Наемите в Манхатън достигат рекорд за шести пореден месец

Покачването на годишна база е с 25%

През септември се очаква леко охлаждане на пазара в Манхатън, което обаче не се предвижда да доведе до спад на цените.
През септември се очаква леко охлаждане на пазара в Манхатън, което обаче не се предвижда да доведе до спад на цените.
През септември се очаква леко охлаждане на пазара в Манхатън, което обаче не се предвижда да доведе до спад на цените.    ©  Reuters
През септември се очаква леко охлаждане на пазара в Манхатън, което обаче не се предвижда да доведе до спад на цените.    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Нивата на наемите в бизнес квартала на Ню Йорк - Манхатън, достигнаха през юли нов рекорд за шести пореден месец. Медианният наем за апартамент на острова се е повишил с 25% на годишна база, както и 2.5% спрямо този за юни, като е достигнал до 4150 долара, показва месечен доклад за брокерската фирма Douglas Elliman, изготвен от Miller Samuel Real Estate Appraisers and Consultants. Средният наем, чиято стойност е повлияна от най-скъпите сделки, също отчете най-високата си стойност от 5113 долара, съобщава CNN.

Времето за сключване на сделки с предложени апартаменти също продължава да намалява. През юни апартаментите са били на пазара 50 дни, преди да намерят купувачи, което е по-малко от 52 дни през май и 87 дни през юни 2021 г., добавят Miller Samuel и Douglas Elliman.

Според Хал Гавзи, изпълнителен мениджър по лизинга в Douglas Elliman, все повече хора, търсещи апартаменти, са готови да подадат заявления за жилища, без да са ги посетили. Въпреки че инструктира брокерите да не насърчават това, той казва, че разбира защо "наемателите, които са разочаровани от това колко бързо се наемат апартаменти", поемат риска, съобщава Bloomberg.

Експертите очакват наемите да продължат да се покачват и през следващия месец, който е последният от годишния пиков сезон за отдаване под наем, казва изпълнителният директор на Miller Samuel Джонатан Милър. "Това ще продължи най-малкото през следващия месец, тъй като се очаква по-голямо търсене, което ще окаже натиск върху цените", заяви той.

През септември се очаква леко охлаждане на пазара в Манхатън, което обаче не се предвижда да доведе до спад на цените. "По-голяма е вероятността да се задържат, отколкото да спаднат", казва Джонатан Милър. Въпреки че настоящите наеми не му изглеждат "устойчиви", "просто не изглежда да има нещо очевидно, което да намали наемите, освен рецесия".

Същото е положението и на пазарите на наеми в цялата страна, където тяхната цена се покачва с най-бързи темпове от 1986 г., което е причина и за нарастване на общата инфлация в САЩ. Според доклад за потребителските цени на Министерството на труда на САЩ, публикуван миналия месец, наемът за основно жилище е бил с 0.8% по-висок през юни, отколкото през май, и се е повишил с 5.8% през последната година.

По-високи лихви по ипотечните кредити

Повишаването на лихвите по ипотечните кредити също оказва влияние на пазара за наеми. Според Freddie Mac средните лихви по 30-годишните ипотечните кредити с фиксирана лихва са се покачили от 3.22% през януари до 5.81% през юни. Миналия месец те са се задържали между 5% и 5.5%. В началото на август средният лихвен процент се е понижил до 4.99%, съобщава CNN.

Повишаването на лихвите по ипотечните заеми направи покупката на жилище недостъпна за много бъдещи купувачи, което доведе до допълнителен натиск върху пазара на наеми, тъй като все повече хора отлагат плановете си за покупка и решават да наемат жилище, казва Милър.

"Лудостта на пазара на продажби и покупки се пренесе чрез политиката на Фед върху лудостта на пазара на наеми", каза той. "Мисля, че ще зависи от външни фактори като безработицата и твърдото приземяване, за да видим какво ще се случи по-нататък".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар