Ликвидацията на Evergrande е ново дъно в китайската имотна криза

Съдия в Хонконг изненадва континента

An aerial view of an unfinished residential development by China Evergrande Group in the outskirts of Shijiazhuang, Hebei province, China February 1, 2024. REUTERS/Tingshu Wang
An aerial view of an unfinished residential development by China Evergrande Group in the outskirts of Shijiazhuang, Hebei province, China February 1, 2024. REUTERS/Tingshu Wang
An aerial view of an unfinished residential development by China Evergrande Group in the outskirts of Shijiazhuang, Hebei province, China February 1, 2024. REUTERS/Tingshu Wang    ©  Reuters
An aerial view of an unfinished residential development by China Evergrande Group in the outskirts of Shijiazhuang, Hebei province, China February 1, 2024. REUTERS/Tingshu Wang    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

"Стига толкова", обяви на 29 януари хонконгски съдия за Evergrande, фалиралия китайски гигант за недвижими имоти, и двегодишната му борба да избегне изплащането на задълженията си към кредиторите. С емблематично решение съдът разпореди ликвидацията на компанията, която с над 300 млрд. долара задължения е най-задлъжнелият строителен предприемач в света. Ще бъде назначен временен ликвидатор, който ще поеме управлението на компанията. Сега чуждестранните инвеститори трябва да се опитат да възстановят загубите си от фирма, която държи по-голямата част от своите активи в континентален Китай. Решението може да изправи хонконгските съдилища срещу китайското правителство, решено да възстанови общественото доверие в закъсалия пазар.

Нито една фирма не е била толкова важна за китайската криза с недвижимите имоти, която започна, когато в средата на 2021 г. Evergrande за пръв път показа признаци на слабост. Държавните правила, целящи да освободят строителните предприемачи от дългове, в крайна сметка доведоха компанията до фалит по-късно същата година. Оттогава повечето листнати китайски строителни предприемачи или не са успели да се разплатят с инвеститорите си, или са били принудени да се преструктурират. Достъпът им до кредитиране на практика беше прекратен, което накара строителите да спрат работата по проекти в цялата страна. Потенциалните купувачи на жилища отложиха поръчките, което доведе до 6.5% спад на стойността на продажбите на годишна база. Това притесни населението, което съхранява по-голямата част от богатството си в имоти.

Доверието се изпари

До сравнително скоро политиците се надяваха, че успешното преструктуриране на Evergrande може да проправи пътя към бавно, но стабилно съживяване на пазара. Вместо това Evergrande пропусна важни срокове за изготвяне на план за преструктуриране, а когато го предложи, разочарова инвеститорите. Предложението, което беше критикувано от притежателите на облигации, включваше предоставяне на кредиторите на дял в някой от другите бизнеси на Evergrande, като например производството на електрически автомобили. Вместо да възстанови доверието, борбата стана все по-грозна. В един момент група от инвеститори поиска от Хуи Ка Ян, председателя на Evergrande, да осигури 2 млрд. долара от собствените си средства. По късно г-н Хуи беше задържан от китайските власти. Местонахождението му е неизвестно.

Имотната криза лиши световните инвеститори от доверие в китайската политика. Сега тя нанася подобни щети и на репутацията на Хонконг. В продължение на десетилетия чуждестранните инвеститори получаваха достъп до Китай през Хонконг. Една от отличителните черти на Хонконг е отделна от китайската правна система, базирана на общото право. Но няма гаранция, че съдебните решения на Хонконг ще бъдат изпълнени в континентален Китай, където сa базирани почти всички активи на Evergrande.

Ликвидаторът, назначен от съда в Хонконг, ще бъде принуден да се справи с местните власти, които може да не признаят заповед, изготвена извън китайската правна система. Въпреки че през 2021 г. беше създаден пилотен проект за признаване на трансграничните решения, изискванията за квалификация са строги и схемата е призната само в няколко града. Решенията на Хонконг могат лесно да бъдат отхвърлени в континенталните съдилища, ако имат потенциала да нарушат обществения ред.

Действително, както пише Томи Ву от германския кредитор Commerzbank, цялостното ликвидиране на китайските активи на Evergrande вероятно ще предизвика шок в китайската икономика. Строителните предприемачи са продали много имоти на обикновените китайци, които все още не са завършени. Претенциите на инвеститорите към проектите на Evergrande или към паричните средства, които все още притежава, могат да попречат на предоставянето им. Това би попречило на най-добрите усилия на Пекин да възстанови доверието в пазара. Всяка подобна дейност ще бъде разглеждана от политиците като неприемлива, което почти гарантира, че процесът на ликвидация на Evergrande ще бъде дълъг и мъчителен.

Последното съдебно решение на Хонконг оставя възможността за преструктуриране, като съдията отбелязва, че Evergrande все още може да предложи това на кредиторите. Компанията заяви, че има за цел да изготви нов план, вероятно до март, и тъй като преговорите ще бъдат поети от ликвидатор, сега може би има по-голям шанс за сделка. Но тя няма да включва много китайски активи. И за фирма, която притежава предимно китайски имоти, това е проблем. Ликвидацията на Evergrande бележи ново дъно в китайската имотна криза - и далеч не е краят ѝ.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар