Интервю | Преслав "Aethelthryth" Иванов: Проблемът с образованието в България е много подценен

Обществото трябва да се стреми към повишаване на финансовата култура, вместо да позволява вредни влияния като тези от хазартните реклами, казва пред "Капитал" най-големият български стриймър

Капитал/Midjourney    ©  Капитал/Midjourney
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • За нас е важно не просто да се учим, а да учим следващите поколения на финансови принципи и дисциплина.
  • Хазартните игри са опасност за обществото и могат да създадат сериозни финансови проблеми за хората.
  • Подобрение в нивото на предприемачеството ще доведе до създаването на повече традиционни бизнеси, а не само стартъпи.

Преслав Иванов, известен още като Aethelthryth, е най-големият български стриймър в Twitch. Още в юношеските си години започва да се занимава професионално с гейминг, като разработва умения и стратегии, които до днес са фундамент за неговата кариера.

Отдавна обаче не е само играч, а е важна фигура в индустрията, като развива своята дейност в маркетинг, реклама и продукция, като управлява канала си Aethelthryth и неговото съдържание в различни платформи. В Twitch има 186 хил. последователи, a над 200 хил. потребители го следват в YouTubе, където той започва да създава съдържание още когато е на 15 години.

Освен че забавлява, чрез своето творчество той намира начини да подчертае актуални социални проблеми, предизвиквайки зрителите да ги преосмислят и обсъждат. Често сред тях са и такива за финансовата култура, образование на българите и инвестициите - теми, по които "Капитал" разговаря с него. Самият Преслав е и инвеститор на криптопазара, но изрично подчертава, че коментарите му по тази тема не трябва да се приемат като препоръка за инвестиции.

Какво ви даде геймингът като ценности и умения?

Занимавам се професионално с игри от 16-годишен, а сега съм на 31 и можем да кажем, че половината от живота ми е посветен на гейминга, по-конкретно на електронния спорт. Този опит ми помогна да развия дисциплина, състезателния дух, характерен за игрите, усили и подсили желанието ми да надхвърлям себе си и другите. Смятам, че без това вътрешно огнище на амбиция никога не бих успял да развия толкова солидна работна етика. Въпреки че не мога със сигурност да кажа, че игрите ми подариха тези характеристики, несъмнено те бяха мощен катализатор, който допринесе за тяхното развитие.

Във вашите стриймове обсъждате със зрителите различни теми с висока обществена значимост. Кои проблеми в обществото не получават достатъчно внимание и публичност в България?

Считам, че най-големият и подценен проблем е образованието. Това е ключова сфера, която засяга всички аспекти на обществото и има дългосрочни последици. Въпросът за образованието е изключително сложен и многофакторен. Накратко, бих искал да акцентирам на него и предизвикателствата пред него, защото почти всеки проблем в държавата може да бъде свързан или проследен до образованието по някакъв начин.

Това, предполагам, включва и нивото на финансова грамотност в България - каква е оценката ви за него и как криптото може да го подобри?

Според моите наблюдения то е много ниско. Милениалите и последващите поколения имат потенциал за по-висока финансова грамотност благодарение на интернет и неговата способност да разпространява информация и знание. Темата за финансовата грамотност става все по-важна в капиталистическите общества. Въпреки това повечето българи, включително моята генерация, са израснали в семейства, които са преживели социалистическия период - време, през което темата за финансова грамотност беше нерелевантна или дори оксиморон.

Що се отнася до криптовалутите, те безспорно променят динамиката и подтикват хората да се образоват във финансовата сфера, за да могат да участват в тези процеси. Това обаче не означава автоматично подобрение в общото ниво на финансова грамотност. За нас е важно не просто да научаваме, но и да учим следващите поколения за финансовите принципи и дисциплина.

Само когато това се случи, мисля, че ще видим подобрение в нивото на предприемачеството в страната, включително създаването на традиционни бизнеси, а не само стартъпи. Оптимист съм, че по-доброто образование и повишената финансова грамотност ще допринесат за решаване на някои от текущите проблеми на България, като например възвръщането на българите от чужбина или интегрирането им в дейности и пазари, свързани с България.

Има едно усещане за българското общество, че вместо финансово образование и повече работа се търси бързото щастие, лесната печалба. И показателно за това са игралните зали и казина, както и хазартните реклами, които ни заливат отвсякъде. Какво е вашето мнение за тях?

Лично аз изпитвам голямо презрение към колегите, които рекламират хазартни игри. Смятам, че те представляват опасност за обществото и могат да водят до сериозни финансови проблеми за хората, особено за тези, които нямат достатъчно финансова грамотност, за да разберат рисковете. В началото на годината отказах значителна сума пари за рекламиране на криптоказино. Честно казано, въпросът за моралния компас е от ключово значение в такива случаи.

Мисля, че държавите, които са забранили хазартните игри като национална политика, са напълно прави. Едно общество трябва да се стреми към повишаване на нивото на финансова култура на своите граждани, вместо да ги излага на потенциално вредни влияния като хазартните реклами. Това е, разбира се, мое лично мнение, но вярвам, че важно е да имаме ясен морален компас и да го следваме, особено когато става въпрос за въпроси, които могат да имат такива последствия за другите хора. Да, можем да се "продадем" в определени ситуации, но е важно да знаем каква е нашата цена и да не се продаваме за "стотинки", защото тези "лесни" пари могат да ни излязат много скъпо в крайна сметка.

Има ли конкретни проблеми, които искате да адресирате и решите, лична ваша кауза?

Наскоро чух, че дефиницията за успех е това да дадеш на света повече, отколкото си смятал, че някога ще получиш. Когато си го повторих няколко пъти, припознавам себе си в това. Моята цел е винаги да оставям нещата, с които се захвана, по-хубави и в по-добро състояние, отколкото съм ги намерил. Има конкретни действия, които предприемам, които не са публично достояние на този етап и не желая да коментирам.

Какво е отношениетови към колегите във вашата области споделяте ли мнението, че общият успех водии до индивидуален просперитет?

Винаги съм поддържал тази теза и се надявам никога мнението ми да не се променя. Колкото повече успешни колеги имам аз, толкова повече хора те ще докарат в екосистемата и това ще насърчи общото ни развитие. Така че съм винаги насреща за всичките си колеги, стига техните и моите морални ценности да съвпадат.

Какво бихте посъветвали един ваш зрител - в какво да инвестира време и усилия?

Бих препоръчал да се инвестира в изграждането на лична репутация и доверие. Това означава да сте една личност, на която другите могат да разчитат и която показва последователност и надеждност във всички свои действия.

Как бихте определили "качествена колаборация" в контекста на рекламодатели и нарастващия интерес към инфлуенсър маркетинга?

За мен качествената колаборация е игра, която не е с нулева стойност. Тя представлява партньорство, в което цялостната стойност, която се създава, е повече от простото събиране на индивидуалните вноски. Всеки човек е уникален и притежава свои специфични силни и слаби страни. В качествената колаборация силите на единия партньор могат да компенсират слабостите на другия, водейки до създаването на нещо значимо и ценно. Този принцип се прилага не само за създатели на съдържание, но и за марки, които решат да работят заедно. Така взаимното допълване и подкрепа стават важни фактори за успеха на колаборацията.

Каква е възрастовата група на аудиторията ви и правите ли усилия да я променяте?

Положих много целенасочени усилия в това да изнеса аудиторията си към по-възрастната част на населението. В момента над 90% от аудиторията ми е пълнолетна, като тя се състои от млади хора между 18- и 35-годишна възраст, 75% от които са мъже.

Имате ли конкретни цели за разрастване и монетизация, които гоните?

Аз съм особено материално немотивиран човек. Именно това е нещото, което придава смисъл на мен като професионалист и като мъж, и това е много интегритетна част от мен, на която никога не смятам да изневерявам.