🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай едва изпълни ниската си цел за ръст на БВП, спадът на населението се ускорява

Политиците са изправени пред задълбочаваща се криза в имотния сектор, дефлационен и демографски натиск

В Давос китайският премиер Ли Цян се похвали, че Пекин се съсредоточил върху "укрепването на вътрешните двигатели", а не върху разгръщането на масирани стимули, за което призоваха някои експерти, за да съживи растежа.
В Давос китайският премиер Ли Цян се похвали, че Пекин се съсредоточил върху "укрепването на вътрешните двигатели", а не върху разгръщането на масирани стимули, за което призоваха някои експерти, за да съживи растежа.
В Давос китайският премиер Ли Цян се похвали, че Пекин се съсредоточил върху "укрепването на вътрешните двигатели", а не върху разгръщането на масирани стимули, за което призоваха някои експерти, за да съживи растежа.    ©  Reuters
В Давос китайският премиер Ли Цян се похвали, че Пекин се съсредоточил върху "укрепването на вътрешните двигатели", а не върху разгръщането на масирани стимули, за което призоваха някои експерти, за да съживи растежа.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Брутният вътрешен продукт е нараснал с 5.2% през миналата година, след едва 3% през 2022 г., когато икономиката беше ограничена от драконовските мерки за нулев ковид.
  • Инвестициите в строителство на имоти са намалели с 9.6% през миналата година в сравнение с година по-рано, а цените на новите жилища през декември са се понижили с 0.4% спрямо предходния месец.
  • Засега не е ясно дали Пекин планира по-обширна програма за стабилизиране на икономиката в сравнение с пазарните очаквания.

Намаляването на населението на Китай се е ускорило през 2023 г., докато икономиката на страната е нараснала с един от най-ниските темпове от десетилетия. Това показва, че втората по големина икономика в света продължава да изпитва предизвикателства, свързани със забавянето на растежа на имотния пазар, дефлацията и демографския натиск.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 5.2% през миналата година, след едва 3% през 2022 г., когато икономиката беше ограничена от драконовските мерки за нулев ковид. Икономиката леко надхвърли официалната цел на правителството от около 5%, която е най-ниската от десетилетия.

Населението обаче намалява за втора поредна година, тъй като смъртните случаи се увеличават, а ражданията намаляват.

Уан Фън, експерт по китайска демография в University of California, Irvine, посочва пред Financial Times, че намаляването на населението с 2 млн. души разкрива "отпечатъка на ковид-19", който се разпространи в страната в началото на 2023 г., след като властите набързо отмениха мерките срещу пандемията.

Анализаторите смятат, че данните подчертават предизвикателството пред президента Си Цзинпин, който миналата година започна безпрецедентен трети петгодишен мандат на власт, да организира по-силно икономическо възстановяване.

Проблемите на имотния сектор продължават

Секторът на недвижимите имоти, който от три години е затънал в дългова криза, е продължил да има проблеми и през 2023 г., показа официалната статистика в сряда. Инвестициите в строителство на имоти са намалели с 9.6% през миналата година в сравнение с година по-рано, а цените на новите жилища през декември са се понижили с 0.4% спрямо предходния месец, което е най-резкият спад от февруари 2015 г. насам.

Китайските акции загубиха позиции след публикуването на данните. Индексът Hang Seng Mainland Properties в Хонконг се понижи с 4.9% до исторически минимум, а Hang Seng China Enterprises загуби 3.5%, като през този месец спадна с 9%. По-широкият индекс Hang Seng се понижи с 3.4 %, а индексът CSI 300, включващ акции, листвани в Шанхай и Шънджън, спадна с 1.1%.

Населението на Китай ще намалее до 1.4 млрд. души през 2023 г., тъй като раждаемостта е по-малка от смъртността, а демографите прогнозират тази тенденция да продължи, тъй като населението бързо застарява.

"Много е вероятно бързото нарастване на броя на смъртните случаи да идва от хаотичното приключване на политиката на нулев ковид, което доведе до много излишни смъртни случаи", казва Уан Фън.

Отражение върху населението, което през 2022 г. намаля за първи път от 60 години, продължава да дава политиката от 80-те години на миналия век, която ограничаваше повечето двойки до едно дете, което е доста под средното ниво от 2.1, необходимо за запазване на нивото. През 2023 г. коефициентът на смъртност в страната е 7.87 на 1000 души, което е най-високата стойност от началото на 70-те години на миналия век и се увеличава спрямо 7.37 през миналата година.

Във вторник премиерът на Китай Ли Цян изпревари официалното оповестяване на данните, като обяви ръста на БВП по време на речта си на Световния икономически форум в Давос. Ли се похвали, че политиците са се съсредоточили върху "укрепването на вътрешните двигатели", а не върху разгръщането на масирани стимули, за което призоваха някои експерти, за да съживят растежа.

Икономистите заявиха, че годишният темп на растеж вероятно е бил подценен с до 2 процентни пункта поради сравнението с ниския растеж по време на пандемията, и предположиха, че Пекин ще трябва да направи повече през тази година, за да стабилизира пазара на имоти и да стимулира потреблението, за да потисне дефлационния натиск.

БВП за четвъртото тримесечие е нараснал с 1 пр. пункт спрямо този за третото тримесечие и с 5.2% на годишна база, което е малко под прогнозите на анализаторите за 5.3%.

Повече инвестиции

Инвестициите в дълготрайни активи, с изключение на селските домакинства, през 2023 г. нараснаха с 3% спрямо предходната година, като тези в инфраструктура са били с 5.9% по-високи, а в преработващата промишленост - с 6.5%. Частните инвестиции са намалели с 0.4%, въпреки че като се изключат тези в недвижимите имоти, са нараснали с 9.2%, съобщиха от Националното статистическо бюро.

Инвестициите в стратегически области, определени като приоритетни от Пекин, също са се повишили по-бързо. Например инвестициите в производството на аерокосмически превозни средства и оборудване са скочили с 18.4%.

Продажбите на дребно, които са показател за потреблението, са нараснали със 7.4% през декември на годишна база в сравнение с 8%, прогнозирани от анализаторите, и 10% ръст през ноември. Промишленото производство се е покачило с 6.8% през миналия месец спрямо година по-рано, което е над очакванията за 6.6%.

Как ще действа Пекин в бъдеще

Анализатори посочват, че не е ясно дали Пекин планира по-обширна програма за стабилизиране на икономиката в сравнение с пазарните очаквания. В края на миналата година на годишната централна икономическа работна конференция на комунистическата партия Пекин сигнализира, че дава приоритет на растежа и сигурността пред реформите.

"Последните изказвания на висшите китайски ръководители се стремят да внушат триъгълно послание, че икономиката е в правилната посока и не са необходими панически мерки за стимулиране, но [че] правителството все още разбира опасенията на бизнеса и домакинствата и е готово да действа, ако е необходимо", казва пред британското издание Есуар Прасад, старши научен сътрудник в мозъчния тръст Brookings Institution.

Данните обаче показват, че икономиката е в състояние да отбележи "в най-добрия случай слаб растеж, характеризиращ се със слабо вътрешно търсене и постоянен дефлационен натиск", добавя той. "Изглежда преждевременно да се твърди, че икономиката е излязла от кризата."Както казва в дневния си коментар главният икономист на швейцарската банка UBS Пол Донован - целите за растеж на Китай съществуват, за да бъдат надхвърляни. Интересът на пазарите е насочен към 2024 г. - както към нивото, така и към структурата на растежа.

Все още няма коментари
Нов коментар