Илия Кръстев: Държавата трябва спешно да улесни "синята карта"

Председателят на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии и управител на "А дейта про" пред "Капитал"

Илия Кръстев, председателят на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии и управител на "А дейта про"
Илия Кръстев, председателят на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии и управител на "А дейта про"
Илия Кръстев, председателят на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии и управител на "А дейта про"    ©  Надежда Чипева
Илия Кръстев, председателят на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии и управител на "А дейта про"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какви са преките и косвените ефекти за компаниите в България от войната в Украйна, какви мерки вземат и какви са прогнозите им. Това коментираха мениджъри по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" на 15 март. Тук можете да видите интервюто с председателя на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии и управител на "А дейта про" Илия Кръстев.

Как се отразява войната върху бизнеса и какво следва?

- Украйна беше доста голям пазар за IT и други услуги за компании от Западна Европа и САЩ. Там има най-малко 280 хил. IT специалисти. Затова веднага започна търсене на алтернативни локации за прехвърлянето на този тип дейности, което трябва да стане веднага. За България, а и за други държави, крайният резултат е увеличаването на възможностите за работа. Други ефекти ще усетим през следващите няколко месеца - те са свързани с несигурност, замразяване на някаква част от инвестициите, процеси, които наблюдавахме и при ковид пандемията. Въпрос е и какво ще се случи с достъпа до пари и цената на парите. А наличието им задвижи стартъп средата в България през последните години. Стои и въпросът дали Китай ще се включи в този конфликт. Резултатът ще е глобално преосмисляне на инвестициите на някои компании към цели континенти. При ковид вълната инвестиции от Азия се прехвърлиха в Европа заради сигурност, по-добро планиране и близост. Сега не е невъзможно да видим нещо подобно.

В "А дейта про" какви мерки взимате и ще взимате?

- Първото действие беше по какъв начин можем да помогнем на хората, които работят за нас от Украйна. Знаете, че мъжете са мобилизирани, но не и техните семейства. Успяхме да изтеглим няколко души. Ние, както за свързаните с нашата компания, така и в една широка организация на доброволци и платформата BG4UA, успяхме да изтеглим доста хора. Вероятно на втория етап това ще е поток от хора, които ще дойдат в България и ще работят тук.

В какви времеви рамки работите по отношение на войната?

- Разглеждаме я като нещо, което няма да свърши утре. И по отношение на стратегии какво прави компанията, която управлявам, както и асоциацията, приемаме ситуацията като дългосрочна. И трябва да инвестираме много - в хуманитарен аспект, първо, но и в това как в България привличаме хора. Процесът е свързан с голям брой регулации, които трябва да се улеснят: най-вече със сините карти, което се случва много бавно, със статута на тези хора. Третата линия е с хора, които не са от Украйна, защото в момента и от Русия, и от Молдова, и от други погранични държави имаме хора и компании, които искат да се релокират. Решението им зависи и от това на коя страна на конфликта застава България. Накратко, в ситуацията има много рискове, но и възможности.

Интервюто взе Константин Николов

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар