Revolut пуска в България услуга за "гъвкави" спестявания

Клиентите ѝ ще могат да извличат доход от сметките си в евро, паунд или долар, но има и рискове от загуби

Revolut започна работа през 2015 г., а днес има над 30 млн. регистрирани потребители
Revolut започна работа през 2015 г., а днес има над 30 млн. регистрирани потребители
Revolut започна работа през 2015 г., а днес има над 30 млн. регистрирани потребители    ©  Revolut
Revolut започна работа през 2015 г., а днес има над 30 млн. регистрирани потребители    ©  Revolut
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Основаната във Великобритания финтех компания Revolut дава на клиентите си в редица страни, сред които и България, възможност за получаване на лихвен процент от парите по сметките им. Услугата "гъвкави спестявания" (Flexible Accounts), както компанията я нарича, дава на използващите я лихвен процент заради това, че са поставили парите си в "сейф" в приложението.

Това прилича на своеобразен депозит, но по същество услугата е инвестиция и съответно вложената сума не е гарантирана от схема за защита на влогове, а също така и процентите не са фиксирани, като резултатът може да е и загуба. Разликата е, че доходът се получава, като средствата се инвестират в "силно диверсифицирани фондове с ниска волатилност, които представляват конкурентна алтернатива за клиентите, търсещи стабилна възвръщаемост или целящи да предпазят парите си от инфлацията с по-ниско очаквано ниво на риск в сравнение с алтернативните инвестиции", казват от Revolut.

До момента тези фондове са били достъпни предимно за институционални инвеститори и обикновено са използвани от големи корпорации и банки за съхранение на паричните им средства. За предоставянето на услугата на клиентите си финтех компанията си партнира с водещата глобална компания за управление на активи Fidelity International, отделила се през 1980 г. от Fidelity Investments. Освен в България тя е достъпна и за клиенти в Испания, Германия, Швеция, Чехия, Финландия, Люксембург, Хърватия, Словакия и балтийските републики.

Наскоро Revolut обяви новия си платен план Ultra, за който бе направен специален списък на чакащите. Във Великобритания в него са се включили над 430 хил. души, а в България около 7000. Клиентите ще могат да си издадат нова карта от платина (с такова покритие - бел. ред., добавена на 20 юли в 11:16) и да се възползват от различни предимства сред които абонаменти за партньорите на Revolut като Financial Times, NordVPN, WeWork и ClassPass, неограничени международни парични преводи и 1.2% възстановена сума от плащанията им.

През септември миналата година клиентите на компанията в България бяха около половин милион, а сега специално за "Капитал" Андриус Бицейка, заместник главен изпълнителен директор и член на борда на Revolut Bank, разкри, че те са достигнали над 620 хил. като само в София те са над 250 хил. По данни от компанията от началото на 2023 г. клиентите на местния пазар извършват 8.8 млн. транзакции средно на месец. В България Revolut основно се използва за теглене на пари от банкомат, плащания с карта, но и за международни трансфери. За първите шест месеца на годината българските клиенти са получили близо 850 хил. входящи трансфера (включително от друг Revolut клиент - бел. ред.) от 68 държави по света като основно те са от Великобритания (328 хил.), Холандия (82 хил.) и Германия (70 хил.).

Спестявай и печели

С новата услуга клиентите на Revolut имат възможност да изберат измежду три валути (евро, щатски долар и британска лира), за да поставят в отделна сметка в приложението, спестяванията си. Това се случва като отидат на "сейф" (или vaults за тези, които го използват на английски), приемат общите условия на услугата, създадат нов сейф в една от трите валути и го захранят със сума по избор.

Могат да бъдат създадени и държани едновременно повече от една такава "гъвкава сметка" и в трите валути. Годишните лихвени проценти варират според валутата и плана на клиента като за депозитите в евро той е до 3.42%, за британска лира и щатски долар съответно до 4.76% и 5.19%. Основната разлика на спестовните сметки на Revolut с депозитните сметки на повечето банки в България е това, че има възможност по всяко време за допълнително внасяне и теглене на средства, както и за получаване на лихвата ежедневно.

От компанията посочват, че годишните лихвени проценти са валидни към 18 юли 2023 г. и подлежат на промяна на дневна база като "изчисленията се основават на информация, получена от компанията за управление на активи". Също така подчертават, че "както при всички инвестиции, растежът не е гарантиран и инвестираният капитал ще бъде изложен на риск. Възвръщаемостта може да се увеличи или намали в резултат на валутни колебания." Инвестиционната услуга се предоставя от лицензираното и регулирано от Bank of Lithuania дружество Revolut Securities Europe UAB.

С нарастващите разходи за живот, за нас е удоволствие да помогнем на клиентите си да заделят повече пари, за да спестят каквото могат. Радваме се да предоставим продукт, който помага на хората да получат повече от спестяванията си с увереността, че могат да изтеглят спестяванията си по всяко време. И нещо повече – за нас е удоволствие да донесем до всеки клиент услуги, които доскоро не бяха лесно достъпни за частните банкови клиенти.

Иван Чалов
Иван Чалов

Revolut Head of Retail

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cbr411006495 avatar :-|
    cbr411006495
    • - 3
    • + 2

    " карта от платина " викате.... хайде малко по-сериозна редакторска работа :)

    Нередност?
  • 3
    aty16483639801110124 avatar :-|
    Gosho Georgiev
    • - 4
    • + 1

    Пазарувах 2,3пъти в Али Експрес онлайн ,с виртуална карта на Револют ,и дотам.После ме ограничиха......ще я закривам тъпа

    Нередност?
Нов коментар