница "Св. Екатерина", "Уни Хоспитал" - Панагюрище, и новия лъчетерапевтичен блок на Националната онкологична болница.

Обединението организира вътрешен конкурс, на който са поканени седем от най-големите архитектурни бюра в Европа, проектиращи само болници, както и всички български проектантски бюра, които се фокусират върху лечебни заведения.

"Най-важни критерии след компетентността и опита бяха желанието и готовността за участие и принос в каузата "Национална детска болница". Каузата изисква да изберем най-добрите специалисти, градили детски болници. Едно от най-реномираните студиа - Dutch Health Architects - прояви желание да бъдат наш консултант. Те проектират в цяла Европа и имат огромен опит", подчертава във видеоразказа Мая Пенчева, изпълнителен директор на "Главболгарстрой" АД.

Как да изглежда

"На всеки етаж има двор. Като висяща градина, пълзят по цялата фасада. И поглеждайки на юг, ще виждаме една много богато озеленена фасада в двата вътрешни двора на болницата. Всички клиники си имат отделно общо фоайе по етажите и от това фоайе се влиза в отделните клиники. По тези ръкави са вече болничните стаи. Много ясна структура, лесна за ориентация, фоайето от едната страна е отворено към входното пространство, от другата - към градинката, която я има на всеки етаж", разказва за вътрешното разпределение арх. Дачев.

Усилията на специалистите са работата им да стигне до повече хора и да "оживее" възможно най-скоро, защото започването на процедурата отначало ще е равно на десет загубени за здравето на децата години, подчертават от обединението "Детско здраве".

Създателите предлагат новата национална детска болница да изглежда така:

Видеото и въвеждащият текст са предоставени от обединението "Детско здраве". Това е гледната точка само на обединението.