🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

IT компании настаняват украински служители в Airbnb в София

Стотици апартаменти в страната са отворени за бежанци, но засега малцина успяват да напуснат Украйна

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

В сектора на Airbnb войната в Украйна предизвика голяма активизация, каза Борис Павлов, председател на Асоциацията за туристически имоти и иновации, която обединява компании и собственици, които отдават имотите под наем краткосрочно.

Някои предвидливи IT компании изведоха от Украйна в България стотици свои служители и запазиха апартаменти за тях. Това започна още в началото на миналата седмица. Във вторник и сряда бяха организирани чартърни полети - преди инвазията в четвъртък и преди в петък Украйна да въведе забрана за мъже от 18 до 60 години да напускат страната.

В нашия случай (на компанията му Flat Manager б.р.) почти всички апартаменти са наети от IT компания, чиито хора пристигнаха с чартър в четвъртък сутринта. Първо бяха на хотел, сега са под наем за две седмици. Ние сме запазили за тях и следващите две, за да не се налага да се местят, ако решат да останат. Освен това още преди да започне войната имаше хора, които индивидуално търсеха апартаменти за три - шест месеца, а вече има и запитвания за дългосрочен наем. Такава е ситуацията и при много други оператори от сектора, добавя той.

Във вторник и сряда бяха организирани чартърни полети - преди инвазията в четвъртък и преди в петък Украйна да въведе забрана за мъже от 18 до 60 години да напускат страната, казва Борис Павлов, председател на Асоциацията за туристически имоти и иновации.

В цялата страна има стотици, а може би вече и хиляди стаи и апартаменти, които се предлагат за бежанци, в много от случаите безвъзмездно. Обществото има готовност да ги приеме. Те знаят, че в България има места за настаняване за тях.

Почти всеки ден има организирани автобуси между Румъния и Украйна. Индивидуални бусчета превозват украински бежанци, основно жени и деца, до точки, където могат да отседнат. Проблемът е, че в момента повечето хора нямат възможност да напуснат градовете си и да дойдат дотук, добави той.

Във вторник и Airbnb.org обяви инициатива, че предоставя 100 000 места за настаняване безвъзмездно за украинци, като поема за своя сметка плащането за собствениците и застраховката. Засега обаче това важи само за държавите, които граничат с Украйна и България е извън инициативата, добави Павлов.

От скоро наблюдаваме интерес от украинци да наемат. В НС "Недвижими имоти" има хора, които се опитват да ги настаняват и търсят хора, желаещи да предоставят имотите си безвъзмездно или под наем, казва председателят на сдружението Добромир Ганев.

Той добавя, че е имало и запитвания, от типа "Какво да правя, ако си предоставя имота безвъзмездно и после наемателите не желаят да го освободят". Становището на юридическите им съветници е, че в случая украинците нямат официален статут на бежанци, и процедурата в случая е като с български граждани - по Закона за задълженията и договорите.

Все още няма коментари
Нов коментар