Рекорден ръст на цените на жилищата в България, докато в Европа темпът се забавя

Поскъпването от 15.6% на годишна база през третото тримесечие е 10-годишен рекорд, а на тримесечна е второто най-голямо в ЕС, по данни на Евростат

Наемите в страната растат с над 7% на годишна база, над 3 пъти по-бързо от средното за ЕС
Наемите в страната растат с над 7% на годишна база, над 3 пъти по-бързо от средното за ЕС
Наемите в страната растат с над 7% на годишна база, над 3 пъти по-бързо от средното за ЕС    ©  Цветелина Белутова
Наемите в страната растат с над 7% на годишна база, над 3 пъти по-бързо от средното за ЕС    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Докато ръстът в цените на жилищата и наемите в по-голямата част от Европа се забавя през третото тримесечие на 2022 г., в България пазарът продължава да набира скорост. През периода жилищата в страната са поскъпнали с най-бързия си темп за последните поне десет години - с 15.6% спрямо същото тримесечие на 2021 г., показват данни на Евростат. А в сравнение с предходното тримесечие ръстът е вторият най-висок сред страните от ЕС. На този фон наемите също се изстрелват нагоре с над 7% спрямо година по-рано и се покачват в пъти по-бързо от средноевропейските нива.

Въпреки че именно през третото тримесечие сделките с жилищни имоти в страната започнаха да намаляват, по-слабото търсене, изглежда, не е било достатъчно да спре бума на цените. От 2014 г. насам цените на жилищата както в България, така и в цяла Европа, се катерят нагоре, подхранвани от достъпното кредитиране. Допълнителен импулс създадоха дисбалансите, причинени от пандемията - още по-ниски лихви, финансови стимули в много страни и търсене на по-просторни жилища заради прехода към дистанционна работа. Разривите във веригите за доставки, започнали с ковид, допълнително бяха влошени от войната в Украйна, което пък доведе и до рязко поскъпване на повечето материали, използвани в строителството.

Възможно обяснение за продължаващото ускорение на цените тук е все още достъпното кредитиране. В по-голямата част от Европа лихвите, включително тези по жилищните заеми, рязко се покачват, откакто в средата на миналата година ЕЦБ започна да затяга паричната си политика в опит да овладее високата инфлация. Междувременно в България през месеците юли - септември 2022 г., за когато се отнасят данните, лихвите по жилищните кредити все още са на едни от най-ниските нива за последните години според статистиката на БНБ. Популярността на имотите като инвестиция у нас също тласка нагоре цените.

Интересна специфика е, че вече съществуващите жилища в България поскъпват по-бързо - с над 17% спрямо година по-рано, докато ръстът при новите е малко по-слаб - 12.6%.

Наемите също продължават да растат наред с цялостно покачващите се потребителски цени. Именно през третото тримесечие инфлацията в България достигна своя връх, след което започна постепенно да се забавя.

Страховете, че инфлацията ще стопи спестяванията, са един от основните мотиви за покупка на имот в последно време. Вероятно пикът ѝ е дал допълнителен тласък на търсенето, предлагането не е успяло да отговори и е възможно това да е друга причина за ръста на цените през третото тримесечие.

В ЕС - засега забавяне, но не и спад

Покачващите се лихви и очакванията за рецесия вече забавят ръста на цените на жилищата в Европа, но за спад поне към третото тримесечие на миналата година все още не може да се говори. Средно в ЕС цените са се покачили със 7.4% спрямо година по-рано, а наемите - с 2.1%.

През 2010-2011 г. наемите и цените на жилищата в ЕС следваха сходно развитие, но в последствие поеха в различни посоки, посочва Евростат. Докато наемите устойчиво нарастват с времето, цените на жилищата преживяха значителни колебания - след спад в началото на миналото десетилетие, от 2015 г. насам те растат с по-5-6%, а през последните две години и повече.

Естония, Унгария и Литва са страните от ЕС с най-висок годишен ръст на цените на имотите. Недалеч от тях обаче се нарежда и България, която по този показател е на пето място. Като цяло поскъпването в сектора е най-чувствително в Източна Европа, където и инфлацията е най-висока.

Много експерти прогнозират корекция на жилищния пазар в еврозоната тази година, като основен фактор са по-високите лихви. Спадът обаче се очаква да е ограничен - с 5-10% средно за страните, използващи единната валута, според икономистите от ING Think, а една от причините е, че на много места предлагането остава ограничено.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred
    • + 1

    Още един пример, че Румъния вече е нормална европейска държава след като са укротили и строителната мафия.

    Нередност?
  • 2
    robbiewww avatar :-|
    robbiewww
    • + 1

    какъв ръст??
    всички цени които следя са паднали с поне 10000 евро в последния месец

    Нередност?
Нов коментар