WeWork подаде молба за фалит на фона на свиване на пазара на офиси

Обещаващият преди време стартъп не успя да се спаси от комбинираните ефекти от скъпите договори за наем и слабите нива на заетост, тъй като хибридната работа придоби популярност

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

WeWork подаде молба за банкрут, което може да се приеме за колосално падение на някогашния обещаващ стартъп за споделени офис пространства, съоснован от Адам Нойман и подкрепен от милиарди долари от японската SoftBank. Компанията, която си беше поставила за цел да революционизира бизнеса с офис имоти, не можа да се спаси от комбинираните ефекти от скъпите договори за наем, които беше подписала преди пандемията от COVID-19 и слабите нива на заетост, тъй като хибридната работа придоби популярност.

Според данните WeWork има повече от 700 локации по целия свят с повече от 40 млн. квадратни фута за наемане. Малко под половината от тях са в САЩ и Канада.

WeWork и Нойман някога символизираха как харизматичните предприемачи могат да изберат привидно стабилен сектор, да приложат блясъка на технологията и да привлекат рисков капитал, за да се превърнат в "еднорог" с оценка от милиарди долари. Но тъй като загубите се натрупаха в резултат на срива на офис имоти и ръста на лихвените проценти през последните две години, WeWork се превръща в един от най-лошите примери на ексцесии в ерата на евтините пари, отбелязва Financial Times.

В понеделник Нойман излезе с изявление, в което се казва, че предстоящият фалит е "разочароващ". "За мен беше предизвикателство да гледам отстрани от 2019 г. насам, тъй като WeWork не успя да се възползва от продукт, който днес е по-подходящ от всякога", каза той, като същевременно прогнозира, че едно преструктуриране ще "позволи на WeWork да се появи успешно".

WeWork заяви, че е постигнала споразумение с почти всички свои кредитори за конвертиране на 3 млрд. долара от съществуващи заеми и облигации в капитал на преструктурираната компания. Процесът по защита от фалит по глава 11 също така позволява на компанията да прекрати договорите за наем предсрочно с малка финансова санкция. Компанията се стреми да преструктурира своите над 13 млрд. долара лизингови задължения.

През септември главният изпълнителен директор на WeWork Дейвид Толи информира наемодателите, че компанията се стреми да преструктурира почти всичките си договори за наем заради "негъвкаво и скъпо портфолио от наеми", което е следствие от "период на неустойчив хиперрастеж".

Компанията се стреми да преструктурира своите над 13 млрд. долара лизингови задължения.

"Наистина сме доволни от реалистичния подход, който наемодателите предприемат към тези преговори, и от стойността, която приписват на наличието на WeWork в сградите", каза Толи пред Financial Times в интервю в неделя вечер. "Със сигурност някои от тези преговори ще бъдат спорни, а много - не."

В своя пик в началото на 2019 г. WeWork беше оценен от частни инвеститори на 47 млрд. долара, като Нойман беше ухажван от големите играчи на Уолстрийт, които искаха част от акциите в планираното първоначално публично предлагане. С приблизително 16 млрд. долара дялово и дългово финансиране от SoftBank и нейния фонд Vision, компанията договори офис площи по целия свят, за да стимулира растежа на приходите, вярвайки, че бизнеси от малки стартиращи фирми до мултинационални компании от Fortune 500 биха предпочели гъвкавите работни места да бъдат обвързани с дългосрочни договори за наем. Но компанията не успя да генерира печалбите, които да отговарят на визията на Нойман.

Неуспешното първо IPO

WeWork подаде предварителен проспект за IPO през август 2019 г., но подробностите за тежките загуби и опасенията относно корпоративното управление изплашиха инвеститорите на Уолстрийт. Те отказаха предложението и Нойман напусна същата година като главен изпълнителен директор. През 2021 г. WeWork и SoftBank платиха няколкостотин милиона долара, за да уредят съдебния спор с Нойман, който последва неговото напускане.

WeWork в крайна сметка стана публична през 2021 г. чрез сливане с компания за придобиване със специална цел (SPAC) при оценка от 9 млрд. долара. По това време прогнозираше, че до 2024 г. може да реализира 2 млрд. долара оперативна печалба. Но през последното тримесечие степента на заетост от 72% беше с 10 до 15 процентни пункта под прогнозите, а през първата половина на тази година не успя да реализира оперативна печалба.

Компанията по-рано тази година завърши преструктуриране на балансите си, за да намали нетния си финансов дълг с 1.5 млрд. долара и да разсрочи наближаващите падежи до 2027 г., но сделката се оказа недостатъчна. Пазарната капитализация на компанията падна до едва 40 млн. долара и се очаква акциите на съществуващите акционери да бъдат анулирани при фалита.

Пореден удар върху имотния сектор

Фалитът на WeWork е последният удар върху сектора на офис имотите, въпреки че експерти от индустрията казват, че местоположенията на офисите на компанията обикновено са в сгради от второ ниво и места, които вече изпитват затруднения. Компанията заяви, че нейните международни операции няма да бъдат засегнати от обявяването на фалит в САЩ. Толи каза, че очаква процедурата по фалит да продължи по-малко от седем месеца.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар