🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой иска да стане металург

Синдикът и облигацинерите в "Кремиковци" подготвят оздравителни планове за комбината

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Понеделник, 29 юни, сградата на Софийски градски съд. Това са мястото и датата, на които ще стане ясно дали "Кремиковци" ще работи в бъдеще. А важният детайл е колко инвеститори ще влязат в съда с дебели папки, в които е описано как ще се оздравява комбинатът. Засега е ясно само, че те може да са нула, а в най-добрия случай - четирима.

Сигурно потвърждение, че пишат такъв документ, има от синдика и от представителите на облигационерите. Но не е ясно какво предвиждат плановете им, нито пък дали ще бъдат внесени. Другите набедени "оздравители" са двамата предишни собственици на "Кремиковци" - Прамод Митал и Валентин Захариев. Представители на Митал обаче не бяха открити, а Захариев отрече да има интерес към процедурата. Ако никой не внесе оздравителен план, то дружеството ще бъде разпродадено на части.

Двамата спасители

Двамата полусигурни автори на план за избягване на ликвидацията - синдикът Цветан Банков и облигационерите, все още не дават детайли за идеите си. Никой от тях обаче не се похвали, че е намерил стратегически инвеститор, с който да изпълнява оздравителния план.

Засега е ясно само, че и в двата плана се предлага частните задължения на "Кремиковци" (от около 1 млрд. лв.) да бъдат капитализирани и по този начин кредиторите да придобият акции. Така комбинатът ще може отново да заработи с минимални вложения за оборотен капитал и инвестиции в екосъоръжения.

"Работим по въпроса с оздравителния план. Ликвидацията е най-лошият вариант за комбината - кредиторите няма да си получат парите, а комбинатът ще бъде разделен на парчета. Онзи, който спечели инфраструктурата, пък ще се превърне в естествен монополист и работата на останалите производства ще зависи от условията, които той постави", казва Банков.

"В момента не можем да уточним подробности", каза и Георги Прохаски, представител на комитета на облигационерите, които имат вземания за общо 695 млн. лв. Той допълни, че намират за напълно безсмислено комбинатът да бъде ликвидиран и разпродаден на части. Облигационерите очакваха стратегически инвеститор и никога не са искали да управляват "Кремиковци". Всички преговори обаче се провалиха и сега те са изправени пред варианта да поемат собствеността, да оздравят комбината и след това да го продадат.

"Ако има състезателност между два плана, това ще бъде най-голямата изненада в казуса "Кремиковци" и естествено ще бъде добър знак за неговото бъдеще", коментира заместник-министърът на икономиката Нина Радева. Тя обаче до момента не е виждала нито един такъв документ. "Чуваме всякакви слухове - че оздравителни планове пишат Прамод Митал и Валентин Захариев, до момента обаче не сме виждали нито един", каза и Цветан Банков.

Бившите собственици обаче като че ли нямат

Екзотични намерения

или поне такова е становището на Валентин Захариев, който в момента е собственик на ОЦК - Кърджали. Според него при сегашния глобален срив на пазара на метали и при това състояние на "Кремиковци", не е подходящо да се инвестира в него.

Представител на досегашния собственик Прамод Митал не беше открит за коментар. В средата на април в писмо до премиера той сензационно обяви, че е готов да напише оздравителен план за дружеството. В него се предвиждаше нещо като самоизяждане на комбината - производство на стомана от скрап. Дали Митал, който формално е все още собственик на дружеството, обаче ще получи каквато и да било подкрепа от останалите кредитори е друг въпрос. Той се компрометира с отказа да изплаща облигационната емисия и задълженията на компанията към държавата по времето, когато я управляваше. Митал обаче има вземания за около 60 млн. лв. и съответните на това гласове в събранието на кредиторите.

Другият голям въпрос пред инвеститорите е държавната помощ. При приватизацията през 1999 г. бяха отписани държавни вземания, за да се улесни процедурата. В момента размерът й е 698 млн. лв. с лихвите и тя беше вписана под условие в списъка на кредиторите. Съдът я отмени, но държавата обжалва.

Ако държавната помощ отпадне, най-големият кредитор на комбината са облигационерите, ако не - правителството държи 42% от вземанията и продължава да има решаваща дума за бъдещето на дружеството.

Оферта в последната минута

"Булгаргаз" обяви в средата на юни конкурс за продажба на вземането му от "Кремиковци" за 106 млн. лв. Всички заинтересовани ще подават оферти до 30 юни, а след това с тях ще бъдат водени преговори. До май месец, преди "Булгаргаз" да спре подаването към комбината, дългът постоянно е растял. Сега вече е ясна сума, затова и обявихме конкурса, обясни директорът на газовата компания Димитър Гогов. Това обаче е частично вярно, защото отскоро "Булгаргаз" поднови доставките.

Гогов не каза кои са кандидатите и как предпочита да бъде изплатен дългът (веднага или разсрочено), но коментира, че най-добре е купувач да са облигационерите. С тях не са водени каквито и да било разговори.

В момента в енергийните среди се говори, че съотношението, на което ще се съгласи газовата компания, е 40 - 50 към 100 единици вземане и прилично разсрочване. Новият собственик ще придобие правата на кредитор и ще може да преобърне дълга си в акции, ако бъде приет такъв оздравителен план.

"Кремиковци" вече има печален опит с цесия на вземанията на "Булгаргаз" към "Кремиковци". В началото на 90-те години те бяха придобити от "Мултигруп" и по този начин групировката застана на входа и изхода на тогава държавното дружество.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    ха!
    • - 5
    • + 6

    Кремиковци трябва да продължи в по-чистото си производство, да се запазят половината работници. Цялата добивна част, ще бъде ликвидирана и ще остане тази част, която подлежи бързо и ефективно на екологизация от електро пещите нататък - горещо валцуване, студено валцуване, производство на крайни материали и ако тази преработваща част използва за скраб добивната част, Кремиковци ще работи 3 години и половина на много висока рентабилност, защото той ще работи без да купува суровини произвеждайки една относително евтина продукция която в днешно време на тази стегация на пазара на метали, ще успее да го извади на печалба и ще съхрани 2500 работни места.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Владо
    • - 3
    • + 5

    Венаги съм си мислил, че доменните пеши като се спрат веднъж, вече не могат да се пуснат. Ако е така, какво Кремиковци, какви пет лева.

    Нередност?
  • 3
    jerman avatar :-|
    jerman
    • - 3
    • + 5

    Да се закрива Кремиковци, да се нареже на скарп и сам да се преработи, като не остане и следа от него. Цяла България плаща заради 2500 човека!!!????? Като прибавиш и семействата им и фирмите които работя за Кремиковци да стане 20-23 000 човека. Какво са тези хора на фона на почти дву милионна София. Ще си намерят друга работа, а освен това целия процес на "унищожение" на Кремиковци ще отнеме поне няколко години през това време "финансовата криза" ще е преминала и хората ще се ориентират каде, какво да работят. А пак и да ги питаш какво правят хорицата там, заплати не плащат, ден през ден правят митинги и блокиране на София.

    @до номер 1:Работя в фирма в машиностроителния отрасъл и ползваме тръби каквито предлагаш да се произвеждат в Кремиковци. Само да ти дам пример с един от италианските ни доставчици: Производството им не работи от няколко месеца, администрацията и складовите работници работят 2 (два)!!!!!! дни в седмицата защото имат пракалено големи складови наличности. Очакват производството да за почне работа края на септември началото на октомври. Така, че Кремиковци просто няма шанс при тези икономически условия, подържане то "изкуствено държавно дишане" за няколко години би коствало на държавата да дострои магистралата София-
    Бургас :)

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    think green
    • - 1
    • + 3

    Поправете началото на статията - в най-добрия случай ще бъдат 0.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    anonimen
    • - 2
    • + 4



    . ЗАЩО ФАЛИРА „КРЕМИКОЖЦИ”
    През 1996г беше договорено между Русия и България ,дългът на Русия към България да бъде изплатен с доставка на металургично оборудване. Бяха направени конкретни поръчки за определени основни възли и детаили. Преди това бяха направени анализи и проучвания от наши специалисти съвместно с японски и австрииски консултанти за всеки един агрегат ,какво е необходимо за обновление на техниката и технологията.
    След 1997г. Правителството на Костов отказа всякакви обновления на Кремиковци. През 1999г. го подари за 1 долар на В.Захариев. Впоследствие тои го даде на Прамод Митал. През този период до сега никои не е мислил да работи сериозно,а само да извлича печалба . След 12г никаква подръжка и без основни обновления на техника и технология Кремиковци спря ,без да го спира никои.
    Сега вече положението е неспасяемо. Трябва нова техника.с нова технология ,вичко това монтирано в нови халета. Т.е. Трябва нова МЕТАЛУРГИЯ. А дали това трябва на България , на нова територия да изгражда нов гигант ,които да работи с вносна суровина ,от Бразилия, от ЮАР и с коксуващи въглища от САЩ и др.
    Доколкото знаем в бюджета на България не са предвидени средства за 2009 г. за такова строителство.
    Синдикатите вместо да обещават ,че Кремиковци ще заработи , да питат Костов защо спря обновлението и го докара до това състояние?
    НЯМА КАК КРЕМИКОВЦИ ДА РАБОТИ С ПЪЛЕН КАПАЦИТЕТ С ТАЗИ ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИЯ ,КОЯТО Е НЕ ЕКОЛОГИЧНА .,КОЯТО Е ЕНЕРГОЕМКА И СВЪРЗАНА С ВИСОКИ ПРОИЗВ. РАЗХОДИ.

    ОЗДРАВИТЕЛЕН ПЛАН ОЗНАЧАВА:
    НОВА ТЕХНИКА, С НОВА ЕКОЛОГИЧНА ТЕХНОЛОГИЯ, В НОВИ ХАЛЕТА , НА НОВО МЯСТО , А НАИ-ДОБРЕ НА НОВА ПЛАНЕТА!!!

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Геро
    • - 2
    • + 3

    Аз съм за ПЪЛНОТО затваряне на Кремиковци поради няколко причини:
    1. Не може предприятие с технологии от средата на 30-те години да бъде рентабилно в днешния свят на скъпи ресурси, чиято цена ще продължава да се покачва. Просто няма шанс! Всички знаем, че Кремиковци е плод на социалистическата система, показана най-добре във филма "КИТ" - открива се находище и докато информацията стигне до върха на държавата, то става огромно и на тази база се строи това металургично недуразумение. А, и до днес има спорове дали находището(което е много малко) е на желязна или манганова руда.
    2. Екологичност - тук едва ли има какво ново да се каже, само искам да гипомоля "защитниците" на Кремиковци да се разходят до Гара Яна, за да видят на какво са подложени хората, живеещи там. А, след Гара Яна идва София с нейните 2 Милиона жители. Страшно е!
    3. Влияние върху икономиката на страната - тук много може да се спори доколко Кремиковци има позитивен или негативен ефект. Според мен негативите са значително повече и ще се постарая да ги изложа - 1. "Фиктивна заетост" - в комбината се водят на работа, ако не се лъжа, около 5000 души, които не работят, но се водят на работа, като по този начин агонизират самите те - имат да взимат по 3-4-5 заплати и това ги кара да са в състояние на зависимост от комбината. Тези хора не си търсят работа, защото се надяват на чудо, но в същото време не им се внасят осигуворки и дълга към НОИ расте. Нещо което плащаме всички ние.
    2. Задлъжнялост към доставчици - сигурен съм, че осъзнаваме факта, че газта, токът , водата , както и всички други "консумативи" за "поддържането" на комбината в състояние на кома, се плащат от българската държава - респективно от нас. Това са огромни суми и то когато правителството се оправдава с липса на средства за осигуряване на основни права на българското население - нормално здравеопазване, по-добро образование и .т.н. Също така, Кремиковци дължи огромни суми на свойте доставчици на материали, суровини и услуги ( сумите са огромни за тях, не за Кремиковци) , което води тези фирми в състояние , много близко до това на работниците. Ако комбинатът преустанови работа, те ще могат да се преориентират и по-този начин да си спасят бизнеса - иначе , техните досатвчициедин ден ще ги осъдят и нещата стават други.
    3. БДЖ - въпреки, че тя спада към втора точка, искам да я отделя, защото състоянието на БДЖ е функция на прекомерната и зависимост от Кремиковци - дълги години нищо не се е правило, за да се развива компанията. Знам, че примера е стряскащ, но не може навсякъде железниците да са печеливши, само у нас те да са на дълбок минус. Вземете например Дойче БАН(немските държавни железници) и считам, че повече коментари са излишни. Не може държава , която е на кръстопът да не може да има губещи железници - само една идея, която на мен ми се струва логична - да забранят на тировете да се движат през Събота и Неделя и да ги качват на влакови композиции(Русе - Капитан Андреево, Кулата-Видин, Калотина - Капитан Андреево) , за което да си плащат - дали няма да се оправят железниците. Да, прави сте - няма да се оправят, без да се реже на месо, но да се върна на темата за кремиковци.
    Тъй като се отплеснах, искам да кажа , че Кремиковци е тумор и като всеки тумор трябва да се реже на месо. Не е приятно, но ако искаме другите части на организъма да продължат да живеят , то тумора трябва да се махне!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    naughty
    • - 2
    • + 2

    като жител на съседно на Кремиковци село се моля да го затворят окончателно и безвъзвратно! Въздуха тук никога не е бил толкова чист, покривите вече не са побелели от пепел.
    Стига ни тровихте!
    Затворете тази черна дупка!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    стига вече
    • - 2
    • + 1

    Кремиковци може да печели най-вече от Кремиковския манастир, чиято стара църква има уникални стенописи от 15 век, и може да привлича хиляди туристи от страната и чужбина. Но дотам пътят минава през лунния пейзаж на комбината, а глутниците прозяващи се кучета-мутанти и стряскащите порутини покрай шосето не оставят добро впечатление у пътуващите. Кога ще се събудим от съня на "тежката индустрия"?

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    vasso
    • - 2
    • + 2

    дано го затворят максимално бързо, за да се изчисти местността и въздуха и за да може София да се развие в тази посока ,а не да се презастоява Витоша , която е природен парк!

    Нередност?
Нов коментар