🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайският строителен предприемач Country Garden пропусна плащане по доларови облигации

Опасенията от фалит нарастват

Предупреждение за подобно развитие бяха отправени още миналата седмица.
Предупреждение за подобно развитие бяха отправени още миналата седмица.
Предупреждение за подобно развитие бяха отправени още миналата седмица.    ©  Reuters
Предупреждение за подобно развитие бяха отправени още миналата седмица.    ©  Reuters

Една от най-големите компании в сектора на недвижими имоти в Китай е близко до фалит. Country Garden не е направила последното си изплащане на дълг в размер на 15 млн. долара, като това е вторият път, в който това се случва в последните две години.

Неплащането би предизвикало кръстосано неизпълнение в други облигации на Country Garden, както е стандартно в договорите за облигации. Компанията има офшорни облигации на стойност от почти 11 млрд. долара и неизпълнение би поставило началото на едно от най-големите преструктурирания на корпоративни дългове в местната история.

Един притежател на облигации на въпросния транш, който отказа да бъде идентифициран, обсъждайки поверителна информация, заяви пред Reuters, че не е получил плащане по купона, тъй като 30-дневният гратисен период е приключил. Друг източник, запознат със ситуацията, каза, че плащането на купона не е било извършено до 13:00 GMT в сряда.

Потвърждение за невъзможността за изплащане на задълженията дойде и от самата компания. Country Garden повтори в сряда, че очаква да не може да изпълни всичките си офшорни дългови задължения и се надява да потърси "холистично" решение на своите трудности. За първи път компанията съобщи за подобна възможност миналата седмица, но все пак имаше надежди, че ще се намери начин задълженията да бъдат погасени.

Какво очаква Country Garden

Акциите на фирмата загубиха около 70% от стойността си тази година. Доларовите облигации на компанията в момента струват около 6 цента в сравнение със 70 цента в началото на годината, показват данни на LSEG.

Очакванията на притежателите на облигации са дългът да бъде преструктуриран. "Готови сме да си тръгнем с някои загуби, но просто се надяваме, че процесът на преструктуриране може да бъде ефективен и по-малко болезнен в сравнение с други компании като Evergrande", каза пред Reuters мениджър на активи в САЩ, който държи доларови облигации на Country Garden.

Анализаторът на CreditSights Никълъс Чен предвижда, че всяко преструктуриране на дълга вероятно ще включва дълго чакане за кредиторите на Country Garden. Според него сценарият ще бъде подобен на този при случая на Sunac, когато преструктурирането на дълга отне над година.

Country Garden обаче е в по-добро състояние по линия на дълга в сравнение със Sunac. Наскоро компанията получи тригодишно удължаване на плащанията за осем емисии облигации на стойност от около 1.5 млрд. долара.

Проблемите за сектора на недвижими имоти продължават

Десетки други китайски строителни предприемачи са в подобна ситуация. От 2021 г. целият сектор изпитва проблеми с ликвидността, когато правителството въведе мерки за справяне с много високите нива на дълг в сегмента. Индустрията представлява една четвърт от икономическата дейност на Китай и продължителните й проблеми се отразиха върху втората по големина икономика в света.

Пропуснатото плащане на Country Garden идва след разследване на председателя на вече изпадналия в неплатежоспособност конкурент China Evergrande, като това беше и първата голяма компания, която официално стигна до положение, в което не може да изплаща дълговете си.

"Основна разлика между Country Garden и Evergrande е, че първото е било "по-доброто дете" през цялото време", каза пред Reuters Ферн Уанг, старши анализатор в KT Capital Group. Като добавя, че Country Garden е била сред малкото големи разработчици, които са изпълнили и трите изисквания за съотношението на дълга, въведени през 2021 г., докато Evergrade не е изпълнил и трите.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    amerikanbastard avatar :-P
    amerikanbastard

    Такъв е резултатът от калпави облигации с калпаво обезпечение „ I owe you”! В същност голямата веселба тепърва предстои wait and see!
    В САЩ поради прекалено нагълтване с тях потънаха банки.
    Логично!
    Американските медийни храненици ни заливат новини, как китайската икономика се срива и фалира, а в действителност ръстът й до края на годината ще надхвърли рейтинговите предвиждания.

    Нередност?
Нов коментар