🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Академичен Капитал" в края на ноември: инвестиции за млади, конкуренция между колеги и изненади за вечни студенти

По случай студентския празник между 30 ноември и 10 декември "Капитал" подарява седмичния бюлетин на програмата

Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна, както и към млади хора от 16 до 29 години
Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна, както и към млади хора от 16 до 29 години
Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна, както и към млади хора от 16 до 29 години    ©  Иван Куманов
Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна, както и към млади хора от 16 до 29 години    ©  Иван Куманов
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

В "Академичен Капитал" може да се включите чрез регистрация на официалната страница на програмата.

Американският журналист Дъг Ларсън е казал, че "мъдростта е наградата, която получавате за цял живот слушане, когато бихте предпочели да говорите". Не можем да не се съгласим с него и припомняме, че от началото на ноември всички подкасти на "Капитал" са достъпни на платформата за аудиокниги Storytel. Обещаваме, че в различните епизоди на "Гласът на Капитал" и останалите поредици ще почерпите от мъдростта както на колегите от редакцията, така и на събеседниците им, които заедно разнищват актуалните теми от обкръжаваща ни среда.

Повече за сътрудничеството може да прочетете тук.

Учебната година почти е преполовена, а празничният декември вече "чука" на вратата. За академичната общност това означава, че очакват студентския празник. По този случай от "Академичен Капитал" имаме подарък изненада - "отваряме" седмичния бюлетин за всички студенти, независимо дали са в първи курс, или повтарят четвърти от 10 години. Да, всеки, който се вълнува от "студентски му работи", ще може да се абонира безплатно и да научава темите, които споделяме всеки вторник с вас.

Кампанията ще протече от 30 ноември до 10 декември, а безплатното абониране за бюлетина ще е възможно от специална форма.

Подари бюлетина на приятел или се запиши за него тук.

Отворени стажове и обучение

Стажове:

В "Кауфланд" търсят стажант за своя отдел "Клиентски център" по проект "Следпродажбено обслужване". Стажът е платен, а задълженията включват приемане и обработка на клиентски запитвания по e-mail и телефон.

От "Райхле и Де-Масари България Пръдакшън" очакват кандидатури по стажантска програма "Инженерна академия". Тя дава възможност за преминаване през пет етапа в ключови отдели в компанията с инженерна насоченост, ще продължи една година и е платена.

Experian си търсят стажант, който ще отговаря за обработката на имейли, изпратени до екипа, както и работа по клиентски и вътрешни запитвания. Продължителността на стажа е една година и също е платен.

Обучения:

Българска Чийвнинг асоциация в сътрудничество Британско-българската бизнес асоциация и Британския съвет организират обучение по проект "Променящи бъдещето" за създаване на менторска програма за български студенти. Целта му е да се подкрепи професионалното и личностното развитие на български студенти във Великобритания или наскоро завършили, или завърнали се млади таланти в България.

Повече за актуалните стажове и обучение можете да откриете на сайта на "Кариери" тук.

Конференции:

На 7 декември "Капитал" събира в хотел DoubleTree by Hilton представители на бизнеса и местната власт на годишната среща за град Пловдив. На вече традиционния форум, който се провежда за пети път, екипът на медиата ще отговори на въпросите за приоритетите в управленската програма на новоизбраната администрация, какви са възможните решения на проблемите на града и кои са ключовите проекти за развитието му.

Повече за събитието може да разгледате тук.

Кариерни съвети

Вместо да признават успеха на другите, нездраво конкурентните хора се чувстват застрашени от постиженията и признанието на останалите хора. Международно проучване, проведено от сайта за работа Monster, установява, че поради съперничество на работното място близо 50% от анкетираните или са напуснали работа, или са обмисляли да напуснат.

Те съобщават за намалена производителност при изпълнение на служебните задачи, прекомерен стрес, проблеми с ръководството и дори загуба на позиция като пряк резултат от лошото съперничество в офиса.

Какви са признаците за конкурентен колега в офиса и как да работите успешно заедно четете в статията за "Кариери" на Велислав Филипов.

Голямата тема

С "младите инвеститори, както и всички, които тепърва започват да спестяват, има какво да научат" започва текст на The Economist, посветен на младежите, които желаят да инвестират. В него специалистите съветват да се започва рано, да се ограничават разходите и да се диверсифицира. Също така смятат, че трябва да се придържат "към стратегията си дори когато цените падат рязко и небето, изглежда, се срутва", и поясняват, че не бива да я съсипват, като преследват "горещи активи, когато пазарът расте, другите забогатяват и вие започвате да ревнувате".

Целия текст можете да прочетете тук.

P.S. Този ноември се навършват четири години откакто "Капитал" предлага селекция от най-интересните статии на британското издание The Economist, преведени на български. Това е възможно след подписването на споразумение за ексклузивно представителство. Статиите са внимателно подбрани и преведени от българските редактори, а с тях читателите на "Капитал" получават селекция от теми, които имат отражение върху местните бизнес и политика или показват важен за следващите месеци и години тренд.

Цялото ексклузивно съдържание на The Economist е достъпно за абонатите и на "Академичен Капитал".

Полезно

Какво е съотношението между престъпността в Бруклин и Северозапада? Кои са основните акценти при развитието на областите в България? Какво могат да направят новите кметове по отношение на борбата с корупцията? На тези и други въпроси отговарят експертите на "Института за пазарна икономика" (ИПИ) в епизод 4 на съвместния с "Дарик радио" подкаст "Добавена стойност".

Свободно време

Концерт по случай 50-ата годишнина на Дичо от Д2 ще се проведе на 30 ноември в Pirotska 5 Event Center.

На 1 декември Държавна опера Пловдив ще представи в дома на културата "Борис Христов" операта "Травиата".

"Среща на бизнеса в Пловдив и региона" ще бъде на 7 декември от 9:30 часа в хотел DoubleTree by Hilton.

Канадският рок изпълнител Bryan Adams се завръща в България с концерт навръх студентския празник 8 декември в "Арена София".

Също на 8 декември, но в зала 1 на НДК, ще се проведе "Поетите Live и любовта", проект на Диана Алексиева от "Интервюто".

От 8 до 10 декември ще се проведе The AEC (Architecture, Engineering, Construction) Hackathon, организиран от GATE Institute.

Ако имате въпроси или предложения, пишете ни на [email protected].
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар