🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо да работиш "отвсякъде" не е реалистично

Популярният по целия свят начин на живот ще бъде възможен само за малцина късметлии

Безгрижното обещание да работите отвсякъде е много по-лесно за реализиране, ако нямате реални грижи
Безгрижното обещание да работите отвсякъде е много по-лесно за реализиране, ако нямате реални грижи
Безгрижното обещание да работите отвсякъде е много по-лесно за реализиране, ако нямате реални грижи    ©  Shutterstock
Безгрижното обещание да работите отвсякъде е много по-лесно за реализиране, ако нямате реални грижи    ©  Shutterstock
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

За повечето чиновници преди беше много просто. Домът беше мястото, което напускаха, за да отидат на работа. Офисът почти сигурно беше мястото, към което се насочваха. Коуъркинг пространствата бяха за предприемачи по тениски, които искаха да се мотаят с други предприемачи с тениски. Можеше да отседнеш в хотел по време на работно пътуване, но това не беше място за действителна работа, поради което "бизнес центърът" на хотелите предполагаше, че целият бизнес се нуждае единствено от принтер.

Пандемията промени всичко. Най-очевидното - домът вече е и място за работа. Според неотдавнашно проучване на Gallup, три четвърти от американските работници, чиято работа може да се изпълнява дистанционно, очакват да правят точно това в бъдеще. Офисите са все по-често мястото, където отивате, за да поставите компанията в компания - чрез съвместна работа, както и чрез социални дейности.

Но най-смелата версия на дистанционната работа се простира далеч отвъд тези две места. Идеята за "работа отвсякъде" предвижда напълно необвързано съществуване, в което хората могат да вършат работата си в Аляска или Занзибар. Много дестинации се стремят да размият границите между бизнес и свободно време (bleisure, най-грозното съчетание на думи в света). Хотелите обновяват някои от стаите си като офиси и пускат оферти за работа от хотел. Цели страни се преоткриват като места за смесване на игра и работа (plork?): Бахамските острови, Коста Рика и Малта са сред тези, които предлагат визи за дигитални номади.

Идеята за постоянно движение по света звучи прекрасно. Въпреки това остават много бариери.

Светът се приближи към идеята за работа отвсякъде на 28 април, когато Брайън Чески, шефът на Airbnb, очерта нови политики за служителите на платформата за отдаване на имоти под наем. Освен че могат да се движат където пожелаят в страната си на работа без никаква корекция на разходите за живот, служителите на Airbnb също могат да прекарват до 90 дни всяка година, живеейки и работейки от чужбина. Самият Чески живее в имоти на Airbnb през последните няколко месеца и смята, че това е бъдещето.

Различни бариери

Идеята за постоянно движение по света звучи прекрасно. Въпреки това остават много бариери. Някои са практични. Правните и данъчните последици от работата от различни места в течение на една година са административно главоболие (Чески признава това и казва, че ще предостави opensource решение на Airbnb за този проблем).

Ежедневните проблеми като ИТ поддръжката стават по-сложни, когато сте в чужбина. Работата отвсякъде е възможна само ако вашето оборудване функционира надеждно. Ако Wi-Fi във вашия Airbnb ви напомня какъв беше животът с модеми, възможностите ви може да са ограничени. Ако разлеете слънцезащитен лосион върху лаптопа си, хората на рецепцията на хотела са по-склонни да ви предложат съчувствие, отколкото компютър за подмяна.

Друг набор от препятствия е от по-личен характер. Безгрижното обещание да работите отвсякъде е много по-лесно за реализиране, ако нямате реални грижи. Децата на определена възраст трябва да ходят на училище; партньорите може да не могат да работят дистанционно и да имат своя кариера, която да управляват. Възможността да работите отвсякъде ще бъде най-привлекателна за хора, които имат добре платена работа и по-малко задължения: да речем технически работници без деца. За много други хора тази възможност ще се свежда до прост избор между техния дом и офиса. Това може да е рецепта за негодувание в екипите. Представете си, че имате обаждане в Zoom с бебе в ръка. Възмущението може дори да се насочи в друга посока - хибридната работа вече разми границата между професионалния и личния живот. Да направиш работното място навсякъде може да ги размие допълнително. Държавите, в които преди сте искали да избягате от всичко, ще станат места, където да донесете всичко със себе си.

Отказването на срещи, когато сте на подходяща ваканция, е напълно разумно. Туристическият слоган на Антигуа и Барбуда - "Плажът е само началото", звучи много по-идилично, ако ударната фраза в главата ви не е "Има и седмичен преглед на продажбите". Добавянето към менюто с работни опции за търсени служители има смисъл. Новите политики на Чески вероятно ще му помогнат да привлече по-добри хора в Airbnb. Те със сигурност са в съответствие с услугата, която той продава. Но в краткосрочен план работата отвсякъде ще бъде предимство за малцина късметлии, а не план за бъдещето.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crn1506472378533495 avatar :-|
    Ivelin Tenev
    • - 1
    • + 3

    Тенденциозно и манипулативно написана статия. Дистанционната работа не е самоцел. Ако ти е удобно да работиш дистанционно - работиш дистанционно, ако не - ходиш в офиса. За IT отдела няма никакво значение дали работиш от вкъщи или от Бахамите, докато изпълняваш техните изисквания. Правните и данъчните "последствия" могат и трябва да бъдат съобразени със съвременните условия.

    Нередност?
  • 2
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev

    ИТ специалист съм и НЕ проумявам,как колегите работят дистанционно. Сектора ми е по-спецефичен, ама, без 2 монитора х 4К всеки работя на под 50% от възможностите си ... А често ми трябват 120% , примерно вчера 16 часа по извънреден проблем много критичен ...

    Нередност?
Нов коментар