🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Средният наем в Манхатън достигна рекордните 5588 долара на месец

Въпреки спада на населението по време на пандемията нивото е с 30% по-високо спрямо 2019 г.

Shutterstock    ©  Shutterstock
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Наемите в престижния квартал в Ню Йорк - Манхатън, са достигнали рекордни стойности през юли, тъй като високите лихви и ниското предлагане продължават да качват цените, съобщава CNBC. Средният наем през юли е достигнал 5588 долара, с 9% над миналогодишните цени, което поставя нов рекорд. Цената на квадратен фут - 84.74 долара, също е рекордна според доклад на консултантските имотни компании Miller Samuel and Douglas Elliman. Това е четвъртият път за последните пет месеца, в който наемите в Манхатън чупят рекорд.

Въпреки че по времето на пандемията има спад на населението в района, средните наеми са се увеличили с 30% спрямо 2019 г. Джонатън Милър, изпълнителен директор на Miller Samuel - фирма за проучвания и оценки, каза, че наемите през август ще счупят нов рекорд, защото традиционно е пиковият месец, тъй като семействата се готвят да се преместят за началото на учебната година.

"Може да видим още един рекорден месец", казва Милър.

Причините

Нарастващите наеми в престижния квартал на Ню Йорк продължават да се противопоставят на прогнозите на анализаторите и икономистите. Населението на района е паднало с 400 хил. между юни 2020 г. и юни 2022 г., според данни на U.S. Census. Докато експерти казват, че населението е нараснало от миналата година, то най-вероятно остава под нивата от 2019 г.

Също така по-малко от половината офиси в Манхатън се използват заради дистанционната работа. Според Kastle Systems само 48% от офисите в Ню Йорк се обитават към края на юли.

Наемите в Манхатън чупят рекорд за четвърти път през последните пет месеца.

Въпреки спада на населението и ръста на дистанционната работа наемите на жилища в Манхатън продължават да се качват. Брокерите казват, че липсата на апартаменти за продажба, причинена от по-високите ипотечни лихви, са принудили много хора, които биха купили, да наемат. По-млади служители също се струпват в района след пандемията.

Според Милър докато броят на офертите за покупка на апартамент е под исторически средното, наличието на апартаменти под наем се е покачило с 11% през юли. В същото време, броят на подписани договори за ипотечен кредит е намалял с 6% спрямо миналата година.

Комбинацията от нарасналото наличие на апартаменти под наем и по-малкото изтеглени кредити подсказва, че наемателите в Манхатън може да са достигнали финансовия си лимит, каза Милър.

Покачването на наемите през юли обхвана целия спектър от жилища, от малки студиа до апартаменти с три спални. Все пак при по-големите и по-скъпи апартаменти ръстът в цената от началото на пандемията е най-голям. Докато наемите на студио апартаментите са се увеличили с 19%, тези за апартаменти с три спални са с над 36% по-високи.

Брокерите казват, че едната причина за липсата на жилища под наем е развитието на Airbnb. Скорошните регулации, свързани с наема, също са принудили десетки хиляди жилища да се оттеглят от пазара. Хазяите твърдят, че законите за контрол на наема на някои жилища правят реновирането на порутени апартаменти нерентабилно. Резултатът е, че много от тях остават празни и негодни за отдаване. Брокерите добавят, че дори с увеличенията на наема с от 30% до 40% миналата година, много наематели избират да останат, което също намалява предлагането.

"Свободните жилища все още са малко, което прави трудно намирането на апартамент", каза Жана Раскопф, част от Douglas Elliman. "Много наематели са подновили договорите си и остават на същото място. Очаквам, че този тренд ще продължи през следващите два месеца."

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    amerikanbastard avatar :-P
    amerikanbastard
    • - 4
    • + 1

    На такива услуги се крепе БВП на САЩ.
    Куха икономика, слабо произвежда, но печата световните пари.
    До кога?

    Нередност?
  • 2
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho

    Колко трябва да печилиш за да плащаш 5588 долара на месец?
    Един наем не трябва да бъде повече от 25 % от месечните доходи , а всички разходи за неама не трябва да надхвърлят 1/3 от доходите ти.
    Трябва да печелят средно по 15к на месец(нет) за да излиза сметката.

    Нередност?
  • 3
    newmann avatar :-P
    von Newmann

    До коментар [#1] от "amerikanbastard":

    Ами така е още от 1917 и ще е така докато ритнем камбаната, без да видим червените си билети и войнишки кепета, като онези, с които се цаним из форума "Цигански клещи".

    Нередност?
  • 4
    newmann avatar :-?
    von Newmann

    До коментар [#2] от "kapitalcho":

    В Манхатън казват така: "Ако едноседмичната ви заплата не може да покрие месечният ви наем, то вие сте зле финансово" - и продължават, "При това състояние вие или трябва да смените жилището си или - работата!"

    Нередност?
  • 5
    mrpetrov avatar :-|
    mrpetrov

    До коментар [#2] от "kapitalcho":

    Годишните заплати са от $100к до $500-600, има и доста по-големи но като бройка са малко. Трябва да правиш $200к-$300к за да имаш доход от $10к/$15к на месец което е средното за някой с 10на години опит в Манхатън. Ако сте двама е доста по-поносимо.

    Нередност?
  • 6
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho

    До коментар [#4] от "von Newmann":

    Проблема е че почти навсякъде става така, средната класа утива у киреча.
    Исторически наемите са били между 10 и 15 % от средните доходи.

    Нередност?
  • 7
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho

    До коментар [#5] от "mrpetrov":

    По малко са, около $130,000 на домакинство.
    https://www.point2homes.com/US/Neighborhood/NY/Manhattan-Demographics.html
    Което като извадиш данъците(Ню Йорк има високи данъци)
    https://smartasset.com/taxes/new-york-paycheck-calculator #LvVLsvMQ4M
    $130,000 годишно(домакинство) са към 7 бона на месец чисто, ако 5 бона ти е наема...не знам как се оправят.

    Нередност?
  • 8
    pjw16777142991165301 avatar :-|
    Petar Petrov

    До коментар [#7] от "kapitalcho":

    По двама и по трима в апартамент или семейство с двама работещи

    Нередност?
Нов коментар