Кръгова икономика, производствени иновации и водород в дневния ред на "Главболгарстрой" в Брюксел

Компанията има действащ представителен офис в белгийската столица за обмен на идеи, познания и ноу-хау

Кръгова икономика, производствени иновации и водород в дневния ред на "Главболгарстрой" в Брюксел
Кръгова икономика, производствени иновации и водород в дневния ред на "Главболгарстрой" в Брюксел
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Строителната компания "Главболгарстрой" (ГБС) има действащ представителен офис в Брюксел, създаден с цел осигуряване на допълнителни възможности за обмен на идеи, познания и ноу-хау по отношение на модерни технологии и иновации за строителния бранш. Компанията e член на няколко международни и европейски асоциации, сред които Европейската строителна технологична платформа (ECTP), Международната асоциация на предприемачите в областта на наземните и офшорните тръбопроводи (IPLOCA) и др. На европейско равнище ГБС партнира и с Европейската федерация на строителната индустрия - FIEC; Eвропейската асоциация, представляваща търговците на природен газ на едро и дребно - Eurogas, кампанията "Renovate Europe" и др.

Зелената сделка на Европейския съюз разкрива в индустриален план широк кръг възможности пред компаниите от всички сектори на икономиката, от които се очаква да заложат на устойчиви решения в своите бизнес планове и да инвестират в нови технологии. Именно тези решения имат амбицията да намалят въглеродния отпечатък на индустрията върху климата, като вземат под внимание и съответните социално-икономически ефекти.

Зелената сделка

COVID-19 кризата не спря Зелената сделка, а на практика я ускори и дори задълбочи, насочвайки по-значително политическото внимание към сектори с висок потенциал за икономическо възстановяване и "озеленяване" като строителството. Сектор строителство е един от фокусите на този процес на база възможностите, които предоставя по отношение рециклиране на строителни отпадъци, производство на висок клас вторични строителни материали и продукти, устойчиви и енергийно ефективни нови технологии, производствени иновации, дигитализация и др.

Тези и други, свързани с тях, теми бяха във фокуса на проведени от "Главболгарстрой" серия от разговори в Брюксел в периода, в който официално бе публикуван най-големият пакет от законодателни и регулаторни предложения на ЕК за изпълнение на "Зелената сделка" - "Fit for 55" или "Готови за 55".

В рамките на състояла се в представителството на ГБС среща с ръководството на създадената през 1905 г. и обединяваща членове от 29 европейски държави Европейска федерация на строителната индустрия - FIEC, бе обсъден общият ефект от кризата COVID-19 върху строителните пазари на България и ЕС.

Разговорите се фокусираха върху значителното увеличение на цените на строителните материали и продукти, което се отрази пряко на компаниите от бранша в Европа и в световен мащаб. Много анализатори и производители на суровини за строителството говорят в последно време за настъпването на т.нар. строителен "суперцикъл", който ще доведе до стартирането и последващото изпълнение на значителен брой нови строителни обекти и ще допринесе за поддържането на висок темп на дейностите в бранша в глобален план. Потенциална пречка пред този процес обаче е покачването на цените на материалите, които са нужни за изпълнението на съответните проекти.

Кризата вече доведе до драстичен скок в цените на основните суровини за сектора, което доведе и до недостиг на материали като дървесина, стомана, цимент, гипсокартон и др. С оглед на това и в съответствие с политиките за "озеленяване" и кръгова икономика в сектора темата за рециклирането на строителните материали и производството на висок клас вторични продукти и суровини излиза на преден план. Различни програми на ЕС подкрепят дейности на строителни компании в тази посока, като "Главболгарстрой" следи и има амбицията да участва все по-активно в изпълнението на иновативни проекти в партньорство със западноевропейски университети и изследователски центрове.

Производство, транспортиране и потребление на водород

Друга актуална тема на европейско равнище е тази за производството, транспортирането и по-значителното потребление на водород, като безспорно необходима стъпка в посока постигането на целите за намаление на емисиите от парникови газове с 55% до 2030 г. (спрямо нивата от 1990 г.) и за постигане на пълен климатичен неутралитет до 2050 г.

Темата за бъдещето на водорода и неговото транспортиране е свързана и с тази за функционирането на пазара на природен газ в ЕС, което бе във фокуса на разговорите между "Главболгарстрой" и европейската асоциация - Eurogas, включваща 63 компании и асоциации от 25 държави. В Брюксел двете организации обсъдиха позиции на Eurogas по отношение целите за възобновяем и нисковъглероден газ и смесването на до 20% водород в съществуващата инфраструктура за природен газ (в ранните етапи). И двете страни отбелязаха, че използването на съществуващата газова инфраструктура за развитието на пазара на водород, вместо изграждането в начало на изцяло нови отделни мрежи, е икономически оправдано и необходимо. В тази връзка специализираната модернизация на съществуващата инфраструктура за природен газ ще позволи смесване и преобразуване на водорода, в който процес строителните компании и производителите/ доставчици на техническо оборудване ще изиграят централна роля.

Дейностите и партньорствата, които групата на "Главболгарстрой" се стреми да надгражда и развива на ниво ЕС, стъпвайки на своята над 50-годишна история в строителния бранш, разкриват желанието на компанията да е в крак с най-последните технологични, продуктови и процесни иновации. Именно те ще осигурят по-нататъшното модернизиране и развитие на този традиционен и значим за българската икономика сектор, който е необходимо да привлича все повече висококвалифицирани и технологично подготвени специалисти.

Свържете се с нас на:

GLAVBOLGARSTROY HOLDING AD

REPRESENTATIVE OFFICE

"Belliard 40" Building

15, Rue de la Science; Floor 3

Brussels 1000, Belgium

Tel.: +32 2 675 61 15

E-mail: [email protected]

www.gbs-bg.com

http://www.gbs-bg.com/