🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Аутсорсинг секторът: Последната (засега) силна година

Приходите на големите компании в индустрията скочиха през 2022 г., но още тогава имаше знаци за задаващото се забавяне

Приходите на водещите десет компании в сектора достигат 1.19 млрд. лв. спрямо 1.07 млрд. година по-рано, а лидер е "Колпойнт Ню Юръп", която работи под бранда TELUS International
Приходите на водещите десет компании в сектора достигат 1.19 млрд. лв. спрямо 1.07 млрд. година по-рано, а лидер е "Колпойнт Ню Юръп", която работи под бранда TELUS International
Приходите на водещите десет компании в сектора достигат 1.19 млрд. лв. спрямо 1.07 млрд. година по-рано, а лидер е "Колпойнт Ню Юръп", която работи под бранда TELUS International    ©  Надежда Чипева
Приходите на водещите десет компании в сектора достигат 1.19 млрд. лв. спрямо 1.07 млрд. година по-рано, а лидер е "Колпойнт Ню Юръп", която работи под бранда TELUS International    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Топ 10 компании в сектора за изнесени бизнес услуги (BPO) за 2022 г. отчитат близо 11% скок в приходите
  • Забавянето в индустрията вече силно се усеща през тази година.
  • През 2023 г. много от фирмите в сектора са намалили служителите си или са замразили наемането на нови хора

В началото на този век българският аутсорсинг сектор предостави първата възможност за хиляди студенти и млади хора да получат първата си работа. Тогава бяха поставени основите на индустрия (деляща се на изнесени бизнес услуги (BPO) и изнесени IT услуги (ITO), в която днес работят десетки хиляди, чиито възнаграждения през годините постоянно растяха. Растеше и делът на аутсорсинг сектора от БВП, като очакванията са той да достигне 9% през 2025 г.

Резултатите на Топ 10 компании за изнесени бизнес услуги (BPO) за 2022 г. също отчитат близо 11% скок. Но и показват началото на забавянето в индустрията, което вече силно се усеща през тази година.

Топ 10

Много от представителите в сектора се занимават с най-разнообразни дейности и услуги, които често преминават към технологична поддръжка и дори разработка на софтуер. Така се размиват границите с другата секторна класация на "Капитал" - за най-големите софтуерни компании, в които присъстват представители на IT аутсорсинг сегмента.

Приходите на водещите десет BPO компании достигат 1.19 млрд. лв. спрямо 1.07 млрд. година по-рано. Растежът е по-нисък от предишни години както в оборота, така и в служителите, като три от дружествата в Топ 10 имат по-малко персонал спрямо 2021 г. Водещите фирми също са известни имена, като тази година лидерът в предишните години "Ди Екс Си България" (наследник на "Ентърпрайз сървисис България") вече присъства в софтуерната класация на "Капитал" заради разнообрзаната си дейност - от софтуер, през поддръжка на IT инфраструктура до управление на проекти и др. Дружеството беше създадено преди седем години след сливането на Hewlett-Packard Enterprise и Computer Sciences Corp., с което се създаде групата DXC Technology.

Така номер едно става една от най-динамичните компании в индустрията - "Колпойнт Ню Юръп", която работи под бранда TELUS International Europe, част от канадския телеком TELUS. Тя има три центъра - два в София и един в Пловдив, и е най-големият работодател в сектора с над 4300 служители през тази година. Поддържа обслужване на десетки езици, а сред клиентите са големи групи като Google, Epic Games и Facebook и др. Приходите й скачат със 17% до 254 млн. лв., а българското дружество е и най-рентабилното в сектора с печалба 51 млн. лв.

Втора е друга компания, част от голям международен играч - "Ай Би Ем България", която от офиса си в София се занимава с изнесени процеси в областта на IT инфраструктура, софтуер, финанси и проекти за компанията майка. Приходите й за 2022 г. са нагоре с 5.4% до 162 млн. лв., а служителите са над 1900 в момента.

Трета е "Съдърланд Глоубъл Сървисиз България", която работи в България от 2008 г. и има три офиса в София, Бургас и Варна, обслужващи на 17 езика клиенти като Spotify и Amazon. Приходите й намаляват за втора поредна година до 130 млн. лв., а служителите й са около 1700 в момента.

Общо в Топ 10 всички компании са на печалба, две отчитат спад на приходите, а три - на служителите.

Извън сухите числа

Аутсорсинг индустрията в България преминава през трансформация, която все още никой не може да се наеме да каже как ще завърши. През годините в нея навлязоха много чуждестранни гиганти - или през инвестиция в местни компании, или чрез отваряне на собствени офиси и в момента само BPO частта от сектора покрива над 70 000 служители и над 350 компании. Но няколко мениджъри от бранша, с които "Капитал" разговаря, заявиха, че през тази година видимо се усеща забавянето в Европа. "А ние сме функция на европейската икономика и бизнес", коментира изпълнителен директор в сектора. Спадът на потреблението кара клиентите на аутсорсинг компаниите да свиват разходите си. Тази тенденция ясно се вижда при проверка в АПИС на екипите на големите ВРО играчи. Много от тях са намалили служителите си или са замразили наемането на нови хора, макар и с различни темпове. Ето защо може да се окаже, че 2022 г. е била последната относително силна година, най-вече заради продължилата инерция от пандемичната 2021 г.

Какво следва е въпрос, на който мнозина от индустрията постоянно търсят отговор, но, изглежда, имат и различни очаквания. От една страна, мениджър сочи, че очаква възстановяването да започне в средата на 2024 г. "Да, виждаме забавяне в бизнеса ни. Но пък имаме рекорден брой запитвания от потенциални клиенти - компании, които никога не са имали изнесена дейност и сега по много причини виждат, че такава им е нужна", казва специалистът.

От секторите на клиентите най-устойчив се оказва дигиталното здравеопазване, а на този етап има отлив в ритейла и логистиката. Не такъв оптимист е друг представител на бранша, според когото несигурността в Европа - както икономическа, така и геополитическа, пречи на инвестициите в Югоизточна Европа. Но пък трети казва, че именно геополитическото напрежение може да е добра новина за компаниите от ЕС, тъй като много клиенти ще искат да работят с фирми от общността заради сигурността.

Друга тема, която буди ВРО мениджърите през нощта, е автоматизацията и въвеждането на изкуствен интелект в бизнеса. По нея се говори от години, но бързият възход на генеративния AI преобърна представите в индустрията. "Бизнесът ни няма да се свие заради AI, а обратното - ще нарасне, защото ние предлагаме решения на клиентите си и работим с изкуствен интелект. Да, може да намали работещите в сектора, но те ще бъдат с по-високи квалификации и ще имат по-голяма добавена стойност", казва представител на сектора.

Друг пък коментира, че използването на генеративни модели, базирани на ChatGPT, в пилотни програми в тяхната компания, е повишило производителността с 20-30%. А тепърва тези модели ще се усъвършенстват.

Повечето мениджъри от бранша, с които "Капитал" разговаря, казват, че сегашното забавяне може и да е добро за пазара на труда в България. Според тях той може да бъде "освежен", тъй като много нови служители търсят нереално високи заплати. "Компаниите гледат различни показатели при стъпването си в дадена страна и когато видят средно увеличение на заплатите 15% при геополитическо напрежение и недостатъчно голям трудов пазар, решават, че може да инвестират и на друго място", твърди човек от индустрията.

Големите - още по-големи

Глобалните BPO играчи явно са оптимисти за бъдещето си. Секторно проучване показа, че индустрията може да достигне приходи 478 млрд. долара до 2030 г. от 292 млрд. в момента. Целият пазар преминава през консолидация, като през тази година Concentrix (които присъстват и в България и имат най-големия растеж на приходите - виж таблицата) купи конкурента си Webhelp. Преди две години друг играч на българския пазар - Sitel, придоби Sykes и създаде новата Foundever (работеща тук през дружеството "Фаундевър България"). Така различните играчи в индустрията намаляват, а големите ставата още по-големи. Българският ВРО пазар със сигурност е част от световния пейзаж, но с вдигането на заплатите блясъкът му леко избледнява.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 3

    За това пък ваш Асан Василев ще удари ИТ сектора с нов данък като увеличи максиманлния осигурителен праг. За 2022 година го вдигна с 400 лева и натовари бизнеса с по 70 лева (40/30 лева работодател/служител ). Сега ваш Асан наказва избирателите си с ново увеличение на максималния праг тази година и с още по-голямо другата и по-другата.
    Да не говорим, че шарлатанинът казва направо на общините, че държавата вдига ръце от тях и да не чакат никаква помощ от нея. Така ги кара да вдигнат данъците на колите и сградите, за да могат да свържат двата края. Тоест успешното управление на Промяната ви е дългове, дефицити и вдигане на данъци!
    Но ние казвахме на младите полезни идиоти, че следващите години ще платят сметката от революциите им с лихвите те не ни вярваха. Защото когато чужди сили с помоща на местната олигархия свалят национално отговорни правителства и си поставят марионетни нищо добро не чака тази държава и народа и. Е една Украйна е чист пример за това!

    Нередност?
Нов коментар