Продажбите на недвижими имоти в САЩ достигнаха 13-годишно дъно

Лихвите по заемите за жилища също отчитат спад

Средната цена на съществуващите жилища се повиши с 3.4% през октомври спрямо предходната година до 391 хил. долара
Средната цена на съществуващите жилища се повиши с 3.4% през октомври спрямо предходната година до 391 хил. долара
Средната цена на съществуващите жилища се повиши с 3.4% през октомври спрямо предходната година до 391 хил. долара    ©  Reuters
Средната цена на съществуващите жилища се повиши с 3.4% през октомври спрямо предходната година до 391 хил. долара    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ спаднаха до най-ниското ниво от повече от 13 години през октомври, показват данни на Националната асоциация на брокерите (NAR). Според организацията причината за ниския интерес към покупка на имоти са най-високите лихви по ипотечните кредити от две десетилетия насам, както и недостигът на жилища. Данните също така показват, че средната цена на жилищата миналия месец е била най-високата за който и да било октомври. С изключение на възстановяването през ноември и декември препродажбите на жилища тази година са на път да постигнат най-лошото си представяне от 1992 г. насам.

Продажбите на съществуващи жилища са се свили с 4.1% миналия месец до сезонно коригиран годишен темп от 3.79 млн. броя. Това е най-ниското ниво от август 2010 г., когато продажбите намаляваха след изтичането на държавния данъчен кредит за купувачите на жилища. Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозираха продажбите на жилища да се понижат до 3.90 млн. броя. Продажбите спаднаха в североизточната, западната и гъсто населената южна част на САЩ. Промяна няма само в Средния запад, най-достъпният регион.

Търсене има, предлагане - не чак толкова

През октомври е имало 1.15 млн. предишно притежавани жилища на пазара, което е с 5.7% по-малко от преди година. Повечето собственици на жилища имат ипотечни лихви под 5%, което кара мнозина да не желаят да продават. Преди пандемията имаше близо 2 млн. жилища за продажба.

Лорънс Юн, главен икономист на NAR, каза, че брокерите ще говорят с техните представители в Конгреса на САЩ относно правителствени данъчни стимули за собствениците на жилища, които живеят в домовете си от дълъг период, за да ги насърчи да пуснат къщите си на пазара. Юн също отбеляза, че дори ако ипотечните лихви продължат да се понижават, в тандем с доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, достъпността ще остане предизвикателство при липса на адекватно предлагане.

При темповете на продажбите през октомври ще са необходими 3.6 месеца, за да се изчерпи текущият запас от съществуващи домове, спрямо 3.3 месеца преди година. Предлагането от четири до седем месеца се разглежда като здравословен баланс между търсене и предлагане. Има остър недостиг на къщи в ценовия диапазон от 100 хил. до 250 хил. долара.

Средната цена на съществуващите жилища се повиши с 3.4% спрямо предходната година до 391 хил. долара. Около 28% от продадените жилища през миналия месец са били над обявената цена.

Имотите обикновено остават на пазара 23 дни през октомври спрямо 21 дни преди година.

"Шансовете за значително подобряване на продажбите в близко бъдеще остават много ниски", каза Даниел Виелхабер, икономист в Nationwide в Кълъмбъс, Охайо. "Разглеждайки първата половина на 2024 г., предлагането обещава да остане значителна пречка, тъй като се очаква лихвите по ипотечните кредити да останат високи", добави той пред Reuters.

Лихвите по заемите падат

Въпреки че лихвите по заемите за жилища са на ниво, което е много над средното, тази тенденция може и да е към края си. Средният лихвен процент по най-популярния жилищен заем в САЩ падна до най-ниското си ниво от два месеца миналата седмица. Това се дължи на факта, че доходността на държавните облигации, която действа като еталон за лихвите по ипотечните кредити, продължи да се понижава на фона на охлаждащата инфлация и смекчаващата икономика.

Средната лихва по договора за 30-годишна ипотека с фиксирана лихва се понижи с 20 базисни пункта до 7.41% за седмицата, приключила на 17 ноември, показват данни на Асоциацията на ипотечните банкери (MBA). Показателят се понижи с 45 базисни пункта през последните две седмици и сега е на най-ниското си ниво от края на септември.

Друг инструмент за проследяване на ипотеки също показва, че средният лихвен процент по 30-годишна ипотека с фиксирана лихва пада до двумесечно дъно. Той е намалял до 7.29% миналата седмица от 7.44% предходната, показва проучване на Freddie Mac, публикувано в сряда.

Третият пореден седмичен спад и на двата показателя идва на фона на сигнали, че Федералният резерв едва ли ще повиши лихвените проценти допълнително. В началото на месеца централната банка запази основния си овърнайт лихвен процент непроменен за втора поредна среща и оттогава банкерите посочиха, че ще повишат лихвените проценти отново само ако напредъкът в контролирането на инфлацията се забави.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар