🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отлив на клиенти при имотите, Airbnb бизнесът затвори

Cushman&Wakefield Forton очакват повече вакантни офис площи, по-ниски наемни цени и удар по coworking-а

Националното сдружение на агенциите на недвижими имоти препоръча на брокерите да ползват нови дигитални форми на огледи - VR и AR, видеоконсултации и скайп разговори с клиентите
Националното сдружение на агенциите на недвижими имоти препоръча на брокерите да ползват нови дигитални форми на огледи - VR и AR, видеоконсултации и скайп разговори с клиентите
Националното сдружение на агенциите на недвижими имоти препоръча на брокерите да ползват нови дигитални форми на огледи - VR и AR, видеоконсултации и скайп разговори с клиентите    ©  Цветелина Белутова
Националното сдружение на агенциите на недвижими имоти препоръча на брокерите да ползват нови дигитални форми на огледи - VR и AR, видеоконсултации и скайп разговори с клиентите    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Като правило пазарът на имоти реагира с известно забавяне на промените в икономиката и в бизнеса. Но и на него вече са видими първите ефекти от корона-кризата.

Стъписване при клиентите

В първите дни брокерите на недвижими имоти продължаваха да заявяват, че работят. Сдружението им препоръча да се ползват нови дигитални форми на огледи - VR и AR, видеоконсултации и скайп разговори с клиентите.

Нотариалната камара и Агенцията по вписванията въведоха ограничения в работата си. Макар и затруднено, през тях в първите дни все пак могат да преминават сделки. Има реална опасност обаче секторът да замръзне, ако парламентът гласува да бъдат спрени всички публични продажби и нотариални сделки. Предложението в Закона за извънредното положение (който окончателно ще бъде гласуван в петък) дойде от депутати от ДПС и е аргументирано с опасения от злоупотреби.

В посока на замиране работят и нагласите на клиентите. От най-големия сайт за недвижими имоти - imot.bg, казаха, че в първите дни след въвеждането на извънредното положение са отчели 10% спад в трафика на сайта. Това е моментна картина, докато хората се ориентират в нетипичната обстановка.

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, също потвърди за спад в запитванията, като го отдаде на неизвестността и опасенията на хората да не би да останат без работа. Както е известно, голям процент от сделките са с ипотечни кредити и макар банките все още да не са спрели да ги отпускат, клиентите се притесняват дали ще могат да си плащат вноските.

Общи са усещанията, че нещата в този сектор тепърва ще се развиват и видимите ефекти от сегашната ситуация, включително и по отношение на цените, ще запознат да се чувстват след около шест месеца.

Airbnb бизнесътзатвори

Airbnb бизнесът буквално затвори. "Резервациите започнаха да намаляват от началото на годината, но активната отмяна тръгна от началото на март. В средата на месеца вече бяха отменени и всички резервации за април, въпреки че цените за март и април бяха с 50% намаление", казва Евелин Никифорова. Тя отдава под наем собствен апартамент и управлява база от 60 легла, които също се отдават за краткосрочен наем през Airbnb и Booking. "Нямаме дългосрочен план как да процедираме с бизнеса. Всичко зависи от глобалното развитие на пандемията", казва тя.

Airbnb и Booking са уведомили наемодателите, че при отказ на резервация няма да взимат комисиона на клиентите и ще им връщат цялата сума. "Хората отменят от днес за днес, но ние разбираме, че няма как да вземем парите им, при положение че не могат да влязат в страната", казва Борис Павлов, собственик на Flat Manager. Компанията управлява 120 апартамента в София, а с Пловдив, Варна и Букурещ - над 200.

"Празно е. Няма и изгледи да се запълни. Буквално нямаме никакви приходи и се чудим как да плащаме заплати. Надявам се да получим обещаните 60% от правителството, а и да бъде разсрочено и плащането на осигуровки", казва Борис Павлов, чиято фирма има 13 служители. За да осигурят другите 40%, пускат нова услуга - управление на дългосрочни наеми. При нея на наемодателя не се налага да излиза от къщи.

От Flat Manager се грижат за апартамента, проверяват, почистват, събират наема. А наемателите получават достъп до денонощната им консиерж услуга - може да си поръчат почистване, малък ремонт, химическо чистене. Правим го, за да дойде отнякъде приход и да не освобождаваме хора, казва Павлов. Другата ни опция е да съкратим целия екип. Но така те ще отидат на борсата и пак държавата ще им плаща. А ние няма да имаме с кого да разработваме нови услуги, добавя той.

Спад в активността при бизнес имотите

През следващите три месеца се очаква забавяне на активността на наемателите и купувачите на бизнес имоти. Много компании ще отложат плановете си за разрастване, коментират от Cushman&Wakefield Forton.

От консултантската компания прогнозират, че свободните площи на офис пазара ще се увеличат, което да доведе до по-ниски наемни цени.

Когато е възможно новите офис проекти ще бъдат отложени. Търговците ще се въздържат да навлизат на нови пазари, докато не се нормализира обстановката. Планираните откривания на нови пет-звездни хотели в София тази пролет също ще бъдат отложени. Сoworking проектите ще бъдат сериозно засегнати. Това ще ограничи ръста на площите за споделени работни пространства и може да извади от пазара по-малки и финансово нестабилни участници.

Нови възможности в средносрочен план

Цялостното преструктуриране на отделни бизнеси в средносрочен план също ще се отрази върху пазара на имоти. Тоталната дигитализация и виртуализация ще стимулират още повече ИТ и аутсорсинг бизнеса, откъдето и сега са основните наематели на офисния пазар в България. Преструктурирането на някои бизнеси ще доведе до освобождаване на работна ръка. Ефектът в краткосрочен план ще е негативен, но в средносрочен е шанс за преквалификация. Възможно е това да промени структурата на заетостта в българската икономика и на имотния пазар да излязат нови ключови участници.

Очаква се бизнесът да започне да мисли за диверсификация на мощности и реорганизация по веригата на доставка. Редица компании ще търсят алтернативни локации и доставчици. Това би се отразило на търсенето на индустриални площи.

Активизирането на електронната търговия ще доведе до по-голямо търсене на складови и логистични площи за онлайн магазините, куриерските и логистични фирми. Ограниченията в движението на стоки в глобален план ще даде шанс за възраждане на по-малки местни производства.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • - 1
    • + 3

    Тази корекция е добре дошла за пазара.

    Нередност?
Нов коментар