НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Хотелиерът Явор Капитанов: Основата на Hot Springs е минералната вода и добрата храна от чифлика ни

Община Разлог не трябва да допуска презастрояване, каквото има в Банско, защото стане ли, ще унищожат малкото симпатично проспериращо село, казва собственикът и мениджър на спа хотела

Явор Капитанов    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Визитка

Явор Капитанов е собственик и мениджър на 4-звездния хотелски комплекс Hot Springs Medical &SPA в с. Баня, община Разлог. Комплексът включва хотел със 139 стаи, СПА зона и балнеологичен център, регистриран по Закона за лечебните заведения, два тенис корта, два големи и няколко по-малки басейна, конферентен център, подземен гараж и открит паркинг. Общата РЗП на комплекса е 18 хил. кв. м, а теренът му е от 13 дка. Топлата минерална вода идва от близко находище. Комплексът има собствени оранжерии и чифлик от 80 дка. Открит е през 2016 г., а неотдавна Европейската СПА асоциация (ESPA) го обяви за най-иновативен СПА хотел за 2022 г.

Капитанов, който е строителен предприемач и бивш собственик на ресторант "Крим" (продаден на Ружа Игнатова) купува Hot Springs Medical &SPA през 2013 г. Неговата строителна компания "Сити дженерал - 1" придобива дружеството "Бане Банско", в което е теренът, от няколко инвеститори, сред които и рекламният бос Красимир Гергов за 355 158 евро."Бане Банско" е преименувано на "Хот спрингс - Баня". През 2014 г. Капитанов продава "Крим", чиито собственик е от десет години, за 4.2 млн. евро от основателката на OneCoin и инвестира в строителството на спа комплекса неуточнена сума - собствени средства и банков кредит. За 2021 г. "Хот спрингс - Баня" има 12.7 млн. лева приходи и 3.58 млн. лева печалба след данъци.

Приемате ли Hot Springs Medical & Spa Hotel като вече завършен проект?

Това е проект в развитие. Не е само хотел. Това е реализация на една идея стъпка по стъпка. Ние продаваме емоция, удоволствие, спомени. И според мен това е целта на туризма - да те релаксира, зареди, там да си шеф. Да се усещаш уважаван. А уважението към туриста се изразява не във фалшиви усмивчици, а в това, което правиш. Уважаваш ли си клиента, той ще ти се отблагодари и ще се връща при теб отново и отново.

Какъв е профилът на туристите във вашия хотел?

За нас българинът е най-важният турист. Най-вече ни предпочитат семейства с деца. Българите са 85-90% от гостите ни, но идват също хора от Япония, Франция, САЩ, Италия, Гърция, Сърбия, Македония, Австрия и т.н.

Цените, които видях в Booking, не са ниски.

За да прецениш една цена дали е ниска или висока, трябва да знаеш какво получаваш срещу тези пари. Нашият продукт е изключително качествен, така че от тази гледна точка може да се каже, че цените ни са разумни.

Имах предвид съотнесено към средните доходи.

Гостите ни не идват при нас всяка седмица, но избират да дойдат в Hot Springs, за да получат едно великолепно изживяване, да се чувстват специални, да се нахранят вкусно. Една от основните причини също така е топлата минерална вода. Работим целогодишно и средногодишната ни заетост е над 90%.

Освен СПА услуги развивате и балнеология, нали?

Едно е релакс частта, другото е медицинската ни част. СПА-то е място, където отиваш да релаксираш, да се отпуснеш, да забравиш. А балнеологията в нашия медицински център означава терапевтични и възстановителни процедури. При нас работят професионални кинези и физиотерапевти. Лекуваме хора с проблеми на опорно-двигателния апарат и следоперативни състояния. Работим със сложна и скъпа апаратура. А преди два месеца Европейската СПА асоциация (ESPA) ни награди като най-иновативен СПА хотел в Европа. За първи път се дава подобно високо отличие на български хотел. И това е огромно признание за целия туризъм в България, не само за нас.

Кое точно е оценено като иновативно от Eвропейската СПА асоциация?

Правим нов тип туризъм. Явно и за Европа е нов.

В какво се изразява?

Основното при нас е връзката ни с природата. Другото е начинът, по който използваме минералната вода. А преди месеци, когато от асоциацията идваха на посещение, бяха изключително впечатлени от великолепната храна, която предлагаме, голяма част от която произвеждаме сами, в нашия чифлик. Именно там възродихме и отглеждаме специална порода къдрави прасета Мангалица, истински свободни кокошки, работливи пчели, голяма градина с плодни дървета, зеленчуци, плодове, подправки. А всяка сутрин в ресторанта, освен традиционните неща за закуска, гостите намират също пресни яйца и зеленчуци, току що набрани от градината, кисело мляко и кефир, които също ние сме направили. Сами приготвяме и сладката, туршиите, киселото зеле и т.н.

Как оценявате нивото на конкуренция в спа туризма в България?

Винаги ми е било любопитно защо чак последните една-две години инвеститорите осъзнаха, че спа туризмът, свързан с минерална вода, има сериозно бъдеще. Трябваше да дойде ковид пандемията, за да разберат истината. Чудил съм се защо продължават да строят в Банско, където всичко е задръстено от сгради, има безброй полупразни апартхотели и хотели. А Баня е великолепно и уникално място с над 70 извора с изключително лековита вода.

Сравнително отскоро истински се занимаваме с туризъм, но осъзнахме, че повечето хотелиери всъщност не могат да правят туризъм, не знаят как трябва да се случва, не знаят, че е нужен много труд, да се работи без компромис, упорито, всеки ден. Можеш да построиш великолепен хотел, но ако не заработи както трябва, това ще бъде просто един музей.

Затова казвам, че според мен е много важно туризмът да не преследва само голяма запълняемост и много туристи. Трябва непрекъснато да подобряваш нещата, които правиш. Не можеш да имаш добра услуга, ако на хората не им е комфортно. А комфортът се създава, когато всичко е направено правилно и когато хотелът работи като една много добре смазана машина.

В последно време и в Баня се засилва инвестиционната инициатива?

В Баня вече има огромен наплив на мераклии. Сега вече разбраха, че спа туризмът, свързан с минералната вода е перспективен и започнаха да инвестират. Но е много важно ръководството на община Разлог да не допуска презастрояване, каквото има в Банско, защото стане ли, ще унищожат малкото симпатично проспериращо село. Няма да се уморя да го повтарям.

А има и няколко неща, които трябва да се направят, за да може това зараждащо се курортно място да стане истински привлекателно - да се направи околовръстен път, а главният път, който пресича селото да стане пешеходна зона, и пр.

Ползвахте ли някакъв външен модел за комплекса?

Голяма част от идеите са мои, както и на екипа ми. Родиха се по време на работата. Но, за да ти дойде добрата идея, трябва да си много наблюдателен и да имаш подготовка. Да знаеш как работи старото, да си любопитен, креативен. Е, има неща, които сме се опитали да взаимстваме творчески. Не е необходимо всеки път да се открива топлата вода. Например, в един спа хотел в Австрия ми хареса, че хората обядваха по хавлии - нямаше нужда да се преобличат. Така направихме и при нас - спа центърът с басейните са на две крачки от ресторанта на самообслужване. Обядваш бързо и вкусно и се връщаш в басейна.

Как строихте комплекса и за колко време?

За около две години. В началото имахме проблем с терена. Оказа се, че са ми дали грешен хидрогеоложки доклад и се наложи да го укрепваме с 2500 стоматобетонни пилота, 6 метрови, в земята, за да стане хотелът непоклатим. Това ни забави с шест-седем месеца. Беше много трудна и неприятна ситуация. Мъдрите глави тогава ме посъветваха - премести го на друг терен. А аз казах, че съм харесал точно това място. Ние сме до самата гора и между трите планини. По-близко сме до Родопите, има уникални гледки към Пирин, а отдясно е Рила. Това е едно от най-красивите места в България и по-умопомрачителни гледки не знам да има някъде.

Ако трябваше да почнете сега, бихте ли направили нещо по-различно?

Сега, когато работим почти шест години, има неща, които бих направил по друг начин. Но на 90% сме създали един много добър и удобен хотел. Можеше някои неща да бъдат направени по-добре, щях да избегна някои грешки и си го признавам. Но сега като правим ремонти и промени, се стремим да оправим някои от тях и да ги минизириме.

Имате ли планове да надграждате?

Нямам намерение да правим верига от хотели или хотели със 700 стаи. Нашата цел е всичко, което вече сме създали и с което се захванем, да го правим все по-добро. Непрекъснато нещо добавяме и подобряваме.

Ще изградим още две оранжерии до самия хотел. Така ще увеличим разнообразието и качеството на храната, която предлагаме на нашите гости. Едната от оранжериите ще бъде отопляема с термопомпи, използвайки отработената вода, която в противен случай се излива в канализацията на селото. В Баня никой не използва докрай енергията на водата. Всичко се излива в канализацията. Предполагам, че ситуацията е подобна в цяла България. В днешно време държатава трябва по всякакъв начин да стимулира ефективното използване на възобновяемите източници, но реално не го прави.

Освен оранжериите, в момента проектираме детски клуб до хотела. Това ще бъде самостоятелна сграда като от приказките - цялата дървена, с много интересна архитектура. Там, наред със заниманията, игрите, спортната част, басейни за малките, терапиите за деца с гръбначни изкривявания, ще има и малка театрална зала. В нея ще се играят постановки за деца, ще има куклен театър и ще каним актьори от цяла България. Театралната зала ще е точно до новите оранжерии. Децата ще могат да видят какво е домат, как расте краставицата, че не е на дърво и т.н. Ще бъде интересно.

Видях, че предлагате и настаняване в дървени къщи?

Построихме три 100% дървени къщи. Те са изцяло екологични, изключително удобни и в тях се спи много добре. Клиентите ни много ги харесват.

Също толкова специално, но по-различно място, към което гостите ни истински се привързаха, е Вила Адрианови ливади - изцяло реставрирана, великолепна къща сред лехите на нашето стопанство.

А как ви дойде идеята за чифлика?

Идеята беше винаги да имаме качествена храна за гостите. Започнахме стъпка по стъпка. Видях, че има изоставено държавно място, бивш разсадник. Много хубава територия, но напълно изоставена и разрушена. Даже ограда нямаше. И си казах - защо не я ползва никой? Говорихме с местното горско, после инициирахме срещи в Министерството на земеделието, хората направиха търг, явихме се и взехме под наем тази територия, където сега отглеждаме плодове, зеленчуци, подпракви, прасета, кокошки, пчели и т.н.

Регистрирани сме като земеделски и животновъден производител, но работим само за нашия хотел. Работим грамотно, с агрономи, с ветеринари.

Създадохме и чудесен екип. Сега най-голямата ми гордост са хората, които работят там. В този чифлик, който е близо 80 дка, екипът ми е от осем човека, но разполагаме и с техника. Когато имаме кампания, взимаме и допълнително хора и всички са от района, всички са местни.

Първо бяхме решили да направим овощна градина, а когато това стана, трябваше да минат три-четири години докато дърветата започнат да дават плод. След това засадихме зеленчуци, картофи. Тази година имаме близо 50 т картофи, за отглеждането на които използваме само естествени торове.

Възстановихме и изоставената, напълно ограбената и разрушена сграда, която беше в чифлика. Превърнахме я във великолепна къща за гости. Сега тя е едно изключително красиво и уютно място сред природата - буквално на метри от лехите и градините на чифлика.

Производството био ли е?

Това е органично производство. Произвеждаме истинска българска храна. И се борим срещу поповите прасета, бръмбарите и плевелите с природосъобразни методики. Слагаме капани за бръмбари. Напролет, например, поставяме стотици жълти и лилави легени с вода, в които бръмбарите влизат и не излизат. Явно обичат да се къпят.

А как решавате проблема с кадрите. Всички се оплакват.

Ние не се оплакваме. Ние работим. Трябва да отбележа, че създадохме изключително добър екип - с много добри кадри и много добри колеги, но се занимаваме всеки ден с обучения, контрол, търсим и нови хора. В с. Баня вземат повече пари, отколкото биха вземали, ако живееха в София. Участвам пряко в обучението и в подбора им като 51% от живота ми преминава в село Баня, а 49% в София, защото се занимавам със строителство и с други неща. За година минавам поне 150 хил. км.

Не делегирате ли на мениджъра на хотела?

Главният мениджър на хотела стои пред Вас. Имаме екип от мениджъри, началници на отдели. Голямата ми дъщеря ми е дясна ръка и помощник, тя поема голяма част от ангажиментите. Но основният мениджър и управител или генерален директор съм аз. Построих хотела от гола поляна. Месеци наред проектирахме, за да стане това, което се случи. Като човек, който от години се занимава със строителство, мога да кажа, че е много важно да знаеш какво искаш и да познаваш технологията на работата, която ти предстои. Без това няма как да направиш добър проект. А доброто проектиране ти позволява да работиш по-ефективно.

На какво се дължи големият ръст на приходите ви от миналата година? Явно не е само постковид ефект?

Трябва да се говори как се постигат резултатите, а не какви са резултатите. Бизнесът носи пари, когато работиш правилно и упорито. Това е проста формула. Но има една подробност - трябва да ставаш рано.

Иначе ковидът беше малко стресиращ в началото. Затвориха ни за около два месеца. Успяхме да запазим най-добрите си кадри. Използвахме тези два месеца за основни ремонти. Беше много полезно. Всички колеги се включиха, помагаха и бяха солидарни. Така че без хубави, почтени, професионални хора, които обичат мястото и обичат работата си, не става.

Интервюто взе Боряна Генчева

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bullgar avatar :-|
    bullgar
    • + 1

    Ето така трябва да приключи прехода за мнозина от участниците… с ферми и качествени хотели.

    Нередност?
  • 2
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • + 1

    Доста добро интервю! Поздравления! Успех на предприемача!

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 1

    Хотелът в действителност не е евтин, но изживяването е перфектно. Посещавал съм го един път пролетта и категорично това е най-приятният СПА хотел, който съм посещавал, като цялостно изживяване. Учтив персонал, много хубава СПА зона, а в цената се включваха закуска и вечеря, като и двете бяха просто страхотни. Месото от споменатите мангалици беше много вкусно, чак съжалих, че не продават и месо за вкъщи. Продуктът им напълно си заслужава цената.

    Нередност?
  • 4
    Born avatar :-|
    Born

    Най-добрият спа хотел в България с оглед на съотношението цена-качество.

    Нередност?
  • 5
    zxy211088429 avatar :-|
    Maya Stoyanova

    Освен всичко, в този хотел има и стил. Личи се, че занимават хора, които разбират

    Нередност?
  • 6
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 1

    Ружа Игнатова, Красимир Гергов, минерални извори и хотели за милиони. Да, всичко му е чисто на този другар като всеки друг такъв комунист, назначен за милионер от Държавна Сигурност. Случайни хора в този наш престъпен "преход" нямаше.

    Нередност?
  • 7
    monko avatar :-P
    monko

    Хотела не е евтин... 1900 лв за 2 (две) нощувки! с тези пари 5 дена със самолет в Дидим (не, не правя реклама както в самата статия)

    Нередност?
Нов коментар